40% İndirim
💎 WSM, Aralık ayında Yapay Zeka ile seçildiğinden beri %+52,1 yükseldi! Premium hisse seçimlerine ulaşınHemen Erişin

Bayramda Piyasaları Ne Bekliyor

Yayın Tarihi 16.08.2019 10:48
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

2019 yılın en kötü haftasını geçiren piyasalarda ABD-Çin ticaret gerilimi risk iştahını oldukça zayıflattı. ABD endekslerinde satışlar yüzde 3 seviyesini aşarken, Çin Yuanı’nda meydana gelen ani değer kaybı ile Asya piyasalarında satışlar hız kazandı. ABD’de açıklanan güçlü istihdam verilerinin de siyasi gelişmelerin akabinde fiyatlamalar üzerindeki olumlu etkisi sınırlı kaldı. Çin Merkez Bankası'nın günlük referans kurunu tahminlerin üzerinde bir seviyede belirlemesiyle piyasalardaki olumsuz algı bir miktar azaldı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri piyasalarda resesyon yaşanma ihtimalinin artması ile yüzde 1,60 seviyesine dek gerileme kaydederken tekrardan yönünü yukarı çevirerek yüzde 1,76 seviyesinde dengelendi. Ancak USD/CNY paritesinin tekrardan 7 seviyesine yönelik atakları piyasalardaki risk algısı açısından yakından izlenmeli. Yurtdışı endekslerde bir miktar toparlanma hareketi dikkat çekerken, İngiltere’de anlaşmasız Brexit ihtimalinin gün geçtikçe güçlendiğini görüyoruz. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney anlaşmasız Brexit ihtimalinin gerçekleşmesi ile ekonomik gidişatın oldukça kötü yönde etkileneceğine dikkat çekmesine rağmen İngiltere Başbakanı Boris Johnson 31 Ekim tarihinde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden her koşulda ayrılacağını vurgulamaya devam ettiğini görüyoruz.

Piyasalardaki diğer gelişmelere göz atacak olursak, İran İstihbarat Bakanı Alevi’nin ABD Başkanı Trump’ın, nükleer anlaşmayı ihlal ederek İran'la müzakere için son şansını kaçırdığına yönelik yapmış olduğu açıklamalar da ABD-İran gerilimin de herhangi bir yol katedilmediğinin göstergesi. Trump'ın 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek, İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulaması iki ülke arasındaki müzakereleri çıkmaza sürüklemişe benziyor.

ABD ve Çin arasındaki tansiyonun artmasının ardından Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Çinli şirketlerden ekipman alımına yasak getirilmesinden ciddi anlamda hoşnutsuzluk duyduğunu dile getirdi. Bu karara karşı çıktıklarını açıklayan Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin kamu kurumlarının Çinli Huawei, ZTE, Hytera, Hikvision ve Dahua'dan ürün almasını geçici yasaklama kararını "adil olmayan ve ayrımcı bir hareket olarak" nitelendirdi.

Beyaz Saray dün yapılan açıklamada, ABD kamu şirketlerinin telekomünikasyon ve video gözlem ekipmanlarıyla ABD'nin ticari sırlarını Çin hükümetine ifşa ettikleri gerekçesiyle ilgili Çin firmalarından alımının yasaklandığı duyurmuştu. Söz konusu yasağın 13 Ağustos Salı günü yürürlüğe gireceği bildirilirken, bu gelişmenin ABD-Çin gerginliği üzerine gerçekleşmesi piyasalardaki risk algısını arttırdı.

ABD Başkanı Trump ise Fed’in faiz politikasına ilişkin agresif söylemlerini yinelerken, yüksek doların diğer ülkelere kıyasla ABD’yi dezavantajlı duruma düşürdüğüne dikkat çekti. Trump, dünyadaki en iyi şirketlere sahibiz açıklamasında bulunarak Fed’i bu şirketlerin dışında tuttu.

Haftaya ise Çin tarafında sanayi üretimi ABD’de tüketici fiyat endeksi, Euro Bölgesi’nde ise ikinci çeyrek büyüme verisi gibi takip edilecek önemli gündem maddeleri bulunuyor. Bu verilerin akışına bağlı olarak piyasa fiyatlamalarında hareketliliğin arttığını görebiliriz.

Yurtiçi tarafta bakacak olursak, enflasyon verisinde meydana gelen geri çekilme ile TCMB’ye ilişkin faiz indirim beklentilerinin arttığını görüyoruz. Hafta genelini güçlü geçiren Türk Lirası’nda bir miktar Yuan baskısı oluşmuş olsa dahi bu etkinin kısa süreli sürdüğünü gördük.

EUR/USD’de yükselişler baskılanıyor

Hafta genelini oldukça hareketli geçiren EURUSD paritesinde 1,12 seviyesi üzeri fiyatlamaların bir türlü kalıcı olamadığını görüyoruz. Dolar varlıklarının hafta genelini yatay geçirmesi ara ara paritede yükseliş hareketine neden olurken, bu hareketin yeni bir alım potansiyeli çerçevesinde değerlendirmesi doğru olmaz. Euro tarafında açıklanan makro ekonomik veriler zayıflığa işaret ediyor ve ayrıca Brexit süreci ile ilgili olarak devam gerilim Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor.

''5 Yıldız Hareketi'' ve ''Kuzey Ligi Partisi''nin bazı konularda anlaşmazlık yaşaması sonrasında Kuzey Ligi Lideri Matteo Salvini'nin erken seçim istemesi ile İtalya tarafında siyasi tansiyonun oldukça yükseldiğini görüyoruz. Bu gelişme de Euro varlıklarını zayıflığa uğratan bir başka unsur olarak ön plana çıkıyor.

Euro’da oluşan kısa vadeli yükselişler görebiliriz ancak Euro’nun daha zayıf kalabileceği bir döneme doğru ileriyoruz demek yanlış olmayacaktır. Bayram haftasında EURUSD paritesinin 1,1150-1,1250 bant aralığında fiyat hareketliliğini sürdürmesi beklenebilir. Paritenin 50 günlük üssel hareketli ortalama seviyesi olan 1,1215 direncini ise kısa vadeli yükselişlerde izliyoruz. Özellikle paritede alım fırsatının 1,1250 seviyesi üzeri kapanışlar akabinde oluşabileceğini düşünüyoruz.

EUR/USD

USD/TRY’de Türk Lirası baskısı sürüyor

Haftayı oldukça pozitif geçiren USDTRY kurunda 5,50 seviyesi altına varan oranda geri çekilme hareketi gerçekleşti. Yurtiçinde dikkat çeken siyasi gündem bir miktar Türk Lirası’nı baskılamış olsa dahi hafta genelinin gelişmekte olan ülke para birimlerine oranla pozitif geçiren TL kurda aşağı yönlü eğilimi tetiklemeye devam ediyor. Dolar tarafının da hafta içerisinde yatay bir seyir içerisinde olması ile kurdaki zayıflığın sürmeye devam ettiğini görüyoruz. 5,48 seviyesi çevresinde fiyatlanan USDTRY’de bayram tatili süresince 5,50 seviyesi altı fiyatlamaların sürmesi halinde aşağı yönlü eğilimin korunduğunu görebiliriz. Ayrıca günlük grafikte tarihsel olarak da USDTRY 200 günlük üssel hareketli ortalamanın altında yer almakta. Kurun bu ortalama altında bir süredir fiyat hareketliliğini sürdürmesi tarihi çerçevede bu seviye altında uzun soluklu kalamadığını varsayarsak aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalmasına yol açabilir. Kısa vadeli görüntüde kurun 200 günlük üssel hareketli ortalama seviyesi olan 5,5750 önemli bir direnç noktası olarak ön plana çıkarken, ara direnç seviyesi olarak da 5,5140 noktası göz önünde bulundurulabilir. 5,47 seviyesinden dönüş gerçekleştirme çabası içerisine giren kurun bu hareketinde başarılı olamamasu durumunda ise 5,44 ilk destek noktamız olarak güncelliğini koruyor.

USD/TRY

Ons Altın haftanın kazananı oldu

Piyasalarda artan ekonomilerde yaşanacak resesyon ihtimali ile Ons Altın fiyatları 2013 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 1500 seviyesini test etti. Küresel risk iştahındaki düşüşün yarattığı bir güvenli liman etkisi evet oldukça güçlü ancak değerli metaldeki yükselişi sadece bu nedene bağlamak doğru olmaz. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ki zayıflama ki bu durum da güvenli liman talebine işaret ediyor, Ons Altın fiyatlarını yukarı yönlü tetikliyor. Dolar varlıklarının ABD-Çin ticaret gerilimi ile hafta genelini zayıf geçirmesi de değerli metalin yükselişlerine hız kazandırdı. Diğer taraftan İngiltere’de artan anlaşmasız Brexit ihtimalinin küresel piyasalarda risk iştahını zayıflatan önemli bir unsur olarak ön plana çıktığını görüyoruz. Aynı şekilde gümüş fiyatlarında da yükselişlerin hız kazandığı görülmekte. Teknik görünümde Ons Altın’ın 1500 seviyesi üzerinde görünümünü koruması halinde 1515-1535 direnç seviyelerini kademeli olarak takip ediyoruz. Ancak bu ani yükselişlerin bir miktar dengelenme hareketine maruz kalması halinde 1480 desteği altı kapanışlara dikkat etmekte fayda var.

XAUUSD

GBP/USD’de düşüşler dip seviyelerde

Hafta genelini artan anlaşmasız Brexit ihtimali ile geçiren paritede fiyatların 1,2150 seviyesi sınırında tutunmalarını sürdürdüğünü görüyoruz. İngiltere Başbakanı Boris Johnson 31 Ekim tarihinde gerçekleşecek bir ayrılığa olan vurgusunu yinelerken, İngiliz üst düzey yetkililerin bu durumda ekonominin oldukça olumsuz yönde etkileneceğine ilişkin getirdiği yorumlar dikkat çekiyor. Ayrıca Avrupa Birliği’nden gelen açıklamaların da Brexit anlaşması için pek fazla iyileştirici adım içermemesinin de parite fiyatlamaları üzerinde etkili olduğu görülüyor. GBPUSD paritesinin teknik görünümünde yönünü aşağı çeviren fiyatların özellikle 1,20 desteği altını test etmesi ile satışlara hız kazandırması beklenebilir. Şuan için GBPUSD paritesi için pozitif bir senaryo yok. Özellikle 31 Ekim tarihinde alınacak olan kararlara ve yapılacak olan öngörülere bağlı olarak parite fiyatlamalarında sert oynaklığın yaşandığını görebiliriz.

GBPUSD

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE PARA BİRİMLERİNİN DOLAR’A KARŞI PERFORMANSI

GELİŞEN ÜLKE

G10 PARA BİRİMLERİNİN DOLAR’A KARŞI PERFORMANSI

G10

DÜNYA EKONOMİLERİ CDS GÖRÜNÜMÜ

CDS

KORKU ENDEKSİ (VIX)

ENDEKS

Son yorumlar

Guzel calisma tesekkurler
Objektif ve tutarlı analiziniz için teşekkürler
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.