40% İndirim
💎 WSM, Aralık ayında Yapay Zeka ile seçildiğinden beri %+52,1 yükseldi! Premium hisse seçimlerine ulaşınHemen Erişin

Dolar/TL'de Fed ve TCMB sonrası: 3,50'nin altında mıyız?

Yayın Tarihi 15.06.2017 17:02
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

Dolar/TL’de kritik soru hala aynı. 3,50’nin altında bir seyir mümkün mü? Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Mümkün fakat bu seviyenin altında ne kadar kalırız ya da teknik bir söylem ile kalıcılık sağlayabilir miyiz sorusu bence daha kritik. TCMB’nin bugünkü kararı için üzerinde konuşacak çok bir nokta yok. Faizlere dokunmayarak TCMB izlemeye geçtiğini bildirdi. Bizim de baz senaryomuz bu yöndeydi fakat olası bir 25 baz puanlık GLP’de aşağı yönlü hareketi de alternatiflerimiz arasında ilk sıraya almıştık. Dolar/TL ile ilgili bazı grafikleri paylaşmakta fayda olacak diye düşünüyorum. Teknik ayrıntılardan önce temel tarafın üzerinden geçilmesi gerekiyor.

1) Dolar her ne kadar Fed endişeleri ile zayıf olsa da Fed’in dünkü mesajına yönelik beklentiler yanlış oluşturuldu. Yılın ortasındayken henüz Fed’in yıl sonuna ilişkin hedef faiz oranında indirime gidileceği beklendi. Bu olmadığı için de piyasanın ilk şok sonrası hareketi Dolar pozitif gerçekleşti. Gelelim ikinci noktaya. Bilanço küçültmeye ilişkin Fed bir taslak yayımladı ve kademe kademe toplamda 30 milyar Dolar olacak şeklinde aylık küçültmeler başlayacak. Buna ilişkin yorumumuz ise oldukça yavaş olacağı yönünde. Hatırlanacak olursa tahvil alım programlarında aylık alım miktarı çok daha yüksek seviyelerdeydi. Fed daha önceki ani sıkılaştırmasının bedelinin ne olduğunu bilerek hareket ediyor. Üçüncüsü, enflasyondaki düşüşe ilişkin endişeler sadece bu yıl için geçerli. ECB’dekine benzer şekilde orta vadeli enflasyon beklentilerinde bir güncelleme yok. Fed sadece bu yıla ilişkin beklentilerini aşağı çekti. O da 0,2 puan. Bunun devamı gelir mi Eylül toplantısında göreceğiz. Bizim beklentilerimiz enflasyonun son çeyrekte bir miktar daha geri çekilebileceği yönünde fakat Fed bunu geçici görürse (teknik tanım: forward looking Merkez Bankası) faiz artırmaktan kaçınmaz.
2) Gelelim TL cephesine. TCMB son hamleleri ile yıl başından bu yana TL’de volatiliteyi düşürecek önlemleri almaya çalıştı. Şu anda da o sıkı duruşun devam ettiğini izliyoruz. Öncelikle faiz koridorunu kesinlikle savunan ve sadeleştirmeye ilk açıklandığı tarihten beri karşı çıkan nadir piyasa oyuncuları arasında yer alıyorum. Koridor TCMB’ye esnek davranma hakkı veriyor. TL gibi oynaklığı yüksek bir para birimini tek faizle dizginlemek oldukça zor. Mutlaka faiz ve faiz dışı araçlarımız olmak zorunda. Buna karşın TL’yi aşağı çekecek formül enflasyon. Bir süredir TL ile ilgili her yazımda ya da video analizlerimizde anahtarın enflasyon olduğunun altını çizmiştik. Buradaki görüşümüzü koruyoruz. Dolar/TL’de kalıcı bir geri çekilme olacaksa öncelikle enflasyonun tek haneye inmesi gerekiyor. Peki mümkün mü? Yılın son çeyreğinde düşüş beklentisi var fakat çift haneye yakın bir yerde yılı kapatacağımızı düşünüyoruz. Bu da TL’nin aşırı değer kazanmasını engelleyecektir.
3) Fiyatlar 3,50’lere nereden geldi sorusuyla gelen fikre çok katılmıyorum. Fiyatlar yukarı yönlü her zaman esnektir ve aşağı yönlü yapışkandır. Biz yabancı yatırımcıyı ikna etsek bile yerli yatırımcının döviz tevdiat hesaplarındaki büyüklük artmaya devam ediyor. Yani bir trend kazanmış yerli talep söz konusu. Dahası özel sektör de bu bölgeyi bize kalırsa önemli bir pozisyon açığı kapatmak üzere kullanabilir.

Gelelim teknik bir takım ayrıntılara:

İlk olarak kısa vadede opsiyon piyasasındaki görünüme bakalım. 1 ve 2 haftalık Risk Reversal olarak tabir ettiğimiz, bir nevi opsiyon piyasasında yatırımcıların ne yönde iştahının olduğuna yönelik oluşan grafik ile kur arasında bir uyuşmazlık söz konusu.

01

Bu durumu şimdilik pariteyi yukarı çekecek bir gelişme olarak görmüyorum. Buna karşın geri çekilmeyi sınırlayabilecek bir görünüm var. Şöyle ki; Paritede zirvelerin alçaldığını izliyoruz (aşağıdaki mor grafik) fakat opsiyon piyasasında ise kısa vadeli görünüm paritedeki hareketle ayrışıyor. Özellikle son dönemdeki bu ayrışmaya dikkat çekmek istiyorum. Hemen altını da çizelim. 3 ve 6 aylıklarda da görünüm pek farklı değil.

İkinci grafik ise oldukça basit. 2007 yılı itibariyle paritenin 200 günlük basit ortalamanın üzerine ve aşağısına geçtiği örnekleri görmekteyiz. Dikkat edersek parite 200 günlük ortalamasının aşağısına geçtiği zaman uzun süreli bir hareket oluşabilmiş değil. Biraz daha teknik bir tabir ile asimetrik bir görünüm var. Bunu da ön planda tutmak gerekiyor.

01

Son grafik doğal olarak teknik görünüm olacak. Basit bir çizimde tek teknik göstergem (bollinger 23 – 2,5). Bollinger bandını volatilitesi yüksek olan paritelerde standart sapmasını 2,3 – 2,7 arasında kullanıyorum. Bu da paritenin aşırı alım ve satımlarda olası dönüş yerleri ile ilgili sinyal üretebiliyor. Şu andaki seviyelerde benzer şekilde aşırı satım bölgesinde olduğumuza işaret ediyor. Dahası alçalan takoz için de trend desteğine denk geliyor. Bu nedenle 3,50’nin tam olarak kıldığını belirtmek için erken olacaktır. Teknik seviyeler ise 3,5830 – 3,5880 bölgesi ile birlikte 3,6430 bölgesi. Bu dirençler aşılmadığı sürece de yükselişler güçsüz kalabilir.
01

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.