40% İndirim

IşıkFX Günlük Forex Bülteni 20.06.2018

Yayın Tarihi 20.06.2018 08:34
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

Jerome Powell’ın Konuşması ve Küresel Gelişmeler Önemli!
Dün Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın, Portekiz’de düzenlemiş olduğu forumda konuşan Başkan Mario Draghi: Para politikasının sabırlı, dayanıklı ve istikrarlı olmaya devam edeceğini vurgularken, hala ciddi şekilde parasal genişlemeye ihtiyaç olduğunu ve ilk faiz artırımının zamanlamasını belirlerken de sabırlı olacaklarını belirtti. Ticaret savaşları gibi küresel belirsizliklerin yanı sıra Draghi’nin “güvercin” tondaki açıklamaları ile Dolar Endeksi yeniden yönünü yukarı çevirirken, alternatif varlıklar(borsalar) ve özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumdan olumsuz yönde etkilendi. Bilindiği gibi ABD ile Çin arasında bir süredir stabil hal alan ticaret kısıtlamaları geçtiğimiz haftanın sonunda ABD Başkanı Donald Trump’ın: 50 Milyar USD’lik Çin mallarına yüzde 25’lik gümrük vergisi uygulanacağını açıklaması ile yeniden alevlenmiş ve karşılıklı restleşmeler sonrası Trump’ın 200 Milyar Dolarlık başkaca Çin mallarına da yüzde 10’luk vergi düşünmesi ile kriz tepe yapmıştı. Dün, Çin Dış İşleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang bu konuda yaptığı açıklamalarda: “Ticaret savaşı istemeyiz, olursa da korkmayız. Kendi çıkarlarımızı koruyacağız” diyerek ABD’ye göz dağı verdi. Bugün yine; ECB’nin düzenlediği forumdaki FED ve ECB yetklililerinin ikinci gün konuşmaları ve küresel ticaret savaşları meselesi takip edilecek. Özellikle FED Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşma önemli olabilir. ABD’den ikinci el konut satışları ve cari işlemler dengesi verilerinin açıklanacağı günde, İngiltere’den ise Sanayi Sipariş Trendi datası izlenecek. Ayrıca, İngiltere’de Brexit konusundaki belirsizlikler Pound varlıkları açısından kritik olacakken, petrol yatırımcıları ise OPEC toplantılarına yönelik beklentilerin yanı sıra EIA tarafından açıklanacak stok ve üretim datalarını takip edebilirler.

DOLAR ENDEKSİ

EURUSD


Dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin; parasal genişleme ve faizlere ilişkin yaptığı konuşmada güvercin ifadelere yer vermesi Euro varlıklarında satış baskısı oluşturdu. Diğer taraftan İtalya ve İspanya gibi sorunlu ekonomilerin durumu ve Almanya koalisyonunda çatırdama olacağına yönelik spekülasyonlar Euro Bölgesi için tedirginlik yaratan unsurlar arasında yer alırken, küresel ticaret kısıtlamaları endişeleri ile en güvenilir liman olan Dolar’a talep arttı. Diğer yandan dün akşamüzeri Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un Avrupa’da gerçekleştirilmesi beklenen reformlar hakkında görüş birliğine vardıklarını açıklaması ise kısmen toparlanmaya sebep oldu. ABD tarafında ise dün açıklanan Konut Başlangıçları son 11 yılın en iyi verisi olarak kayıtlara geçerken, İnşaat İzinleri beklentilerin altında kaldı. Ticaret savaşlarında ise dün Çin tarafından gelen tehditkâr açıklamalar takip edilirken, Trump yönetiminin yeni ek gümrük tarifeleri düşündüğüne dair spekülasyonlar konunun bir müddet daha gündemde kalacağına işaret etti. Bugünkü ekonomik takvimde ABD’den Mevcut Ev Satışları, Almanya’dan ise Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) takip edilecek. Ayrıca FED Başkanı Jerome Powell ve ECB yetkililerinden gelecek açıklamalar da önemli olabilir. Teknik olarak pariteye baktığımızda; şu an için 1.1580 seviyesinin altında fiyatlamalar görülürken, satıcılı seyrin devamı halinde 2017 sene başından bu yana takip ettiğimiz yükselen trend çizgisinin kırılım teyit bölgesi olan 1.1510-1.1485 bandını dikkatle takip edeceğiz. Zira, buranın kırılması halinde Euro üzerindeki satış baskısının devamı beklenebilir. Diğer yandan bugün, 1.1580 üzeri kalıcılıklarda görülebilecek tepki alımlarında ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1.1630, 1.1655 ve 1.1685 seviyelerinde bulunmakta.

EURUSD

USDTRY


Dün, ABD’de açıklanan İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları dataları karmaşık tablo izlerken, ABD ve Çin ile başlayıp küresel hâl alan ticaret savaşları konusundaki kaygılar ile Dolar’a gelen güvenli liman talebi kur tarafında yukarı yönlü hareketlere neden oldu. Ayrıca, yurt içi tarafta jeopolitik ve siyasi arenadaki yoğunluğa, CDS rakamında son 33 ayın en yüksek seviyesine çıkılması da eklenince dünkü Hazine tahvil ihalelerinde faizler sıçrama gösterdi. Tüm bu gelişmeler ışığında kur tarafında 4.77 seviyesinin üzerine çıkıldı. Bugün yurt içi tarafta yine seçim senaryoları, jeopolitik gelişmeler ve ekonomik göstergeler takibimizde olacak. Özellikle seçim sonrası döneme dair belirsizlikler TL varlıkları üzerindeki baskıyı artırıyor. Yurt dışı tarafta ise küresel gelişmelerin yanı sıra FED Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı sunum ve ABD ekonomik verileri de izlenecek. Kur tarafına teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 4.7580 direnç seviyesine yakın fiyatlamalar görülmekte. Buranın aşılması halinde 4.7700, 4.8025 ve 4.8115 direnç bölgeleri sırasıyla takibe alınabilir. 4.7580 altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise izlenebilecek ilk destek noktaları 4.7475, 4.7365, 4.7170 ve 4.7080 seviyelerinde bulunmakta.

USDTRY

GBPUSD


İngiltere’de Brexit’e yönelik gelişmeler Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Hatırlayacağımız gibi geçtiğimiz hafta İngiliz Parlamentosunun alt kanadı olan Avam kamarasında, Brexit’in yasal alt tabanını oluşturacak tasarının oylaması gerçekleştirilmiş ve sonucun hükümet lehine gerçekleştiği görülmüştü. Ancak yapılan oylamada her ne kadar hükümet lehine sonuç alınsa da Salı günü Parlamentonun en üst kanadı olan Lordlar Kamarasında gerçekleştirilen oylama da tasarının veto edilmesi kafaları karıştırdı. Şimdi tasarının tekrardan Avam kamarasında oylanması beklenirken, konuya ilişkin ülke yetkililerinden gelecek açıklamalar parite üzerinde direkt etkili olabilir. ABD tarafında ise dün karmaşık veriler izlenirken, Çin ile yaşanan ticaret savaşlarına ilişkin gelen haberler takip edildi. Bugün yine konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar parite fiyatlamalarında önemli olabileceğinden dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Bugünkü ekonomik takvimde ise; ABD’den Mevcut Ev Satışları, İngiltere’den ise Sanayi Sipariş Trendi takip edilecek. Ayrıca FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları da önemli olabilir. Teknik olarak pariteye baktığımızda; birkaç gündür önemime değindiğimiz 1.3225-1.3190 bandının kırılmasıyla 1.3150 seviyelerinde fiyatlama görmekteyiz. Geri çekilmelerin devamında izlenecek destek noktlarımız 1.3135, 1.3100, 1.3055 ve 1.3020 seviyelerinde bulunmakta. Paritede, yukarı yönlü tepkilerde ise; 1.3190-1.3225 bandını bu sefer direnç olarak takip edeceğiz.

GBPUSD

BRENT PETROL


Emtia fiyatlamaları için; 22-23 Haziran tarihlerinde OPEC önderliğinde yapılacak olan toplantılar için Viyana’ya giden üyelerin söylemleri takip edilmekte. Dün açıklama yapan İran Petrol Bakanı Zangeneh: petrol piyasasının şu anda ABD Başkanın yarattığı arz-talep dengesi ile ilgilisi olmayan siyasi gerilimlerle karşı karşıya kaldığını ve OPEC kurucularına piyasayı rahatsız etmek için yaptırım uygulandığını açıkladı. Zanganeh ayrıca: ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çıktıktan sonra yükselen petrol fiyatlarından memnun olduğunu, kamuoyunun baskısından kaçmak için ise OPEC’e “saldırdığını” sözlerine ekledi. OPEC’in bir diğer büyük üreticisi olan Rusya’nın Petrol Bakanı Alexander Novak: Rusya’nın toplantıda günlük petrol üretimini 1.5 milyon varil arttırmayı müzakere edeceğini söylerken, bir diğer büyük üretici Suudi Arabistan’ın ise petrol üretimindeki artışın 300bin ile 600 bin varil arasında kademeli olarak yükseltilmesini öngördüğü gelen haberler arasında. Şon gelen açıklamalar doğrultusunda şuan için; Irak, İran, Venezüela ve Cezayir petrol arzında artışa karşı gözükürken, Suudi Arabistan önderliğindeki körfez üyeleri ise kademeli artıştan yana. Rusya ise ciddi bir artışı savunurken bu konudaki tek şahin ülke olarak karşımıza çıkmakta. Öte yandan dün açıklamalarda bulunan Dallas FED Başkanı Robert Kaplan: Petrol piyasasının jeopolitik nedenlerle fiyat artışlarına yönelik kırılgan olduğunu, emtia fiyatlarının orta vadede yukarı yönlü risklerin mevcut olduğunu söyledi. Dün geç saatlerde açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları ise 3 Milyon 16 Bin varil azalış ile son 11 haftanın en düşük seviyesine işaret etti. Bugün, OPEC ve arz kısıntısı konsorsiyumu toplantılarına dair açıklamalar yine önemli olacak. Ayrıca, Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak olan Haftalık Ham Petrol Stokları verisi ve Üretim Dataları da fiyatlamalar açısından dikkatle izlenmeli. Teknik olarak baktığımızda ise şuan için 75.35 direnç seviyesinin test edildiğini görmekteyiz. Buranın geçilmesi halinde takip edilebilecek diğer direnç seviyelerimiz 75.75, 76.00 ve 76.20 seviyelerinde bulunmakta. 75.35 altında kalıcılıkta görülebilecek satış ağırlıklı işlemlerde ise 75.00, 74.75 ve 74.30 destek noktaları ilk etapta izlemeye alınabilir.

BRENT PETROL

ONS ALTIN


FED ve ECB kararları sonrası geçtiğimiz haftanın son işlem gününde sert satış yiyen Ons Altın; Dünkü Asya seansında ticaret savaşları kaygısı ile yükselirken, Avrupa ve ABD seanslarında ise düşüşe geçti. Küresel kaygıların Dolar’a olan talebi artırmasının yanı sıra ECB Başkanı Mario Draghi’nin “güvercin” tondaki söylemleri ile Dolar Endeksi’nde tekrardan 95 seviyelerine doğru yükseliş görülürken, emtiada satış olarak karşılık buldu. Bilindiği gibi; ABD Başkanı Donald Trump’ın, 200 milyar dolar tutarında Çin malına yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanması için hazırlık yapılması talimatı vermesi ABD tarafının, Pekin Yönetimi’ne uygulayacağı gümrük tariflerindeki ürün grubunun değerini yaklaşık 400 Milyar Dolara çıkarmış bulunmakta. Çin yönetimi bu durumu “aşırı baskı ve şantaj” olarak değerlendirirken, daha önce uzlaşılan anlaşma şartlarını yerine getirmeyeceğini ve ekstra önlemler alacaklarını açıkladılar. Ancak en kötü senaryoda Çin’in maksimum 150 Milyar Dolar civarında ürün grubundaki gümrük tariflerine müdahale edebilecek oluşu, ABD’nin elinin daha güçlü olmasına sebep olmakta. Öyle ki, konu hakkında açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro da: ABD ile Çin arasındaki müzakerelerin giderek artan bir ticaret anlaşmazlığı doğurduğunu, bu sebeple Washington yönetiminin çıkarlarını savunmak için gümrük tarifelerini arttırdığını ve ABD’nin bu çekişmede güçlü tarafta yer aldığını söyleyerek bu durumu net bir şekilde ifade etti. Öte yandan dün açıklamalarda bulunan Başkan Trump’ın: “felaket” olarak adlandırdığı Kuzey Amerika Ticaret Anlaşması’nda (NAFTA) yavaş olsa da ilerlemelerin olduğunu ve kalıcı bir anlaşma için çalıştıklarını söylerken, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’ndan ayrılacaklarını belirtmesi yeni bir krizin kapısını aralayacak nitelikteydi. Küresel gündemin oldukça karmaşık hâl aldığı bugünlerde yine haber akışları takibimizde olacak. Ayrıca FED Başkanı Powell’ın bugün yapacağı konuşmayı da izlemek faydalı olacaktır. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 2017 Temmuz ayından başlayan yükselen trendin kırılım teyit bölgesi olan 1273 seviyesinin test edildiğini görmekteyiz. Buranın altında kapanışlar görülmesi halinde emtiada satış baskısının devamı gelebilir. 1273 üzerinde kalıcılık sağlanabilmesi halinde ise oluşabilecek tepki alımlarında 1277, 1283, 1286 ve 1289 direnç seviyelerini ilk etapta izleyebiliriz.

ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.