40% İndirim
🚨 Piyasalar Çok mu Hareketli? Üstün Performans İçin Gizli Cevherleri BulunHisseleri Şimdi Keşfet

IşıkFX Akşam Analizi 14.08.2017

Yayın Tarihi 14.08.2017 17:22
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32


Kuzey Kore gerilimi büyümeye devam ediyor
Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerilimin boyutu her geçen gün farklı bir hal almaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un arasındaki gerilim tehditlere dönüşürken bugün Kuzey Kore büyüyen kriz ortamında, 3.5 milyon işçi, parti üyesi ve diğer kişilerin orduya dahil olmak için gönüllü olduğunu açıkladı. ABD, Kuzey Kore karşısındaki net tavrının koruduğu gibi bu gerilim ortamından kendilerine zarar gelebileceğini hisseden bazı ülkeler ise konuya ilişkin tedbirler almaya başladıklarını görüyoruz. Güney Kore, Japonya, ABD toprağı olan Guam Adası olası bir kriz ortamı içerisinde bir nükleer saldırıdan en çok etkilenecek ülkeler olarak göze çarpıyor. Bugün Çin ticaret bakanlığından yapılan açıklamada Kuzey Kore’den bazı ürünlerin ithalatına yasak getirildiği duyuruldu. Olası bir savaş ortamına karşılık önlemler alan Güney Kore'de gıda ve külçe altın satışları artarken, Japonya'da sivil savunma tatbikatlarının kapsamlarını genişletmeye çalışıyor.

Öte yandan gün içerisinde, Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi, haziran ayında mayıs ayına oranla yüzde 0.6 gerileme kaydetti. Sanayi üretimi, geçen yılın haziran ayı ile kıyaslandığında ise yüzde 2.6 artış kaydetti. Sanayi üretimine ilişkin beklentiler ise aylık bazda yüzde 0.4 azalması ve yıllık yüzde 2.9 artması yönündeydi.

Dolar Endeksi

EURUSD
Parite dolar kanadındaki hafif toparlanmanın etkisiyle yeni haftaya geri çekilerek başlangıç yaptı. Fakat şuan için Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerilimin etkisini yitirdiğini söyleyemeyiz. ABD, Kuzey Kore karşısındaki net tavrının koruduğu gibi bu gerilim ortamından kendilerine zarar gelebileceğini hisseden bazı ülkeler ise konuya ilişkin tedbirler almaya başladıklarını görüyoruz. Bugün Çin ticaret bakanlığından yapılan açıklamada Kuzey Kore’den bazı ürünlerin ithalatına yasak getirildiği duyuruldu. Olası bir savaş ortamına karşılık önlemler alan Güney Kore'de gıda ve külçe altın satışları artarken, Japonya'da sivil savunma tatbikatlarının kapsamlarını genişletmeye çalışıyor. Euro bölgesinde ise bugün Haziran dönemine ait sanayi üretim verileri takip edildi. Sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0.6 düşerken, yıllık bazda ise yüzde 2.6’lık artış ile hem beklentilerin hem de mayıs ayı rakamının bir hayli gerisinde kaldığını gördük. Teknik olarak, geri çekilme eğiliminin devam etmesi halinde 1.1760-1.1730 destekleri takip edilebilir. Olası toparlanmalarda ise 1.1800 bölgesinin üzerinde tutunulması gerekiyor ki yukarı ataklar daha güçlü kalabilsin. Bu bağlamda 1.1860 direnci radarımıza tekrardan girebilir.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

EURUSD

USDTRY
Parite yeni haftaya da sakin bir görüntü ile giriş yaptı. Bugün yurtiçinde TCMB beklenti anketi takip edildi. Önceki anket döneminde yüzde 9.49 olan 2017 yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 9.46 olarak açıklandı. Yıl sonu enflasyon beklentilerinde düşüş sürse de, piyasa Eylül ve Ekim aylarında enflasyonun yükselmesini bekliyor. Önceki anket döneminde yüzde 4.13 olarak açıklanan yıl sonu GSYH beklentisi bu dönemde yüzde 4.40 olarak açıklandı. Yıl sonu Dolar/TL beklentisinde ise gerileme devam ediyor. Önceki anket döneminde 3.7492 olan Dolar/TL beklentisi 3.7199’a revize edildi. Anketin yayınlanması ile birlikte TL tarafında bir miktar değerlenme takip ettik. Teknik olarak 3.5230 desteğinden tepki alımları takip ediyoruz. 3.5230-3.5200 aralığının aşağı yönlü geçilmesi durumunda 3.5100’e kadar gevşeme görebiliriz. Toparlanmalarda ise 3.5300’ün üzerinde tutunma sağlanırsa 3.5360 ve 3.5400 seviyeleri gündeme gelebilir.

USDTRY

GBPUSD
Ada’da Brexit hazırlıkları sürüyor. İngiltere hükümeti AB’den çıkışın gerçeklemesinin ardından AB ile olan ilişkileri hakkında çalışmalar yaparken iki taraf arasında müzakerelerin artacağı dönemde Londra’nın hatırlanacağı üzere Brüksel’den gelen ayrılmaya hazır değil ifadesi aktarılmıştı. İngiltere’nin bu eleştirilerine cevap vermesi bekleniyor. Bilindiği gibi Brüksel ve Londra’nın müzakereleri sonunda İngiltere’nin Mart 2019’da tamamen AB’den ayrılması öngörülüyor. Öte yandan ABD kanadında ise Kuzey Kore ile olan gerilimin farklı boyutlara ulaştığını görüyoruz. Güney Kore, Japonya ve Guam Adaları’nın tansiyonun yükseldiği süreçte, kendilerini olası bir savaş ortamına hazırladıklarını görüyoruz. Teknik olarak aşağı hareketin devam etmesi durumunda 1.2950-1.2920 destekleri takip edilebilir. Olası toparlanmalarda ise 1.3000 direnci ilk engel olarak karşımıza çıkarken bu seviyenin üzerinde ise 1.3030-1.3060 dirençleri gündeme gelebilir.

GBPUSD

BRENT PETROL
Yeni haftaya hafif satıcılı başlayan petrol fiyatlarında gelen yükseliş hareketleri şuana kadar kalıcılı olamadı. Piyasadaki hava ise henüz pozitife dönmüş değil. OPEC ve OPEC dışı üreticiler Aralık ayından bu yana günlük üretiminde 1.8 milyon varil kesintiye gitse de, Libya ve Nijerya’daki üretim artışları bu boşluğu doldurmaya devam ediyor. Ayrıca ABD’li üreticilerin yüksek fiyatlardan yararlanarak üretimlerini hızlandırması da, OPEC anlaşmasının beklenilen etkiyi gösteremeyeceğine yönelik beklentileri kuvvetlendirdi. Son olarak Rusya’da düzenlenen komite toplantısında anlaşmanın 2018 Mart’tan sonrada uzatılması teklif edilmiş, fakat piyasadaki iyimserlik oldukça sınırlı kalmıştı. Fiyatların yönündeki ana belirleyici OPEC politikası olmaya devam edecek. Hafta içerisinde açıklanacak ABD petrol stokları ise gün içi yön bakımından dikkatle takip edilmeli. Teknik olarak ise 52.00-52.30 aralığının yukarı yönlü aşılması durumunda yükseliş hareketi hacim kazanabilir. 52.60 ve 53.00 yukarı yönlü harekette direnç olarak takibimize girecek seviyeler. Geri çekilmelerde ise 51.60 desteği kırılırsa 51.30 ve 51.00 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

BRENT PETROL

ALTIN
Değerli metal yeni haftaya geçtiğimiz haftanın uzağında bir başlangıç yaptı. Küresel anlamda ABD ile Kuzey Kore arasındaki siyasi gerilimin devam etmesine karşılık ons altında bugün geri çekilmenin hakim olduğunu gördük. İki ülke arasındaki sular durulmuyor. Kuzey Kore büyüyen kriz ortamında, 3.5 milyon işçi, parti üyesi ve diğer kişilerin orduya dahil olmak için gönüllü olduğunu açıkladı. Olası bir kriz ortamı içerisinde bir nükleer saldırıdan en çok etkilenecek ülkeler ise (Güney Kore, Japonya, ABD toprağı olan Guam Adası) çeşitli önemler almaya çalışıyor. Dolar endeksinde hafif de olsa bir toparlanma söz konusu. Fakat fiyatlamalar 94.00-95.00 aralığına girmeden belirgin toparlanma geldi diyemeyeceğiz. Teknik olarak, her ne kadar gün içi geri çekilme ön planda olsa da 1280 hattının üzerinde sağlam görünümünü koruduğunu söyleyebiliriz. Geri çekilmenin devam etmesi durumunda 1275 desteğine kadar fiyatlama izleyebiliriz. Yukarı fiyatlamalarda ise 1285-1290 dirençleri takip edilebilir.

ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.