40% İndirim

IşıkFX Forex Bülteni 17.08.2018 - S&P'nin Türkiye Not Değerlendirmesi Kritik!

Yayın Tarihi 17.08.2018 08:46
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

Dün, yurt içi tarafta; BDDK’nın swap tedbirlerinin etkileri görülmeye devam ederken, önemli haber akışları ve ekonomik veriler izlendi. Sabah saatlerinde, IMF tarafından gelen açıklamada: “Türkiye’den finansal destek talebinin gelmediği ve durumun yakından izlendiği” belirtilirken, öğleden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yabancı yatırımcılara yönelik yaptığı telekonferans sunumu takip edildi. Albayrak’ın, önceki açıklamalarına benzer ifadeler kullandığı sunumunun önemli satır başları ise: IMF ile bir kurtarma anlaşması düşünülmediği, birkaç hafta içerisinde fonlama kaynaklarını açıklanacağı, sermaye kontrollerinin gündemde olmadığı ve TCMB’ye enflasyonla mücadele için gerekli olan her türlü mali duruşun sağlanacağı yönündeydi. Dün akşam, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin: Papaz Brunson’un serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yeni yaptırımlar uygulanacağını ve yaptırım paketinin hazır olduğunu söylerken, bu gece yarısı Twitter’dan aynı konuda açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump da ilişkilerin azaltılacağını belirtti. Bugün yine; başta bu konu olmak üzere önemli haber akışlarını takipte olacağız. Ekonomiye dair; hükümet yetkilileri ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da önemle izlenecek. Özellikle de kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poor’s (S&P)‘un, Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne dair yapacağı değerlendirme oldukça kritik olacak. Hatırlanacağı gibi kurum, 1 Mayıs’ta yaptığı son değerlendirmede Türkiye’nin kredi notunu; “BB”den “BB-“ye indirirken, not görünümünü ise “Durağan” olarak açıklamıştı. Yeri gelmişken; Dünya’nın en önemli üç kredi derecelendirme kuruluşu (S&P, Moody’s, Fitch) arasında, Türkiye’nin en düşük kredi notunun S&P tarafından verildiğini de belirtelim. Dün yurt dışı tarafta ise; ABD ile Çin arasında Ağustos sonuna doğru yeniden ticaret müzakerelerinin başlayacağı yönünde çıkan haberler Çin Yuanı’na değer kazandırırken, ülkede yoğun kullanılan; Ons Altın, Gümüş, Ham Petrol ve Bakır gibi emtialar tarafında da toparlanma girişimlerine neden oldu. Geçtiğimiz Cuma günü TL varlıklarında yaşanan ekstrem hareketler sonrası, Dünya ekonomisinde; diğer gelişmekte olan ülkelerin(EM-Emerging Markets) durumu da mercek altına alınırken, majör merkez bankalarının olası bir EM krizi karşısında politika değişikliğine gidip gitmeyeceği de merak konusu. Böyle bir durumda FED’in; faiz artırım sayılarını düşürebileceği gibi, bilanço azaltım programında da ertelemeye gidebileceği konuşulurken, Avrupalı bankaların Türkiye’deki faaliyetlerinin sıkıntıya girmesi halinde ise ECB’nin tahvil alım programını daha da uzatılabileceği dillendirilmekte. Bugün yurt dışı tarafta küresel ve lokal haber akışlarının yanı sıra; Euro Bölgesi TÜFE oranları ve tahvil piyasası hareketleri de takip edilecek.

DOLAR ENDEKSİ

EURUSD
Dün ABD’de takip ettiğimiz Philadelphia FED İmalat Endeksi ve Konut Başlangıçları verileri tahminlerin altında kalırken, Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ve İnşaat İzinleri verileri ise beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Diğer taraftan dün sabah saatlerinde Çin Ticaret Bakan Yardımcısının, ticari sorunları görüşmek için ABD’ye gideceğine ilişkin haberler sonrası tekrardan artan risk iştahı ise Dolar varlıklarından çıkış ile parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Ayrıca TL gibi gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan toparlanma hareketleri de Euro üzerindeki baskıyı azaltarak paritedeki yukarı yönlü hareketleri destekledi. Zira, TL’de geçtiğimiz Cuma günkü volatil hareketler sonrası Euro Bölgesi’nde; Türkiye’de yaşanan risklerin artması durumunda bölge ekonomisinin ve ECB politikalarının etkilenip etkilenemeyeceği piyasa tarafında tartışmalara neden olmakta. Öte yandan, Dün Bölgede açıklanan Ticaret Dengesi datası ise beklentilerin bir hayli üzerinde fazlalık verdi. Bugün de yine Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin durumu ve ticaret savaşları gibi küresel haber akışları takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise; Euro Bölgesi’nden gelecek Tüketici Fiyat Endekslerinin yanı sıra ABD’den Michigan Beklenti Anketleri izlenecek. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 1.1390 direnci altında fiyatlanan paritede, buranın aşılması halinde 1.1410, 1.1425 ve 1.1445 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.1390 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise 1.1370, 1.1330 ve 1.1285 destekleri izlenebilir.

EURUSD

USDTRY
Dün, yurt içi tarafta açıklanan Haziran ayı Sanayi Üretimi; bir önceki aya göre azalış gösterirken, senelik artış ise son 15 ayın en düşüğündeydi. Genel anlamda, BDDK’nın Çarşamba günü yapmış olduğu yeni swap hamlesinin devam eden etkilerinin yanı sıra; IMF tarafından gelen Türkiye’nin herhangi bir kurtarma programı başvurusu yapmadığına dair açıklamalar ile CDS ve tahvil faizlerindeki geri çekilmeler de kurdaki satış yönlü işlemlerde etkiliydi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yabancı yatırımcılara yaptığı sunumda; sıkı para ve maliye politikası vurgusu ve IMF ile bir kurtarma paketi düşünülmediği yönündeki açıklamaları ise kritikti. Yine dün akşam ABD Hazine Bakanı Mnuchin’in, bu gece yarısı ise ABD Başkanı Trump’ın: Papaz Brunson’un serbest bırakılmaması halinde yeni yaptırımlar geleceği yönündeki söylemleri ise tedirginlik unsuru olarak karşımıza çıkmakta. Bugün yurt içi tarafta; hükümet yetkililerinden, uluslararası kurumlardan ve BDDK, SPK ve TCMB gibi kurumlardan gelebilecek açıklamalar; CDS ve tahvil faizleri gibi önemli göstergelerimiz ile birlikte takip edilecek. Özellikle Türkiye ve ABD arasındaki kriz ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poor’s ‘un; Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne dair yapacağı değerlendirme oldukça kritik olacak. Yurt dışı tarafta ise diğer gelişmekte olan ülkelerin ve küresel risklerin durumu izlenecek. Teknik olarak bakıldığında; 13 günlük hareketli ortalama seviyesine kadar çekildikten sonra yukarı yönlü tepki alan kur için 6.00 seviyesi üzerinde kalıcılık halinde alım ağırlıklı işlemler yeniden ivme kazanabilir. Şuan için 5.83 seviyesi civarında fiyatlanan kurda; geri çekilmelerin devamında 5.70 seviyesinin altına inilmesi halinde ise 5.60-5.55 bandı kritik olacaktır. Buranın da kırılması halinde TL lehine işlemler daha da derinleşebilir.

USDTRY

GBPUSD
İngiltere tarafında “Anlaşmasız Brexit” senaryolarına ilişkin yaşanan tartışmalar, son günlerde ülkeden gelen olumlu verilere rağmen Sterlin varlıkları üzerinde baskıyı devam ettiriyor. Bu konuda dün de; Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch tarafından gelen açıklamalar dikkat çekti. Kurum: Brexit anlaşmasının olmaması durumunda ticaret ve ekonomik aktivitenin bozulacağını vurgularken, anlaşmasız bir Brexit senaryosu ihtimalinin kayda değer bir şekilde çok yüksek olduğunu da belirtti. ABD tarafında ise dün açıklanan veriler karmaşık olarak gerçekleşirken, son günlerde küresel olarak artan gerginlikler ile birlikte güvenli liman algısı ile talep gören Dolar varlıkları; dün ABD ile Çin’in Ağustos ayı sonlarına doğru tekrardan ticaret gerilimleri üzerine müzakere edecekleri yönünde çıkan haberler sonrası baskılandı. Bugün de yine ticaret savaşları gibi global haber akışlarının yanı sıra Brexit gibi lokal haber akışları takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise; İngiltere’den önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’den Michigan Üniversitesi Beklenti Anketleri açıklanacak. Teknik olarak ise paritede; şu an için 1.2720 direnç seviyesinin test edildiğini görmekteyiz. Buranın geçilmesi halinde 1.2770, 1.2830 ve 1.2860 direnç seviyeleri de takibe alınabilir. 1.2720 altı kalıcılıkta yeniden oluşabilecek USD lehine işlemlerde ise izlenebilecek destek seviyeleri 1.2680, 1.2650 ve 1.2625 ‘de bulunmakta.

GBPUSD

BRENT PETROL
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün yaptığı açıklamada: Washington yönetiminin İran nükleer anlaşma politikasına rehberlik etmek üzere Dışişleri Bakanlığı bünyesinde “İran Eylem Grubu” oluşturulduğunu bildirdi. Ayrıca İran ile bir anlaşmaya varmayı umduklarını ancak İran rejiminde büyük değişiklikler görmeyi şart koştuklarını belirtti. Bir süredir fiyatlamalar üzerinde etkisi olan İran Nükleer Anlaşması’nın durumu bu kapsamda takip ediliyor. Öte yandan, Libya’nn en büyük üretim tesisinde yaşanan 36 günlük sızıntı sonrası üretim tekrardan normale geldi. Sahara tesisindeki emtia arzı günlük 360 Bin varile yükselirken, Libya’nın toplam üretimi 1 Milyon varil/gün seviyesine çıktı. Genel anlamda fiyatlamalarda dün; hafta içinde açıklanan stok verilerindeki artışlara rağmen, ABD’nin Çin ile tekrardan müzakere masasına oturacağı haberleri emtiada işleri terse çevirerek yukarı yönlü hareketleri destekledi. Bir süredir başta Çin olmak üzere küresel talepte düşüş olabileceği senaryoları konuşulurken, iki dev ekonomi arasındaki ticaret sürtüşmelerinin sonlanma ihtimali ise bu riski bertaraf edebilir. Bugün de yine; önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar, İran nükleer anlaşması ve ticaret müzakereleri gibi küresel haber akışları takip edilecek. Ayrıca, geçtiğimiz hafta 10 kule gibi yüksek bir artış görülen Baker Hughes Sondaj Kule Sayıları verisi de akşam saatlerinde açıklanacak. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 71.30 seviyesi üzerinde kalıcılık arayan emtiada, bunun başarılması ile alıcılı işlemler görülmesi halinde 71.50, 71.75 ve 72.00 direnç seviyeleri takip edilebilir. 71.30 altına yeniden inilmesi halinde ise izlenebilecek destek seviyeleri ise 71.10, 70.95 ve 70.50’de bulunmakta.

BRENT PETROL

ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump: Meksika ile ABD arasındaki NAFTA görüşmelerine atıfta bulunarak, doğru anlaşmanın yapılamaması durumunda daha iyi alternatiflere yönelebileceklerini, görüşmeler için ise ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’a tam yetki verdiğini açıkladı. Lighthizer ise: Önümüzdeki günlerde NAFTA anlaşması dahilinde yeniden bir hamlenin geleceğini açıklasa da, Meksika tarafından gelen olumsuz açıklamalar NAFTA anlaşmasının olmayacağı yönünde izlenim yaratmakta. Diğer yandan Çin Ticaret Bakanlığı’na bağlı heyetin ABD’ye ziyareti haber piyasalar tarafından dün olumlu karşılanmış ve Ons Altın’da yukarı yönlü toparlanma girişimlerine neden olmuştu. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow: Çin ile ticaret müzakerelerinin tekrardan başlayacağı bilgisini doğrularken, görüşmelerin düzeyinin düşük olacağını ve yüksek beklenti yaratmadığını söyledi. Kudlow’un açıklamaları ise yeniden tedirginliğe neden olurken, Yuan’da kısmi de olsa yeniden başlayan değer kaybı; emtianın yukarı yönlü ataklarını sınırladı. Bugün yine; başta ticaret savaşları ve İran nükleer anlaşması olmak üzere küresel taraftan gelebilecek haber akışlarını takip edeceğiz. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin durumları da; ABD’den gelecek ekonomik veriler ve tahvil getirileri ile birlikte önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1176 direnç seviyesinin test edildiği görülmekte. Buranın aşılması halinde 1180, 1183 ve 1188 direnç seviyeleri sırasıyla takibe alınabilir. 1176 altında kalıcılıkta yeniden görülebilecek satış baskısında ise izlenebilecek destek seviyeleri 1170, 1166 ve 1155’de bulunmakta.

ONS ALTIN

Son yorumlar

Ben bu yazılarda sadece yapıldı edildi vs dışında birşey göremiyorum.
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.