40% İndirim
💎 WSM, Aralık ayında Yapay Zeka ile seçildiğinden beri %+52,1 yükseldi! Premium hisse seçimlerine ulaşınHemen Erişin

IşıkFX Günlük Forex Bülteni 14.08.2018

Yayın Tarihi 14.08.2018 08:44
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

TL Kurlarındaki Oynaklık Önem Arz Ediyor!
Haftanın ilk işlem gününde, TL kurlarında yüzde 7’nin üzerinde yukarı yönlü gapli açılış gözlemledik. Hafta sonunda özellikle bankalar üzerinden ortaya atılan iddialar yukarı yönlü açılışta rol oynarken; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları ve BDDK’nın swap hamlesinin açılışı sınırladığını söyleyebiliriz. Yine, TCMB’nin dün sabah saatlerinde bankalara likidite sağlamaya yönelik açıklamaları da TL lehine fiyatlamaları beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamalarda: Ortada Türkiye’ye karşı açılmış bir ekonomik savaş olmasına rağmen, Serbest piyasa kurallarından dönüş yapmayacaklarını ve kurların makul seviyelere geleceğini söyledi. Ancak, tüm bu gelişmelere karşın; Türkiye’nin CDS primlerinde ve tahvil faizlerinde yaşanan yükselişler TL’yi yeniden baskılamaya başladı ve kurlarda yeni rekorlar kırıldı. Akşam saatlerinde F35’lerin Türkiye’ye tesliminin askıya alınmasına neden olacak Bütçe yasası ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanırken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç arasında yapılan görüşme ise ikili ilişkilerin devamı açısından önemliydi. Dün, yurt dışı tarafta da Türkiye konusu gündemdeki sıcaklığını korurken; İran Nükleer Anlaşması ve Ticaret Savaşları gibi küresel meseleler de tartışılmaya devam etti. Çin Yuanı’ndaki değer kayıplarının devam etmesi; Ons Altın’da 2017 Mart ayından bu yana ilk kez 1200 seviyesi altında fiyatlamaya neden olurken, Euro ve Pound gibi majör para birimlerinde ise toparlanma girişimleri dikkat çekti. Bugün yurt içi tarafta yine ABD ile Türkiye arasındaki yaptırım krizi ve hükümet yetkililerinden gelebilecek açıklamalar önemli olacak. BDDK, SPK ve TCMB gibi kurumlardan gelebilecek yeni tedbirler ve uluslararası kurumların olası açıklamaları da TL varlıklarındaki volatilite açısından önem arz ediyor. Yurt dışı tarafta ise güne Çin’den gelen ekonomik verilerle başladık. Sanayi Üretimi, Sabit Varlık Yatırımları ve İşsizlik Oranı gibi veriler beklentilerin altında kalırken; Yuan’ın, ABD Doları karşısında 2017 Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Bugün, Avrupa seansında; Almanya TÜFE ve büyüme oranları ile Euro Bölgesi’nin Sanayi Üretimi ve Büyüme oranları, ZEW Endeksleri ve Eurogroup toplantısı ile birlikte takip edilecek. İngiltere’de İşsizlik verileri izlenecekken, ABD’de ise ithalat-ihracat fiyat endeksleri açıklanacak. Ekonomik verinin yanı sıra ise; tahvil piyasası hareketleri ve küresel/lokal gelişmeler yine takip edilecek.

DOLAR ENDEKSİ

EURUSD


Türkiye ekonomisine ilişkin yaşanan gelişmeler parite üzerinde dün de takip edildi. Özellikle ECB’nin, Türkiye’deki Avrupalı bankaların durumuna yönelik uyarıları sonrası bankanın politikalarında değişiklik olabileceği yönündeki söylemler dün sabah ki açılışta da etkiliydi ve 1.1370 seviyesinin altına sarkmalar görüldü. Ancak, Türkiye’de BDDK ve ilgili bankaların yaptığı yatıştırıcı açıklamalar Euro tarafının bir nebze de olsa nefes almasına olanak sağladı ve parite bir miktar yukarı geldi. Öte yandan; ECB’nin geçtiğimiz hafta 5,7 Milyar Euro civarında tahvil alımı programı yaptığının açıklanması ise genişlemeci politikaların devam edebileceği beklentilerini canlı tuttu. Bugün, Türkiye meselesi de dahil olmak üzere önemli küresel haber akışlarını parite açısından takipte olacağız. Ekonomik veri olarak ise; Euro Bölgesi ve Almanya’dan gelecek büyüme rakamlarının yanı sıra Almanya TÜFE verisi takip edilecek. ABD tarafında ise İthalat- İhracat Fiyat Endeksleri izlenecek. Teknik olarak pariteye baktığımızda; şuan için 1.1410 seviyesinde kararsız bir seyir görmekteyiz. Dünkü tepki alımlarının bugün de devamı halinde 1.1425, 1.1445 ve 1.1460 direnç seviyeleri takibe alınabilir. Paritede yeniden aşağı yönlü hareketler görülmesi halinde ise izlenebilecek destek noktaları 1.1390, 1.1370 ve 1.1330 seviyelerinde bulunmakta.

EURUSD

USDTRY


Kurda dün gapli açılış sonrası; BDDK’nın yurt içi bankalara swap sınırlamasının yanı sıra, TCMB’nin banka zorunlu karşılıklarını indirmesi ve bankalara ihtiyaçları halinde likidite desteğini sağlayacağını açıklaması ile sabah saatlerinde 6.42 seviyelerine kadar inildi. Oynaklığın gün boyunca devam ettiği kurda; ilerleyen saatlerde 10 yıllık tahvil faizlerinde rekorlar kırıldığı ve 5 Yıllık Kredi Risk Swapının(CDS) 561 seviyesinin üzerine çıktığı görüldü. Yatırımcıların devam eden endişeleri ile CDS ve tahvil tarafında görülen bu yükselişler kurda da yeni rekorların kırılmasına olanak sağladı. Bugün, yurt içi tarafta önemli bir ekonomik veri açıklanmayacak. ABD tarafında ise İthalat-İhracat Fiyat Endekslerini takip edeceğiz. Ancak, fiyatlamaların öncelikli olarak yurt içi eksendeki haber akışlarına bağlı olarak gerçekleşeceğini düşünmekteyiz. Bu kapsamda, gün boyunca yine; ABD ve Türkiye ilişkileri başta olmak üzere önemli gelişmeler ve hükümet yetkililerinden gelebilecek olası açıklamalar kur açısından takip edilecek. Ayrıca, BDDK, SPK ve TCMB gibi kurumların olası ekstra hamleleri ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da izlenmeli. Bugün için sınırlı bir başlangıç yapmakla birlikte; oynaklığın bir süre daha devam edebileceğini öngördüğümüz kur için, teknik destek direnç seviyesi vermenin ise anlamsız olacağı görüşündeyiz.

USDTRY

GBPUSD


Parite uzunca bir süredir Brexit meselesinin çözüme kavuşmaması kaynaklı olarak baskı altında kalırken, son birkaç günde ise Türkiye başta olmak üzere Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelerden etkilenmekte. Ticaret Savaşları ve İran Nükleer anlaşmasının da aralarında bulunduğu son gelişmeler güvenli liman arayışları ile küresel Dolar talebini artırırken; dün, Türkiye’de bankacılık sektörü üzerindeki kaygıların yetkili ağızlardan yatıştırılması paritede düşüşlerin şimdilik sona ermesine neden oldu. Bugün parite fiyatlamaları açısından yine küresel gelişmeleri takipte olacağız. Ayrıca, İngiltere’de gündemin üst sırasında yer alan Brexit konusundaki gelişmeler de aylardır olduğu gibi önem arz edecek. Ekonomik veri olarak ise; İngiltere tarafında İşsizlik verileri, ABD tarafında ise İthalat- İhracat Fiyat Endeksleri açıklanacak. Teknik olarak pariteye baktığımızda; şuan için 1.2770 seviyesi altında sığ işlemler görülmekte. Satış ağırlıklı işlemlerin devamında 1.2720, 1.2680 ve 1.2650 destek seviyeleri takibe alınabilir. 1.2770 üzerine çıkılması ve alıcılı işlemler görülmesi halinde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1.2810, 1.2830 ve 1.2860’da bulunmakta.

GBPUSD

BRENT PETROL

Geçtiğimiz günlerde Irak ve Suudi Arabistan gibi önemli Petrol ihracatçısı ülkelerden gelen fiyat indirimlerine karşılık, İran da emtia piyasasındaki talepleri değerlendirerek Petrol fiyatlarında indirim uygulayacağını açıkladı. Ülkeden gelen indirim haberi emtia fiyatlarını aşağı yönlü desteklerken, İran ve Venezuela’daki kesintilere ilave olarak; Suudi Arabistan ve Libya’daki kesintilerin de devam ettiğinin açıklanması ise düşüşleri sınırlandırarak tepki alımlarına neden oldu. Öte yandan dün açıklanan aylık OPEC raporunda: önümüzdeki yıl beklenen talep düşüşü için başta Suudi Arabistan olmak üzere önemli üreticilerin arz kısıntısını derinleştirebilecekleri yönündeki söylemler ise ileriye dönük fiyatlama beklentileri açısından kritikti. Dün, Ticaret Savaşları cephesinde yeni bir gelişme yaşanmazken İran ile ABD arasındaki yaptırım geriliminin ise İran Dini Lideri Humeyni’nin açıklamaları ile bir doz daha arttığı görüldü. Bugün yine, İran nükleer anlaşması başta olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek haber akışları takibimizde olacak. Ayrıca aksam saatlerinde açıklanacak olan Amerikan Petrol Enstitüsü(API) Haftalık Ham Stokları verisi de volatil hareketlere neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 72.75 destek seviyesinin hemen üzerinde sığ hareket göze çarpmakta. Buranın üzerinde kalıcılıkta görülebilecek toparlanma girişimlerinde 73.00, 73.20 ve 73.50 direnç seviyeleri takibe alınabilir. 72.75 altına yeniden sarkmalarda ise izlenebilecek destek noktaları 72.40, 72.00 ve 71.75’de bulunmakta.

BRENT PETROL

ONS ALTIN


Dün, Türkiye meselesi başta olmak üzere küresel gelişmeler yine fiyatlamalar açısından önemliydi. TL varlıklarındaki değer kayıplarının devam etmesine karşın oynaklığın zayıflaması piyasalarda normal fiyatlamalara dönüşün önünü açtı. Çin Yuanı’nda ticaret savaşları kaygılarının devamı ile görülen satış baskısı dün de devam ederken, bir süredir korelasyon halinde olduğu emtiaya da etki ederek; 2017 Mart ayından bu yana ilk kez 1200 seviyesinin altına inilmesine neden oldu. Bugün ise güne Çin tarafından gelen ekonomik verilerle başladık. Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi ve İşsizlik Oranı beklentilerin altında gerçekleşme gösterirken; Çin Yuanı’nda 2017 Mayıs ayından bu yana en düşük seviyelerin test edilmesine olanak sağladı. Günün kalanında yine; Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konuların yanı sıra, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin durumlarını küresel olarak takipte olacağız. ABD’den gelecek ekonomik veriler ve tahvil piyasası hareketleri de teknik fiyatlamalarla birlikte izlenecek. Değerli Metal’e teknik olarak baktığımızda; şuan için 1190 seviyesi üzerinde sığ işlemler görülmekte. Satış yönlü işlemlerin bugün de devam etmesi halinde 1180 ve 1176 destek seviyeleri takibe alınabilir. 1190 üzerinde kalıcılıkta görülebilecek tepki alımlarında ise 1197, 1202 ve 1205 direnç seviyelerini izleyebiliriz.

ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.