40% İndirim
💎 WSM, Aralık ayında Yapay Zeka ile seçildiğinden beri %+52,1 yükseldi! Premium hisse seçimlerine ulaşınHemen Erişin

IşıkFX Haftalık Forex Bülteni 19.06.2017

Yayın Tarihi 19.06.2017 10:56
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

Büyüme verisi şaşırttı
Yeni haftaya yurtiçinden açıklanan büyüme rakamları ile başlangıç yaptık. Yüzde 5’lik bir genişleme kaydeden Türkiye ekonomisini ihracat ve kamu harcamaları destekledi. Faaliyet gruplarına bakacak olursak tarım sektöründen yüzde 3.2 sanayi sektöründen ise gelen yüzde 5.3’lük katkı dikkat çekici düzeyde. Hane halklarının nihai tüketim harcamalarında yüzde 5.1’lik yükseliş iç talebin geçtiğimiz dönemlere kıyasla biraz daha canlanmaya başladığının bir göstergesi olarak düşünülebilir. Kamudan gelen katkı ise darbe girişiminin ardından geçirdiğimiz dönemlerdeki gibi hayli yüksek. Yüzde 9.4’lük artış büyümeye büyük bir katkı sağlıyor.

Fed bilanço daraltmasına başlıyor
Haftanın ilerleyen günlerinde FED’in Haziran ayı toplantısı sonuçlarını takip etik. Komite üyeleri 25 baz puanlık bir faiz artışına onay verirken bilanço düzenlemesine karşın da açıklamalar takip edildi. Bilançonun varlık alımlarına başlanmadan önceki seviyelere kadar daraltılacağını dile getiren üyeler ayrıca hangi varlıklardan ne miktarda azaltıma gidileceği konusuna da açıklamalarda bulundular. Bilanço daralmasının faiz artışlarına engel olmayacağını dile getiren yetkililer piyasalarca hafif şahin olarak algılandı. Gelişmeler dolar endeksini bulunduğu dip seviyelerden yukarıya taşırken endeks fiyatlaması tam olarak baskıyı üzerinden atabilmiş değil.

Brexit müzakereleri gündemde
İngiltere cephesinde ise erken seçim sonrası gelişmeler takip edilmeye devam ediliyor. Erken seçimin sürpriz bir şekilde sonuçlanması nedeniyle Brexit müzakerelerine ne zaman başlanacağı belirsizliğini koruyordu. Fakat bugün itibariyle İngiltere ve AB arasındaki Brexit müzakerelerine başlangıç yapıldı. Hala daha çözülemeyen sorunlar olsa da müzakere sürecine dair belirsizlikler gün geçtikçe azalmaya devam edeceğe benziyor. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası gerçekleştirdiği toplantıda faizlerde ve varlık alımlarında bir değişikliğe gitmezken karar bu kez 5’e karşı 3 oyla alındı. Oylama dağılımında değişimin olması ilerleyen dönemlerde BoE’nin adım atmaktan çekinmeyeceğini gösteriyor.

Yeni haftada ise Avrupa cephesinden hizmet ve imalat PMI’ı ve aylık enflasyon raporu takip edilecek. Genel anlamıyla sakin bir şekilde geçeceğe benzeyen yeni haftada gözler biraz daha açıklamalarda bulunacak olan Fed üyelerinde olacak. New York Fed Başkanı Dudley ile başlangıç yapılacak olan haftaya sırasıyla Evans, Fischer, Kaplan, Powell ve Mester’in açıklamaları ile devam edilecek. Ayrıca yine ABD’den açıklanacak olan üretim ve hizmet PMI’ları yönü değiştirebilecek güce sahip gözüküyor. Yurtiçinden ise tüketici güveni, kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verileri Türk varlıkları üzerinde etkili olabilir.

DXY

EURTRY
Geçtiğimiz haftaya yurtiçinden açıklanan büyüme rakamları ile başlangıç yapmıştık. Sürpriz bir şekilde beklentilerin hayli üzerinde yüzde 5’lik bir genişleme gösteren Türkiye ekonomisine özellikle Avrupa ticaretinden gelen destek rakamlara katkı sağladı. İhracatın büyümeye katkısının yüzde 10.6 olduğu düşünülür ve Avrupa’nın en büyük ticari partnerimiz olduğu varsayılırsa bölge ekonomisindeki iyi gidişatın ülkemiz ekonomisine canlılık getireceği söylenebilir. İlk çeyrek büyümesine yadsınamaz derecede katkı sağlayan devlet harcamalarının sürekliliği piyasalarda tartışılmaya başlandı bile. Geçtiğimiz haftayı Avrupa açısından sakin tamamladık. Erken seçimlerden istediğini elde edemeyen İngiltere Başbakanı May Brexit müzakerelerine başlıyor. Avrupa’nın İngiltere’den istediği yüklü miktardaki paranın akıbeti henüz belli değil. Dolayısıyla müzakerelerde bu ödemenin yapılıp yapılmayacağı da ortaya çıkmış olacak. Gelişme Euro ve sterlin üzerinde ayrıca bir etki yaratabilir. Yeni haftada ise Avrupa’dan ayrıca açıklanacak olan PMI verilerinin yanı sıra yurtiçinden gelecek olan kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verileri takibimizde olacak. Paritede teknik olarak özellikle 3.8800 seviyesini takip etmeye devam ediyoruz. Eğer fiyatlama 3.90’ın üzerinde kalmaya devam ederse toparlanma önce 3.9650 ardından da 3.9780’i hedefleyebilir.

EURTRY

EURUSD
Geride bıraktığımız haftada Fed faizleri 25 baz puan artırırken üyelerin nokta tahminlerinin medyanında bir değişiklik olmadı. 2017 için 3 tane 25 baz puanlık faiz artışı öngören üyeleri tahminlerinin ikisini gerçekleştirmiş oldular. İlk çeyrekte yavaşlayan büyüme ve yüzde 2’lik hedeften uzaklaşan enflasyon kimi üyeleri endişelendirse de toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Yellen enflasyon baskı altında tutan nedenlerin geçici olduğunu savundu. Yellen ekonominin tam istihdama yaklaşmasıyla ekonomik aktivitenin eninde sonunda hızlanacağını düşünüyor. Son iki faiz artışında da aksi yönde oy kullanan Minneapolis Fed Başkanı Kashkari hafta sonu faiz artışı kararını eleştirdi. Birçok üye toplantı öncesinde verilerin bu yönde devam etmesi halinde politika tutumlarını değiştirebileceklerini ifade etmişti. Bu hafta yine birçok bölgesel Fed Başkanının açıklamalarını takip edeceğiz. Euro Bölgesinde ise Fransa Cumhurbaşkanı Macron parlamento seçimlerinde de galip gelerek politik anlamda etkinliğini sağlama aldı. Bu hafta veri açısından ise kısmen sakin diyebiliriz. Hem ABD hem Euro Bölgesinden açıklanacak olan PMI verileri dışında önemli veri bulunmuyor. Teknik olarak ise kurda 1.12 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlanırsa 1.1250-1.1280-1.1300 dirençleri takip edilebilir. 1.13 aşılırsa 1.1330-1.1350 seviyeleri hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.1170-1.1130-1.1100 seviyeleri düşüşe destek olabilir.

EURUSD

GBPUSD
Geride bıraktığımız hafta İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararını takip ettik. BoE beklentilere paralel olarak faiz oranlarında ve varlık alım programında bir değişikliğe gitmedi. Ancak faiz kararı bu toplantıda 5’e karşı 3 oy ile alındı. Kristin Forbes dışında iki üyenin daha faizlerin artırılması yönünde oy kullanması komitenin ayrışmaya başladığını gösteriyor. Ancak üyelerin faiz artışı yönünde aksiyon alması kolay olmayacak. Enflasyon hızlansa da ilk çeyrek büyüme verileri zayıf. İstihdam piyasasında henüz toparlanma için alan olduğuna dair sinyaller var ve ücretlerdeki artışın da yavaşladığı görülüyor. Üyelerin faiz artışı önünde verecekleri kararın ekonomik aktivitenin yavaşladığı bir ortamda verilmesi gerekecek. BoE Başkanı Carney’nin karar sonrasında ertelenen basın toplantısı ise bu hafta yapılacak. Odakta ise bugün başlayacak olan Brexit görüşmeleri var. Seçimlerle parlamentoda genel çoğunluğu kaybeden İngiltere Başbakanı May Brexit politikalarının değişmediği konusunda güvence verdi. Ayrılık müzakerelerinde başlıca gündem maddeleri arasında İngiltere’nin AB’ye ödemesi beklenen fatura öncelikli konulardan. AB’de yaşayan İngiltere vatandaşlarının ve İngiltere’de yaşayan Ab vatandaşlarının hakları da ayrılık müzakerelerinde konuşulacak. Ayrılık müzakerelerinde yeterli ilerleme kaydedilmesi halinde aynı zamanda yeni ticari anlaşmalar için de konuşmalar başlayacak. Kurda teknik olarak ise satıcılı seyirde 1.2770-1.2730-1.2700 seviyeleri destek olarak çalışabilir. Toparlanmalarda ise 1.28 seviyesinin üstünde 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2850 direnci kritik. Aşılırsa 1.29 hedeflenebilir.

GBPUSD

USDJPY
Geçtiğimiz hafta kur üzerinde dolar etkisinin olduğunu gözlemledik. Küresel risk iştahındaki artış ise güven limana olan talebi azaltmış durumda. Özellikle FED’in faiz kararının ardından parite üzerindeki alıcılı seyrin hız kazandığını gördük. Her ne kadar FED’in faiz artırımına haftalar öncesinden kesin gözüyle bakılmasına rağmen karar ardından gelen önümüzdeki dönemlere dair olumlu açıklamalar volatiliteyi artırmıştı. Diğer bir para politikası toplantısını ise Japonya tarafında takip ettik. BoJ üstünde ECB’ye benzer bir şekilde mevcut teşvik programlarında bir çıkış stratejisi oluşturulması için baskının olduğu aşikar. BoJ toplantıda, kısa vadeli faiz oranlarını negatif bölgede bırakırken 10 yıllık tahvil faizini de 0’da tutmaya devam etmeye karar verdi. BoJ Başkanı Kuroda ise çıkış stratejisinin konuşulması için erken olduğunu belirtti. Bu hafta da veri akışında BoJ para politikası tutanaklarını takip edeceğiz. Teknik kısımda, yeni haftada alıcılı seyrin devam etmesi durumunda 111.60-112.00 aralığı takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 110.60-110.30-110.00 destekleri gündeme gelebilir.

USDJPY

ALTIN
Değerli metalin Haziran ayında 2017’nin en yüksek seviyesini gördükten sonra (7 Haziran) gerileme sürecine girdiğini görüyoruz. Hatırlanacağı üzre Haziran ayına Ortadoğu’daki Katar krizi ile giriş yapmıştık. Kaldı ki bu durum küresel anlamda oldukça yükseltmişti. Ancak bu etkilerin geçişken olması ve daha sonra dolar kanadının güçlü bir duruş sergilemesi ons altındaki satıcılı seyrin beraberinde getirdi. Geçtiğimiz hafta takip ettiğimiz FED’in faiz kararının ardından dolar cephesi güçlü duruşunu korumaya devam etti. Dolar endeksi ise bu gelişmeler eşliğinde uzun süredir geçmekte zorlandığı 97.00 hattının üzerine çıkarak bu bölge üzerinde kalıcılığı sağlamış durumda. Veri akışı bakımında bu hafta,ABD bölgesinden işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, mevcut konut satışları ve bazı FED üyelerinin açıklamaları gündemimizde olacak. Teknik olarak, 1270 direncinin altında kalındığı sürece satış baskısı devam edebilir. Bu bölgeye ulaşmadan önce ise 1260-1265 dirençleri oldukça kritik. Geri çekilmelerde 1250-1240 aralığı takip edilebilir.

XAUUSD

USDTRY
Paritede oldukça hareketli bir haftayı geride bıraktık. Hafta içerisinde ABD tarafında Haziran ayı FOMC toplantısını takip ettik. Fed beklentilere paralel bir şekilde faizlerde değişime gitmedi. Üyelerin faiz beklentilerini yansıtan nokta tahminlerde de değişim yok. 2017 için bir faiz artırımı daha korunmaya devam ediyor. Ekonomik tahminlerde ise sadece 2017 enflasyon beklentisi aşağı yönlü revize edildi. Merak edilen konuların başında ise bilanço küçültme meselesi vardı. Yapılan açıklamaya göre bu sene içerisinde bilanço küçültme işlemlerine başlanması bekleniyor. Oldukça küçük adımlarla uygulanacak bu süreç sonunda bilançonun küresel kriz öncesi seviyenin üzerinde olması bekleniyor. Yurtiçinde ise TCMB faiz kararı takip edildi. Merkez faiz oranlarında değişime gitmedi. Karar metninde ise para politikasındaki sıkı duruşun enflasyonda belirgin bir düzelme görülene kadar korunacağı duyuruldu. Yeni haftada yurtiçinde tüketici güveni, kapasite kullanım oranı ve imalat güveni açıklanacak. ABD tarafında ise konut sektörü verileri ve FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek. Teknik olarak ise 3.50 seviyesinin kurdaki yön açısından belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Hareketlilik buranın altında devam ederse 3.4850-3.4750-3.4500 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 3.50 aşılırsa 3.5200-3.5400-3.5500 seviyeleri görülebilir.

USDTRY

BRENT PETROL
Petrol fiyatları geride bıraktığımız haftayı da satıcılı geçirerek son 4 haftayı da kayıpla kapatmış oldu. Piyasadaki beklentiler OPEC toplantısından bu yana hala iyileşme göstermedi. OPEC ve OPEC dışı üreticiler arasındaki anlaşma 9 ay daha uzatılmış, kesinti miktarı ise aynı şekilde kalmıştı. Piyasa beklentilerini karşılayamayan bu karar sonrası petrol fiyatları sert düşmüştü. Aradan geçen süre içerisinde özellikle Nijerya ve Libya kaynaklı olarak OPEC üretiminde artış yaşandığını gördük. Buna ek olarak ABD tarafında artan üretim ve stok miktarı petrol fiyatlarını baskı altında tutmaya devam ediyor. Son olarak piyasanın gündemine Körfez ülkeleri arasındaki gerginlik yerleşti. Başta Suudi Arabistan ve BAE olmak üzere birçok Körfez ülkesi Katar ile diplomatik ve ticari ilişkileri askıya alma kararı verdi. OPEC anlaşması ya da bölgedeki petrol üretimi henüz bu gerginlikten çok fazla etkilenmedi. Fakat bölgedeki tansiyonun yeniden yükselmesi petrol fiyatlarındaki kırılganlığı yükseltebilir. Teknik olarak ise 48.00-49.00 aralığının yukarı yönlü aşılması durumunda Brent petrolde daha istekli yükselişler görebiliriz. 49.60-50.30-51.30 yukarı yönlü fiyatlamanın devamında gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 47.00-46.50 aralığı aşağı yönlü geçilirse 46.00-45.00-44.60 seviyelerine kadar gevşeme yaşanabilir.

BRENT PETROL

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.