40% İndirim
💎 WSM, Aralık ayında Yapay Zeka ile seçildiğinden beri %+52,1 yükseldi! Premium hisse seçimlerine ulaşınHemen Erişin

IşıkFX Forex Bülteni 15.08.2018 - Türkiye ABD Krizinde Yeni Faza mı Geçiliyor?

Yayın Tarihi 15.08.2018 08:37
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

Türkiye - ABD Krizinde Yeni Faza mı Geçiliyor?
Dün, yurt içi tarafta TCMB’nin yapmış olduğu hamle kurlar üzerinde etkili oldu. Önceki günkü likiditeye yönelik işlemler sonrası dün bankadan direkt kurlara yönelik bir hamle geldi. Banka, 8 Haziran’dan bu yana yüzde 17.75 olan politika faizi üzerinden kullandığı TL Depo faizini yüzde 19.25’lik Marjinal Fonlama Faiz oranı üzerinden yapacağını açıklayınca; yapılan bu hamle örtülü bir faiz artışı olarak karşılık buldu ve kurlarda hızla geri çekilme yaşandı. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın; uluslararası yatırımcılara yönelik olarak Perşembe günü telekonferans yapacağının açıklanması ve bankacılık sektörüne yönelik kaygıların yersiz olduğuna dair yurt içi ve uluslararası kurumlardan gelen açıklamalar da BDDK’nın banka sermaye yeterlilik rasyolarında uygulamaya koyduğu esneklikle birlikte TL lehine işlemleri destekleyen diğer unsurlardı. Yurt dışı tarafta ise; Ticaret Savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel gelişmelerin yanı sıra, lokal haber akışları da takip edildi. Eurogroup toplantısı kapsamında bir araya gelen liderler bölgesel gelişmeleri değerlendirirken, gündemin üst sıralarında ise Euro Bölgesi bütçesi, Brexit ve Türkiye vardı. Toplantılar sonrası açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel: AB Bütçesine entegrasyon konusunun olumlu ilerlediğini fakat İtalya ve İspanya gibi ülkelerin risklerinin devam ettiğini söylerken, Brexit anlaşmasının ise; esnek ve düzenlemelere açık olması gerektiğini belirtti. Dün, bölgelerden ekonomik veriler de açıklanırken, gelişmekte olan ülkelere dair endişeler ise küresel anlamda yine gündemin üst sırasındaydı. Bugün yine, yurt dışı tarafta; küresel ve yerel anlamda önem arz eden gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Ticaret savaşları ve İran nükleer anlaşmasının yanı sıra, tahvil piyasalarında yeniden görülmeye başlanan volatil hareketler ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde başlayan değer kayıpları ve Dolar Endeksi’ndeki yükseliş dikkatle izlenecek. Yurt içi tarafta da; ABD-Türkiye yaptırım krizi konusundaki haber akışları oldukça önemli olacak. Zira, Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın: ABD mallarına yönelik boykot sinyali vermesi sonrası, bugün itibariyle ABD’den ithal edilen bazı ürünlere ek gümrük vergileri getirilmesi ve yine dün akşam, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada: Başkan Trump’ın, Papaz Brunson konusunda Türkiye’ye kızgın olduğunun açıklanması; “Türkiye-ABD Krizinde Yeni Faza mı Geçiliyor?” sorularını beraberinde getiriyor. Yurt içi tarafta ayrıca BDDK, SPK ve TCMB gibi kurumlardan gelebilecek tedbir adımları veya uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da izlenecek. Bugün piyasada ekonomik veri olarak ise; yurt içi tarafta Mayıs ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması ve Temmuz ayı Bütçe Dengesi, İngiltere’de enflasyon rakamları(ÜFE-TÜFE), ABD’de ise Perakende Satışlar gibi önemli datalar açıklanacak.

DOLAR ENDEKSİ

EURUSD
Dün, Avrupa tarafında veri akışı bakımından yoğun geçirilirken; özellikle Euro Bölgesi’nden takip ettiğimiz büyüme ve ZEW Ekonomik Hissiyatı datalarının beklentilerin üzerinde sonuç alması dikkat çekti. Almanya’da izlenen büyüme ve manşet enflasyon rakamları da çoğunlukla piyasada beklenen rakamlara paralel olarak sonuçlandı. Öte yandan dün Avrupalı liderlerin toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel; Avrupalı ülkelerin bütçelerinin, Avrupa Birliği bütçesine entegrasyonu konusuna olumlu baktığını söyledi. ABD tarafında ise dün takip ettiğimiz veriler genel olarak beklentilerin altında gerçekleşse de gerek artan ticaret gerilimleri, gerek gelişen ülkelerin ekonomik durumuna ilişkin endişeler, gerekse İran ve Rusya yaptırımları gibi küresel gelişmeler güvenli liman talebi ile birlikte USD lehine fiyatlamalar oluşturdu. Bugünde yine başta ticaret savaşları olmak üzere global haber akışları gündemimizde olacak. Ekonomik takvimde ise; ABD’den Perakende Satışlar, İşletme Stokları, Sanayi ve İmalat Üretimi rakamları takip edilecek. Teknik olarak pariteye baktığımızda; geri çekilmelerin devamında 1.1285, 1.1265 ve 1.1240 destek noktaları izlenebilir. Şuan için 1.1330 seviyesinin hemen altında fiyatlanan paritede; olası tepki alımlarında ise, yukarı tarafta takibe alınabilecek direnç seviyelerimiz; 1.1370, 1.1390 ve 1.1410’da bulunmakta.

EURUSD

USDTRY
Dün sabah saatlerinde, TCMB’nin “TL Depoları Karşılığı Döviz Depoları İhalesi”nde kullanılan faiz oranını yüzde 17.75(Politika Faizi)’den yüzde 19.25(Gecelik Borç Verme Faizi) seviyesine çıkarması ile kur tarafında TL lehine işlemler görüldü. Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yabancı yatırımcılar ile telekonferans yapacağının açıklanması sonrası bu hamlenin bankanın sıkılaştırma politikalarının devam edebileceği yönünde algı bulduğunu da söyleyebiliriz. Ayrıca, Barclays’den yapılan açıklamada: Türkiye’deki bankaların şuan için bir risk içermediğinin açıklanması ve BDDK’nın; bankalardaki menkul kıymet değer kayıplarının sermaye yeterlilik rasyosundaki hesaplamasını geçici olarak durdurması yönündeki adımı da TL açısından rahatlatıcı bir faktördü. Öte yandan gün içi dalgalanmalara rağmen CDS ve tahvil faizlerinde görülen keskin düşüşler de kur tarafındaki olumlu seyri destekledi. Bugün yine; ABD ile Türkiye ilişkileri başta olmak üzere önemli gelişmeler ve hükümet yetkililerinden gelebilecek olası açıklamalar kur açısından takip edilecek. Özellikle dün akşam Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada: Başkan Trump’ın, Türkiye’ye Papaz Brunson konusunda kızgın olduğunun tekrar dillendirilmesi ve bu sabah yurt içi tarafta bazı ABD mallarına yönelik ek gümrük vergilerinin devreye alınması yaptırım krizinin derinleşme ihtimalini artıran unsurlar olarak karşımıza çıkmakta. Bugün kur açısından ayrıca; BDDK, SPK ve TCMB gibi kurumların olası ekstra hamleleri ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da izlenecek. Ekonomik veri olarak ise, yurt içi taraftan; İşsizlik Oranı ve Bütçe Dengesi, ABD’den ise; Perakende Satışlar verileri fiyatlamalara etki edebilir. Fiyatların henüz oturmadığı ve oynaklığın bir süre daha devam edebileceğini öngördüğümüz kur için, teknik destek direnç seviyesi vermenin ise anlamsız olacağı görüşündeyiz.

USDTRY

GBPUSD
Dün İngiltere’den takip ettiğimiz İşsizlik Oranı rakamı son 43 yılın en iyi verisi olarak kayıtlara geçerken, ülkedeki maaş büyümesinde yavaşlık görüldü. Diğer taraftan bir süredir Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratan Brexit konusuna ilişkin dün ülkenin Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’ dan önemli açıklamalar takip edildi. Hunt: “Avrupa Komisyonu’nun, Brexit konusundaki tutumunda değişikliğe ihtiyacı olduğunu belirtirken, bir Brexit anlaşmasının olmamasına yönelik risklerin arttığını” söyledi. Özellikle anlaşmasız bir Brexit senaryosunun tartışıldığı bu günlerde gelen bu açıklamalar, Sterlin üzerindeki baskıyı derinleştirdi. Diğer taraftan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise: “Brexit anlaşmasının esnek ve düzenlemelere açık olması gerektiğini” belirtti. ABD tarafında ise; başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip edilmeye devam edilirken, dün açıklanan İthalat ve İhracat Fiyat Endeksleri beklentileri karşılayamadı. Bugünkü ekonomik takvimde; İngiltere’den enflasyon rakamları (TÜFE-ÜFE), ABD’den ise Perakende Satışlar ve Sanayi- İmalat Üretimi rakamları parite volatilitesinde önemli olabilir. Ayrıca yine Brexit ve ticaret savaşları gibi lokal ve küresel öneme sahip haber akışları da takip edilmeye devam edilecek. Teknik olarak baktığımızda; 1.2680 destek seviyesine doğru çekilen paritede, buranın da kırılması halinde 1.2650, 1.2625 ve 1.2590 destek noktaları da takibe alınabilir. 1.2680 üzerinde kalıcılıkta görülebilecek Sterlin lehine işlemlerde ise izlenebilecek direnç seviyelerimiz 1.2720, 1.2770 ve 1.2810’da bulunmakta.

GBPUSD

BRENT PETROL
İran’ın Çin’den sonraki en büyük müşterisi olan Hindistan, ABD’den yaptırımlarından korunmak ve yaptığı feragatnameyi güvence altına alabilmek için Tahran Petrolü’ndeki payını yarı yarıya azaltmayı düşünmekte. Yeni Delhi yönetiminin önümüzdeki ay Washington’la ile ikinci bir görüşmenin yapılacağı öğrenilirken, ülke alternatif Petrol sevkiyatlarını masaya yatırmakta. Diğer yandan Türkiye ile başlayan karamsar tablo diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine de sıçrarken, Dolar endeksini ise güçlü tutmakta. Petrol gibi ticareti Dolar üzerinden yapılan emtialar ülke para birimlerine göre pahalı hale gelirken, olası küresel talep düşüşü ile ilgili endişeler ise dün itibari fiyatlamalara negatif yansıdı. Akşam saatlerinde açıklanan Amerikan petrol Enstitüsü (AP) Haftalık Ham Petrol Stokları verisi de, geçtiğimiz haftadaki 6 Milyon varil azalışa karşın; bu hafta 3 Milyon 660 Bin varil artış göstererek oluşan fiyatlamaları destekledi. Bugün ise ekonomik veri olarak; Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) Haftalık Ham Petrol Stoklarını ve yine EIA tarafından paylaşılacak olan haftalık ABD üretim rakamlarını takip edeceğiz. Ayrıca İran nükleer anlaşması ve ticaret savaşları konusu başta olmak üzere önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar ve gelişen ülkelerin durumu da önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 72.40 seviyesi altında sığ hareketler görülen emtiada, bugün de aşağı yönlü hareketler görmemiz halinde 72.00, 71.75 ve 71.50 destek seviyeleri takip edilebilir. Öte yandan alıcılı işlemlerle 72.40 üzerine çıkılması halinde izlenebilecek direnç seviyelerimiz ise; 72.75, 73.00 ve 73.20’de bulunmakta.

BRENT PETROL

ONS ALTIN
Dün G. Afrika’da açıklanan Altın üretimi Haziran ayında yüzde 19.2 oranında azalırken, dünyanın en büyük metal tüketicisi olan Çin’den gelen son rakamlar emtia alımlarının ciddi bir oranda arttığına işaret etmekte. Çin’in ikinci çeyrekteki Altın talebi geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7 artışla 214.4 ton oldu. Diğer büyük tüketicilerden olan Hindistan’da ise durum Çin kadar parlak olmasa da Temmuz ayında yüzde 8 azalan talep, ortalamaya bakıldığında ise geçtiğimiz yıl ile paralel seyretmekte. Ancak fiziki ticarette şuan için kayda değer bir daralma görülmemesine karşın, özellikle Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşlarının ilerleyen dönemde Çin ekonomisinde tahribata yol açacağına dair beklentiler Yuan üzerindeki baskıyı artırırken, kurun Mayıs 2017’den bu yana en düşük seviyesini yenilemesine yol açtı. Bir süredir Yuan ile emtia fiyatı arasındaki korelasyonun yanı sıra, Dolar Endeksi’nin 96.50 seviyesinin de üzerine çıkması Değerli Metal’deki satış baskısının devamına neden olmakta. Bugün yine; başta ticaret savaşları ve İran nükleer anlaşması olmak üzere küresel taraftan gelebilecek haber akışlarının yanı sıra, gelişmekte olan ülkelerin durumları takip edilecek. Ayrıca gelecek ekonomik veriler ve tahvil getirileri de önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1188 destek seviyesini test eden emtiada, buranın da altına inilmesi halinde 1180, 1176 ve 1170 destek seviyeleri takip edilebilir. 1188 üzerinde kalıcılık halinde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1190, 1197 ve 1202’de bulunmakta.

ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.