40% İndirim
💎 WSM, Aralık ayında Yapay Zeka ile seçildiğinden beri %+52,1 yükseldi! Premium hisse seçimlerine ulaşınHemen Erişin

Dip Seviyelerde Hisse Seçimi...

Yayın Tarihi 20.09.2018 09:40
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

Dip Seviyelerde Hisse Seçimi...

Dolar bazında neredeyse 10 yılın en düşük seviyelere gerileyen BİST100 endeksi ve oldukça makul seviyelere gelen hisse senedi fiyatları, uzun vadeli düşünen ve biriktirme amaçlı portföy oluşturan yatırımcılar için alım fırsatı sunduğu söylenebilir. 2018 çarpanları ile borsa son 5 yıllık ortalamanın %25 altında 7,3 F/K oranı civarında bulunmaktadır. Risk faktörlerinin oldukça yükseldiği ve borsanın düştüğü dönemlerde yatırımcı psikolojisinin oldukça bozulduğu görülmektedir. Fakat bu tür dönemlerde yatırımcıların daha geniş perspektifle hisse senetlerine yaklaşması ve daha uzun vadeli stratejilere odaklanması gerekmektedir. 2001 ve 2008 krizleri gibi borsanın sert gerilediği dönemleri incelediğimizde hisse senetlerinin bu tür dönemlerin ardından ortalama 1-1,5 yıllık bir süreçte kayıplarını geri aldığı ve yükseldiği, oldukça makul seviyelerden devreye giren yatırımcıların yüksek getiri fırsatları yakaladığı belirtilebilir.

Hisse fiyatlarında dip seviyelerin görülmesi tek başına bir alım kriteri olduğunu söylemek oldukça zor. Fakat normalde değerinin üzerinde işlem gören hisselerin bu tür dönemlerde daha makul seviyelere gelmesi, yatırımcılara güçlü şirketlere ortak olma şansı vermektedir. Bu noktada şirket hisselerinin genel piyasa eğilimine bağlı mı ucuzladığı, yoksa şirketin temel verilerini etkileyen olumsuz bir gelişme olup olmadığı araştırılmalıdır. Hisse fiyatı yatırımcı tarafında algının bozulması ve beklentilerin olumsuz etkilenmesi nedeniyle düşüş kaydetmiş olabilir. Fakat ekonomik dengesizlikler şirket faaliyetini olumsuz etkilemiş ise bu süreçte şirketin ne kadar sürede faaliyetlerinin normale döneceği ve hisse fiyatında toparlanmanın hangi hızda gerçekleşebileceği değerlendirilmelidir.

Borsanın düşüş yaşadığı dönemlerde yatırımcıların ilk olarak düşüşün nedenlerinin analiz etmesi ve buna göre bir strateji oluşturulması gerekmektedir. Her ne kadar mevcut fiyatlar içerisinde siyasi ve politik gelişmeler, jeopolitik riskler ve diğer bazı unsurlar bulunsa da asıl zayıf noktanın borçlanma maliyetlerinin yükseldiği bir ortamda özel sektör şirketlerinin yüksek borçluluk oranları olduğu unutulmamalıdır. Örneğin son olarak Moody's tarafından yayınlana bir raporda gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin artan kredi maliyetlerine karşı uyarıda bulunurken, özellikle Arjantin ve Türkiye'deki şirket risklerine dikkat çekilmiştir. Önümüzdeki süreçte ekonomik koşulların daha da zorlaşması halinde ise yatırımcıların güçlü şirketleri elinde bulundurması önemli olacaktır.

Bu kapsamda mevcut seviyelerde hisse senedi seçerken, ilk başta şirketin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücünü gösteren likidite oranlarına dikkat edilmeli ve bu oranlar içerisinde nakit oranı 1 seviyesine yakın veya üzerinde olan şirketlere odaklanması gerektiği söylenebilir.

Şirketin varlıklarını finanse ederken kullandığı yabancı kaynaklar ve şirket ortakları tarafından konan öz kaynaklar arasındaki oranı gösteren borç/öz sermaye oranı da ayrıca dikkat edilmesi başka bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyada genel olarak kabul edilen borç/öz kaynak oranı %70 seviyesinde bulunmaktadır. Ne yazık ki birçok şirket, öz kaynak yetersizliği nedeniyle daha çok banka kredilerini tercih etmekte, kredi kullanımı arttıkça finansman giderlerinde yaşanan artış, firmaları kısır bir döngüye sokarak öz kaynaklarının büyümesini ve yatırım kapasitelerini olumsuz etkilemektedir.

Diğer yandan şirketin satış gelirlerini en azından belli bir seviyede artırmış olması beklenebilir. Bununla birlikte satışların maliyeti ve faaliyet giderlerindeki artışın minimum düzeyde tutulması şirket karlılığını pozitif etkileyecek olması bakamından önem arz ederken, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde odaklanılması gerektiğini düşündüğümüz şirketin net finansman geliri elde ediyor olması ise zorlu dönemleri daha kolay atlatabileceğini işaret edecektir. Bununla birlikte nakit dönüşüm süresinin oldukça düşük veya negatif olan şirketlerin net finansman gelir elde ediyor olma ihtimali daha güçlüdür. Alacakların ortalama tahsilat süresi, stokların ortalama tüketim süresi ve kısa vadeli borçların ortalama ödeme süresi kullanılarak hesaplanan nakit dönüşüm süresi, işletme sermayesinin etkin yönetimini yansıtması bakımından önem taşımaktadır.

Şirketin yabancı para varlığı bulunması veya ihracat geliri elde ediyor olması ise yatırımcıların seçimleri açısından pozitif bir faktör olacaktır.

Son olarak bir karlılık ve yönetim performansı göstergesi olan öz sermaye karlılığının yüksek olması, işletme kaynaklarının verimli kullanıldığını göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

Anlattığımız kriterleri maddeler halinde sıralamamız gerekirse:

1. Nakit Oranı 1 Seviyesine Yakın Veya Üzerinde
2. Borç/Öz Sermaye Oranı %70 Altında
3. Satış Gelirlerinde Büyüme
4. Satışların Maliyetinde Sınırlı Artış
5. Faaliyet Giderlerinde Sınırlı Artış
6. Net Finansman Geliri Olması
7. Düşük Nakit Dönüşüm Süresi Düşük
8. Yabancı Para Varlığı Yüksek
9. İhracat Gelirine Sahip
10. Yüksek Öz Sermaye Karlılığı


EMRAH PARLAN

Son yorumlar

Emrah bey, belirttiğiniz kriterler üzerinden bir örnekleme yapıp somutlaştırabilir misiniz? Mesela Petkim’i bu kriterler bağlamında değerlendirebilirseniz çok makbule geçecek; tşk.
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.