40% İndirim
⚠ Kazanç Uyarısı! Hangi hisseler yükselişe hazırlanıyor? Hisse senetlerini ProPicks radarımızda görün.
Bu stratejiler yılbaşından bu yana %19,7 oranında kazanç elde etti.
Tam Listeye Erişin

IşıkFX Günlük Forex Bülteni 19.06.2018

Yayın Tarihi 19.06.2018 08:27
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

Ticaret Savaşları Yine Gündemin İlk Sırasında!
Dün, yurtiçinde TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı çeyreklik İşsizlik Oranı yüzde 10.1 ile son 22 dönemin en iyi gerçekleşmesine işaret etti. Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Mayıs ayı Merkezi Hükümet Bütçe Dengesi’nde ise 2 Milyar 700 Milyon TL fazlalık ile son 5 ayın en iyi datası görüldü. Euro Bölgesi’nde dün bir yandan ECB yetkililerinin açıklamaları takip edilirken, bir yandan da Almanya’daki siyasi gelişmeler izlendi. Bilindiği gibi hafta sonunda Avruğa’daki mülteci sorunu nedeniyle Hrisyiyan Birlik Bloku(CDU ve CSU) partileri arasında fikir ayrılıkları oluşmuştu. Bu nedenle koalisyonun büyük ortağını temsil eden bloktaki olası ayrılık ile Almanya'da erken seçimlere gidilebileceği senaryoları tartışmaya açılmıştı. Dün açıklamalarda bulunan Başbakan Angela Merkel: “Mülteci tartışması için Avrupa çözümü araştırıyoruz, tek taraflı eylem Avrupa için bir risk olabilir” diyerek ana ortağına göndermede bulundu. Konuyla alakalı CSU tarafından ise parti başkanı Seehofer: “Koalisyonu sonlandırmak isteyen kimse yok” dİyerek cevap verdi. Koalisyonun diğer ortağı olan Sosyal Demokrat Parti(SPD) Lideri Nahles’in: “İki parti arasında uzlaşı sağlanmasının, kendilerinin de sözleşmeyi destekleyeceği anlamını taşımayacağını” söylemesi ise konuya başka bir bakış açısı getirdi. Küresel öneme sahip ticaret savaşları konusunda ise dün ABD ve Çin arasında restleşmelerin devam ettiği görüldü. ABD senatosunda yapılan oylamada Çin’in elektronik devi ZTE’ye kesilecek cezaya onay çıkarken, Trump’ın bu şirketi kurtarma planı ise veto yedi. Yine ABD Başkanı Donald Trump’ın, ekonomi kurmaylarından; 200 Milyar Dolar değerindeki Çin mallarına yönelik yüzde 10’luk ek gümrük vergisi getirecek bir paketin hazırlanmasını istediği basında yer alırken, Çin Yönetiminin böyle bir durumda misli ile karşılık verileceğini açıkladığı görüldü. Karşılıklı açıklamalar sonrası Japon Yeni ve Ons Altın gibi güvenli liman varlıklarına talepler göze çarptı. Bugün yine ticaret savaşları başta olmak üzere önemli haber akışlarını takipte olacağız. Ekonomik data olarak ise ABD tarafından; Mayıs ayı İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları açıklanacak. Ayrıca, ECB adına Başkan Mario Draghi ve yönetim Konseyi Üyesi Peter Praet’in, FED adına ise St.Louis FED Başkanı James Bullard’ın açıklamaları izlenecek. Merkez Bankalarının hamleleri ve küresel gelişmeler ile yön arayan tahvil piyasasında görülebilecek volatil hareketler de fiyatlamalarda etkili olabilir.

DOLAR ENDEKSİ

EURUSD


Son günlerde Almanya’da, koalisyonun en büyük ortaklığını temsil eden Hristiyan Birlik Bloğu’nun (CDU/CSU) göçmen sorunu konusunda anlaşamamaları üzerine piyasa tarafında koalisyon bozuluyor mu soruları gündeme gelirken, dün CSU Lideri Seehofer, koalisyonu sonlandırmak istemediklerini açıkladı. Almanya Başbakanı ve CDU Lideri Angela Merkel ise mülteci sorunu için Avrupa çözümü araştırdıklarını belirtti. En dikkat çekici açıklama ise diğer koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti Lideri Andre Nahles’den geldi. Nahles’in: ‘’ İki parti arasında uzlaşı sağlanmasının, bizimde sözleşmeyi desteklediğimiz anlamını taşımaz’’ şeklindeki söylemleri kafalarda soru işareti bıraktı. Konuya ilişkin gün içerisinde gelebilecek açıklamalar Euro varlıkları üzerinde etkili olabilir. ABD tarafında ise Cuma günü Başkan Donald Trump’ın, Çin’den ithal edilen 50 Milyar Dolarlık ürüne, yeni ek gümrük tarifesi uygulayacağını açıklaması ve Çin tarafından da aynı şekilde karşılık verilmesi ile birlikte iki ülke arasındaki gerginlikler tekrardan alevlenirken dün Trump yönetiminin Çin’den ithal edilen 200 Milyar Dolarlık ürüne daha yeni ek gümrük tarifesi uygulamak istediğine yönelik basında yer alan haberler gündemde en üst sıralarda yer aldı. Bugün tüm bu gelişmelerin yanı sıra ekonomik veri olarak ABD’den İnşaat Ruhsatları ve Konut Başlangıçları takip edilecek. Ayrıca, FED ve ECB yetkililerinden gelecek açıklamalar da fiyatlamalarda önemli rol oynayabilir. Teknik olarak pariteye baktığımızda ise; şuan için gelen tepki alımlarıyla 1.1630 direnç seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Buranın geçilmesi halinde ise sırasıyla 1.1655 ve 1.1685 direnç bölgeleri takibe alınabilir. Paritede yeniden aşağı yönlü hareketler görülmesi halinde ise kritik 1.1580 destek seviyesini izleyebiliriz. Buranın altına inilmesi halinde ise 2017 sene başından bu yana takip ettiğimiz yükselen trend çizgisi (yaklaşık olarak 1.1510 ile 1.1485 arası) hedef haline gelebilir.

EURUSD

USDTRY


Dün, yurt içi tarafta açıklanan ekonomik verilerden; Mart ayı çeyreklik işsizlik ortalaması beklentilerden iyi gerçekleşirken, Mayıs 2016’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Mayıs ayı bütçe dengesinde ise iki ay aradan sonra fazlalık verildi. TCMB tarafından açıklanan kısa vadeli borç stokunun ise 2,5 yılın zirvesine yükseldiği görüldü. Ekonomik verilerin yanı sıra yurt içi tarafta, bir yandan son hafta olması nedeniyle seçim sonrasına yönelik senaryolar tartışılırken, bir yandan ise düzenlenen hazine ihaleleri takip edidi. Dün düzenlenen ihalelere yeterli talep geldi ve hazine piyasaya toplamda 6 Milyar 721 Milyon Dolar borçlandı. Bugün, yapılacak olan ihaleler de takibimizde olacak. Zira, TCMB’nin son 1,5 aylık süreçte yapmış olduğu 500 bp’lik faiz artırımları ile düşüş gösteren CDS ve tahvil faizleri, yeniden yükselmeye başlamış durumda. Bugünkü ihalelerde yaşanabilecek olası talep yetersizliği, tahvil ve CDS rakamları üzerinden kur üzerinde etkili olabilir. Dün ayrıca, Türkiye’ye ait askeri birliklerin Suriye’nin Menbiç kentinde ABD ile birlikte görev yürütmeye başladığı belirtildi. Bu konuyla alakalı bugün gelebilecek açıklamalar da önemli olacaktır. Bugün ABD tarafında ise ticaret savaşları gibi önemli gündem maddelerinin yanı sıra İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları dataları takip edilecek. Ayrıca, ABD tahvil getirilerindeki hareketleri de izlemeye devam edeceğiz. Tüm bu gelişmeler ışığında kur tarafına teknik olaak baktığımızda ise; şuan için 4.7170 destek seviyesinin üzerinde fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü ataklarda sırasıyla 4.7365 ve 4.7475 direnç seviyeleri takip edilecek olup, son birkaç günkü denemelerin sonuçsuz kaldığı 4.7475 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanabilmesi halinde alıcılı işlemler ivmelenebilir. Bugün 4.7170 seviyesi altına geri çekilmelerde izlenebilecek sonraki destek noktalarımız ise 4.7080, 4.6960 ve 4.6725 bölgelerinde bulunmakta.

USDTRY

GBPUSD


İngiltere tarafında Brexit’e ilişkin endişelerin tekrardan boy göstermesi ve son zamanlarda kötü gelen veriler nedeniyle ülke ekonomisinin çizdiği olumsuz tablo Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ederken, gözler bir yandan da Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BOE) Mali Politika Komitesi’nden (MPC) gelecek kararlara çevrilmiş durumda. ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticari sürtüşmeler tekrardan gündemde en üst sıralarda yer alırken, dün ABD yönetiminin; Çin’e yönelik 200 Milyar Dolarlık ürüne yeni bir ek gümrük tarifesi uygulamayı düşündüğüne dair gelen haberler, ilerleyen dönemde iki ülke arasındaki gerginlikleri daha da fazla artırabilecek gibi duruyor. Bugün her iki ülkeden gelecek önemli haber akışları yine takibimizde olacak. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD’den İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları verileri izlenecek. Ayrıca; FED yetkililerinden gelecek açıklamalar, tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalar da önemli olacak. Bu kapsamda teknik olarak pariteye baktığımızda; şuan için 1.3250 destek bölgesinin hemen üzerinde fiyatlamalar görmekteyiz. Buranın da altına kalıcılıkla geçilmesi halinde 1.3225-1.3190 destek bandı oldukça kritik olacaktır. Zira, bu bölgenin de kırılması halinde paritede 2017 Kasım ayında test edilen 1.30’lu seviyeler yeniden gündeme gelebilir. Diğer yandan bugün görülebilecek Sterlin lehine işlemlerde ise izlenebilecek direnç noktaları 1.3280, 1.3300 ve 1.3335 seviyelerinde bulunmakta.

GBPUSD

BRENT PETROL


ABD’nin olası İran yaptırımları ve Venezüela’da düşen petrol üretimi sebebiyle bir süredir OPEC’in üretim arzı anlaşmasını gevşetebileceği haberleri gündemimizde yer almaktaydı. Konuşulan üretim artırımının günlük 1.5 milyon varil seviyelerinde olacağı özellikle Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak tarafından dile getirilmişti. Ancak dün OPEC kaynaklarına dayandırılan bir haberde önümüzdeki aylarda petrol arzı artırımının günlük 300 bin – 600 bin varil olacağının belirtilmesi emtia üzerinde alıcılı işlemlere sebep oldu. Dün itibariyle OPEC’in 174., Arz kısıntısı konsorsiyumunun ise 4. Toplantı maratonu başlarken, gözler sonuçların açıklanacağı 22-23 Haziran’daki toplantılara çevrilmiş durumda. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik yeni gümrük tarifeleri getirmesi, Pekin Yönetimi’nce hoş karşılanmayarak tepkilere neden oldu. Yakın bir zamanda ABD‘nin en büyük petrol ithalatçıları listesinde zirveye yükselen Çin; önceki ticaret anlaşmalarını askıya alarak ham petrol de dahil olmak üzere Amerikan ihracatına sekte vurmak için misilleme yapacağını bildirdi. Bu karar uygulandığı takdirde İran yaptırımlarını tanımak için çokta çaba sarf etmeyecek olan Pekin Yönetiminin, önümüzdeki dönemde İran petrolünün önemli bir bölümünü tekrardan piyasa içine çekmesi muhtemel gözükmekte. Bugün tüm bu önemli konular yine takibimizde olacak. Ayrıca seans bitimi öncesi açıklanacak olan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları Verisi de fiyatlamalar açısından izlenecek. Teknik olarak ise; şuan için 74.75 destek seviyesine doğru geri çekilme görülmekte. Buranın altında devam edebilecek satış ağırlıklı işlemlerde 74.30, 74.10 ve 73.85 destek seviyeleri sırasıyla takibe alınabilir. 74.75 üzeri kalıcılıkta görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise izlenebilecek direnç noktaları 75.00, 75.35, 75.75 seviyelerinde bulunmakta.

BRENT PETROL

ONS ALTIN


ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz ay Çin’le yapılan anlaşmalara rağmen, 50 Milyar Dolar değerindeki Çin menşeli ürünlere yüzde 25 ek vergi uygulama kararı Pekin Yönetimi’ni harekete geçirdi. Ülkenin ticaret bakanlığından gelen açıklamada; “Çin ticaret savaşı yapmak istemiyor, ancak ABD’nin her iki ülkeye de zarar verebilecek bu tür davranışlarından ötürü buna şiddetle karşı çıkmaktan başka seçeneği yok” denilerek, 50 milyar değerindeki ABD menşeli 659 ürüne yüzde 25 ek vergi getireceğini açıkladı. Ülkenin ayrıca; önceki ticaret anlaşmalarını askıya alarak, Amerikan ihracatına sekte vurmak için misilleme yapacağı gelen bilgiler arasında. Çin’in bu cevabı ABD Başkanı Donald Trump’ı kızdırdığı öğrenilirken, dün gece geç saatlerde gelen haberlerde ise; Trump’ın, 200 Milyar Dolarlık Çin menşeli başakca ürünlere yüzde 10’luk bir gümrük vergisini devreye almak istediği belirtildi. Yaşanılan bu gelişmeler; FED ve ECB kararları sonrası Dolar Endesi’ndeki yükselişle darbe almış olan altın için güvenli liman talebi oluşturarak fiyatları yukarı yönlü destekledi. Bugün tansiyonu yeniden artan bu ticaret savaşlar konusu takip edileceği gibi; ABD’den gelecek İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları verileri, St.Louis FED Başkanı James Bullard’ın konuşması ve ABD tahvil getirileri de fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise şuan için 1283 direnç seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Buranın da geçilmesi halinde 1286, 1289 ve 1292 direnç noktaları sırasıyla izlenebilir. Değerli Metal’de bugün yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise 1277 ve 1273 destek seviyeleri takip edilebilir. Özellikle, 2017 Temmuz ayından başlayan yükselen trendin kırılım teyit bölgesi olarak izleyeceğimiz 1273 seviyesinin kırılması halinde ise emtia üzerindeki satış baskının devamıyla aşağı tarafta yeni hedefler ortaya çıkabilir.

ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.