40% İndirim
⚠ Kazanç Uyarısı! Hangi hisseler yükselişe hazırlanıyor? Hisse senetlerini ProPicks radarımızda görün.
Bu stratejiler yılbaşından bu yana %19,7 oranında kazanç elde etti.
Tam Listeye Erişin

Bankacılık Hisseleri BIST100 Endeksi Üzerindeki Performansını Sürdürecek mi?

Yayın Tarihi 07.08.2019 10:27
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

Global Ticaret Savaşları, FED ve TCMB ABD-Çin Ticaret Savaşı, piyasaların gündemindeki canlılığını korumaya devam ederken, Trump’ın dış ticaret açığı konusundaki hassasiyeti okların Çin ve Avrupa’ya yönelmesine neden oluyor. ABD dış ticaret açığını bu iki büyük ticaret ortağına karşı veriyor. Obama döneminde enerjide dışa bağımlılığı azaltma politikası sonucunda, kaya petrolü alanındaki inovatif gelişmeler, ABD’yi dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna taşırken, Trump yönetimi de enerji dışındaki dış ticaret açığını düşürmeyi görev edindi. ABD ekonomisi büyüklük açısından dünyada 1. Sıradaki konumunu korusa da Asya ülkelerinin son dönemde öne çıkması ABD’nin küresel gücünü korumayı ve üretimde dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflemesine neden oldu. Günümüzdeki bu rekabet ortamı bir devlet politikası olarak karşımıza çıkıyor. Trump’ın dış ticaret konusunda izleyeceği agresif tavır seçilmeden önce söylemlerinden de anlaşılabiliyordu. Trump dış ticaret açığı verdiği ülkelere yönelik olarak agresif tutumunu sürdürmeye devam ediyor. Ticaret görüşmelerinden olumlu bir sonuç çıkacağını düşünmüyoruz. İşin temelinde ABD’nin küresel gücünden taviz vermek istememesi ve Çin’in kendini geleceğin küresel gücü olarak görüyor olması iki taraf da taviz vermiyor. Bu durum global ticarette belirsizliklere neden olurken yatırım ve tüketim iştahının azalması üretimde yavaşlamaya neden olmakta olup bu olgu global PMI’daki gerilemeden açıkça görülebiliyor.

Dünya Birleşik PMI Endeksi

ABD’de 2015 yılının Aralık ayında başlayan ve %2,5’lara kadar yükselen politika faizi, GSYİH’nın %100’üne ulaşan kamu borcuyla birleşince ABD’deki büyümeyi yavaşlatmaya yetti. Şu an için ABD’de enflasyon ve büyüme %2 seviyesinin altında bulunuyor. Büyüme ve enflasyon görünümündeki zayıflama dolayısıyla FED’ den Ekim ayında 25 bps faiz indirimine gitmesini bekliyoruz. Küresel büyümedeki yavaşlama devam ettiği sürece; her ne kadar Powell basın toplantısında faiz indirimi döngüsünün başlangıcı olmadığını vurgulasa da, biz FED’in faiz indirimlerine kademeli olarak devam edeceğini düşünüyoruz.

FED ve diğer majör merkez bankalarından faiz indirimleri ve parasal genişlemeye yönelik adımlar atmaları beklenirken, gelişen piyasa ülkelerinin merkez bankaları da global konjonktürden aldıkları güçle faiz indirimlerine başladılar. Merkez bankalarının küresel büyümedeki yavaşlama nedeniyle yeniden genişlemeci politikalara başlayacaklarını belirtmeleri ve faiz indirim sürecine gitmeleri TCMB’nin de Temmuz ayı toplantısında 425 baz puan indirime gitmesiyle sonuçlandı. 425 baz puan faiz indirimi, toplantı öncesi piyasa medyan beklentisinden bir miktar uzak olsa da 200 baz puan üzeri indirime kesin gözüyle bakılıyordu. 1 hafta önceki FED toplantısında ABD 10 Yıllık tahvil faiz oranları %2 seviyelerinin üzerindeyken, %1,75 seviyelerine geriledi. Bu açıdan bakıldığında ABD ve Türkiye arasındaki faiz farkının açılması, TCMB’nin 12 Eylül toplantısında da faiz indireceğine işaret ediyor. TCMB’nin 200 baz puan indirime giderek politika faizini %19,75’den %17,75’e düşürmesini bekliyoruz.

TL varlıkların değerlenme sürecine katkıda bulunacak bir diğer gelişme ise küresel büyümenin yavaşlama eğilimine girmesiyle birlikte hammadde fiyatlarının düşüş sürecine girmesi bulunuyor. Hammadde ve enerji maliyetlerindeki düşüş, üretim maliyetlerine pozitif yansıyacakken, önümüzdeki süreçte hammadde maliyetlerindeki düşüşün, fiyatlar genel seviyesini dolayısıyla tüketici enflasyonunu da aşağı çekmesi bekleniyor. Küresel ticaret hacminin yavaşlaması Brent petrol fiyatlarını da aşağı çekecek; dolayısıyla üretim kompozisyonunda önemli bir yer tutan petrol girdi maliyetlerinin düşmesi enflasyonu da aşağı çekecektir. Öte yandan küresel ticaret hacmindeki yavaşlama emtia fiyatlarını da aşağıya taşıyacakken bu durum Türkiye’nin cari açığına da olumlu katkıda bulunacaktır.

Mevcut Konjonktürde BIST100’de Bankacılık Sektörü mü Yoksa Sanayi Sektörü mü Tercih Edilmeli? TL’nin değer kazanma sürecinde ihracatçı konumunda bulunan sektörleri önermiyoruz. Bunun en önemli nedenlerinin ise global piyasalardaki belirsizlik, zayıflayan ticaret hacmi ve TL’deki değer kazanma süreci olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan makroekonomik açıdan bakıldığında büyümedeki bir miktar artışın bütçe gelirlerinde de iyileşme, kamu borçlanma ihtiyacında da azalmaya yol açması ve bütçe açığı/ GSMH’de düşüş mümkün gözüküyor. Bütçe gelirindeki artışla birlikte bütçe açığı da azalabilir. Enflasyonun ise önümüzdeki dönemde baz etkisi kaynaklı olarak bir miktar yükselmesini beklesek de sene sonunda %13 seviyelerine gerileyeceğini öngörüyoruz. Kurdaki geri çekilme enflasyondaki düşüşe destek sağlayacakken, Merkez Bankasının politika faizinde indirime gitmesi için önünde alan açılıyor.

Geçmişteki faiz indirim dönemlerinde genellikle TL varlıkların değer kazandığını ve Borsa İstanbul’un yükseliş trendine girdiğini görebiliyoruz. Faizlerdeki düşüşün BIST’e kote şirketleri pozitif etkilemesinin en önemli sebebi ise şirket varlıklarının en önemli bileşenleri olan kar, büyüme ve faizin, şirketin varlıklarını pozitif yönde etkilemesi yer alıyor. Önümüzdeki süreçte faiz indirim döngüsüne girilmesi, risk priminin de düştüğü takdirde TL varlıklar ve Bankacılık endeksinde de pozitif fiyatlamaların oluşmasına destek sağlayacaktır. Faizlerdeki düşüş büyüme ve karlılığı artırırken faiz iskontosu düşmektedir. Faiz indirim süreçlerinde TL’nin değer kazandığını buradan hareketle de bankacılık sektörünün ön planda kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Bankacılık sektörünün neden öncü olarak kalacağını açıklamak gerekirse; faizlerin yüksek olduğu dönemde bu durumdan en fazla bankalar etkilenirken, faizlerin düştüğü dönemde mevduat maliyetlerinin düşmesi, kredi kullanım oranlarının yükselmesi bankaları da pozitif anlamda etkileyecektir. Bir diğer faktör ise düşük büyüme ve yüksek faiz döneminde sorunlu kredilere ayrılan karşılıkların azalması ve bunların tekrardan kara dönüşme potansiyeli yer alıyor. Buradan hareketle bankacılık sektörünün bir süre daha BIST 100’ün üzerinde performans göstermesini bekliyoruz.

BIST100, BIST Banka Endeksi ve Repo Faizleri Arasındaki İlişki Grafiği

Son yorumlar

Her şey güzelmiş haberimiz yokmuş
o kadar çelişki var ki makalede hangisine değineyim bilemedim, büyük vakit kaybı olur diye vazgeçtim. Gene de teşekkürler Derin Tuncay
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.