40% İndirim
💎 WSM, Aralık ayında Yapay Zeka ile seçildiğinden beri %+52,1 yükseldi! Premium hisse seçimlerine ulaşınHemen Erişin

Ekonomiler ve Tahvil Fiyatları

Yayın Tarihi 15.01.2015 18:09
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32


Euro bölgesi ve Japonya başta olmak üzere, küresel piyasalardaki büyüme endişeleri tahvil fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Euro bölgesi ülkeleri ve Japonya’da tahvil faizleri son yılların en düşük seviyelerinde seyrediyor (Tablo 3). Parasal genişleme yapan ülkelerde, harcanabilir gelirin artması, tahvil talebini artırır. Artan talep tahvilin fiyatının artmasına sebep olurken faizler ise düşer. 2014 yılında parasal genişleme yapan ülkelerde tahvil fiyatlarının artığını gördük.

Tablo 1
Gelelim Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelere. Kırılgan beşli olarak tanımlanan Hindistan, Endonezya, Brezilya ve Türkiye ve Güney Afrika’ya, 2014’te Arjantin, Rusya ve Şili eşlik etti. Ülkeler farklı özelliklere sahip olsalar da, ABD’nin tahvil alımlarının bitirip normalleşme sürecine geçme adımlarına karşı yüksek faiz adımları ve para birimlerindeki değer kayıpları ülkelerin ortak özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca QE azaltımıyla ülkelerin ödemeler dengesi pozisyonlarının bozulduğunu söyleyebiliriz. Petrol fiyatlarının düşmesi, Türkiye, Hindistan, Brezilya gibi petrol ithal eden ülkelerin cari açığına olumlu katkı yaparken, Rusya, Norveç gibi ülkeleri olumsuz etkiliyor.

tablo2

Türkiye, Güney Afrika kurdaki yükselişe dayanamayarak faizleri artırdılar. Bu ülkelere rubledeki düşüşe dayanamayan Rusya eşlik etti. Tablo 1 ve Tablo 2’de Yunanistan ve Rusya’ya bakacak olursak, ülkedeki risklerin artması tahvil fiyatlarını düşürürken, faizlerin yükselmesine neden oluyor. Enflasyonun faizle ilişkisini ise gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek enflasyon çok iyi açıklıyor. Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika gibi yüksek enflasyon ile karşı karşıya kalan ülkelerde beklenen getiride azalma olacağından, tahvil talebi ve fiyatı azalırken, faizlerde artış görülür. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerin başının belası olan bütçe açıkları, borçlanma ihtiyacının artmasına ve tahvil faizlerinin artmasına yol açar.

Tablo 3

Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde beklenen getiride azalma olacağından, tahvil talebi ve fiyatı azalırken, faizlerde artış görüldüğünü söylemiştik. Enflasyonun düşük olduğu ülkelerde ise tam tersi olduğu tablo 3’de karşımıza çıkıyor. Faiz artışı yapmak için enflasyonun yükselmesini bekleyen iki ülke ABD ve İngiltere’nin faiz oranlarının beraber hareket ettiği görülüyor. Resesyona giren Japonya’da ise 10 yıllık faizler sıfıra çok yaklaşmış durumda. Tahvil fiyatları ise yükselmeye devam ediyor. Parasal genişlemenin devam edeceğini ve faizlerin bu seviyede kaldığını düşündüğümüzde, 2015 yılında Japonya tahvillerinde yükseliş devam edebilir. Çin’de yapılan faiz indirimi sonrası, 10 yıllık faizlerin gerilediği ve tahvillerin yükseldiği görülüyor.

Tablo4

2015 yılında faiz artışı düşünen ABD ve İngiltere’nin bu düşüncesini gerçekleştirmesi tahvil fiyatlarını düşürecektir. Ancak enflasyon rakamlarının izlenmesi gerekiyor. Düşük gelen enflasyon rakamları faizleri daha da aşağı çekebilir. ABD 10 yıllık faizlerinin 1.80 desteğinin altına gerilemesi durumunda 1.60-1.65 aralığı destek olabilir. Faizlerin bu seviyelere geri çekilmesinde tahviller bir önceki zirvesi olan 134.75’leri geçebilir. İngiltere’de enflasyon konusunda ABD ile aynı durumda. Faizlerde düşüş devam ediyor. 10 yıllıklarda 1.45 seviyelerine düşüş görülebilir. Faizlerde 1.45’lere düşüş tahvil fiyatlarının 126.50’lere kadar götürebilir. Deflasyonla uğraşan Euro bölgesi tahvilleri şu anki konjonktürde değer kazanmaya devam edecektir. 2 yıllık faizlerin ekside olduğunu hatırlatalım. Draghi, Euro Bölgesi’nde yapılacak ek teşvik ve hamlelere piyasayı inandırmayı başarabilirse, 10 yıllık faizlerde artış görülebilir.

2 problemli ülke olan Yunanistan ve Rusya’nın tahvilleri yaşanan krizler dolayısıyla oldukça değer kaybetti. Yunanistan’da yapılacak seçim sonrası belirsizliklerin kalkmasıyla tahvillerde yükseliş görülebilir. Rusya’da ise durum biraz daha farklı, Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin engelleyecek türde yapılacak hamleler, Rusya’ya yönelik yaptırımların daha geniş çaplı olmasına yol açacaktır. Böyle durumda tahvil fiyatlarındaki düşüş devam edebilir. Rusya’da faizler bir önce zirve seviyesi olan 16.50’leri görebilir. İşlerin daha da zorlaşmasıyla faizlerde yeni zirveler görebiliriz.
Türkiye’de ise ilk çeyrekte güçlü makro görünümün devam etmesi, beklenen enflasyonun düşmesi, Merkez Bankası’nın faizi indirme olasılığını artırıyor. Doların güçlendiği dönemde 50-100 baz puandan fazla yapılan faiz indirimi, TL için kötü sonuçlar doğurabilir. Aralık ayında yüzde 8.60’ları gören 10 yıllıklar yüzde 7.15’lere inmiş durumda. Faizler 7’nin altına gerilerse 6.50’leri görebiliriz. 2015 yılının ilk yarısında tahvillerde 120- 125 seviyelerine yükseliş görülebilir. Ancak senenin ikinci yarısında Fed’den gelecek faiz artırımı, Kur’da görülecek yükselişle birlikte Merkez Bankasını faiz artışı konusunda baskılayabilir.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.