40% İndirim
🚨 Piyasalar Çok mu Hareketli? Üstün Performans İçin Gizli Cevherleri BulunHisseleri Şimdi Keşfet

Küresel Riskler Ön Planda!

Yayın Tarihi 05.08.2019 08:52
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

IşıkFX Sabah Bülteni 05.08.2019

Küresel Riskler Ön Planda!

Haftanın son gününde ticaret savaşları cephesinde yaşanan gelişmeler piyasa tarafında ön plandaydı. Öncelikli olarak geçtiğimiz haftanın başına dönecek olursak ABD ile Çin ticaret müzakerecileri G-20 Liderler zirvesi sonrası ilk defa yüz yüze görüşeceklerdi. Bu müzakereler 2 gün sürdü ancak bu müzakerelerden daha çok ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmeler devam ederken attığı tweetler daha fazla akılda kaldı. Trump hafta başında Çin’i, tarım ürünlerini almamakla suçlamış ve ilerleyen dönemde seçimleri kazanması durumunda müzakerelerin daha zorlu geçeceğini söylemişti. Yapılan bu söylemler sonrası piyasa tarafında kısmende olsa endişe oluşturmuş ancak görüşmelerin ABD’de devam edecek olması bu endişeleri bertaraf etmişti. Ancak hafta kapanışında ABD Başkanı Donald Trump müzakereleri göz ardı ederek 300 Milyar Dolarlık Çin malına yüzde 10 ek tarife uyguladığını açıkladı. Aslında Trump tarafından gelen bu ani karar piyasalardaki risk iştahını azaltarak Ons Altında, Japon Yeni ve ABD tahvil faizleri gibi güvenli liman varlıklarını ön plana çıkardı. Çin tarafı ise alınan bu kararı yanlış bulduklarını ve devam edilmesi durumunda aynı şekilde karşılık vereceklerini belirtti. Ayrıca hafta sonunda Çin’in kamu şirketlerinden ABD tarım ürünleri alımlarını durdurmak istediğini yönelik haber akışları da kritikti. Karşılıklı yapılan bu atışmalar şüphesiz ki ticaret müzakerelerini ilerleyen dönemde olumsuz şekilde etkileyecektir. Ancak her gün gelen farklı açıklamalar ile birlikte farklı fiyatlamalar görmekteyiz. Bu hafta da yine bu konu gündemi fazlasıyla meşgul edebilir.

Cuma günü veri akışı bakımından da yoğun bir gün geçirdik. Öncelikli olarak Avrupa’dan gelen verilere bakacak olursak Euro Bölgesi ÜFE rakamları beklentileri karşılayamadı. Perakende Satışları ise hem aylık hem de yıllık bazda olumlu bir performans sergiledi ve Euro Bölgesi’ne yönelik endişeleri bir miktarda olsa bertaraf etti. ABD tarafında ise dikkatler İstihdam verilerdeydi. İş İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan verilere göre Tarım Dışı İstihdam 164 Bin ile beklentilere paralel bir görüntü çizdi. Ortalama Saatlik Kazançlar ise yüzde 0.2’lik piyasa beklentilerine karşın yüzde 0.3, yüzde 3.6 olarak beklenen İşsizlik Oranı ise yüzde 3.7 olarak gerçekleşti. FED Başkanı Powell’ın söylemleri sonrası merakla beklediğimiz verilerin olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu veriler 2019 yılını pas geçebilmesi için yeterli olmayabilir. FED’in Eylül toplantısında vereceği faiz kararını öngörebilmek adın daha fazla doneye ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca ticaret savaşlarının gidişatı da FED’in karar mekanizmasında önemli bir rol oynadığından dipnot olarak söylemekte fayda görmekteyiz.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bugünkü ekonomik takvimde ise Avrupa ve ABD’den Hizmet PMI rakamları takip edilecek. Yurtiçinde ise tüm dikkatlerimiz enflasyon rakamlarında olacak. TÜFE ve ÜFE rakamlarında alınacak olumlu bir sonuç, jeopolitik tarafta yaşanan ılımlı hava ile birlikte oluşan pozitif havanın devamını sağlayabilir. Yurtdışında ise ticaret savaşları başta olmak üzere Brexit ve İran Nükleer Anlaşmasına yönelik gelebilecek açıklamalar önemli olabilir.

Dolar Endeksi

EUR/USD

Haftanın son işlem gününde veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirdik. Günün ilk seansında açıklanan Euro Bölgesi ÜFE rakamları beklentilerin altında gerçekleşirken Perakende Satışlar verisi olumlu görünümüyle dikkatleri çekti. ABD tarafında ise Tarım Dışı İstihdam verisi 164 Bin ile beklentileri karşılarken İşsizlik Oranı yüzde 3.7 düzeyinde sabit kaldı. Ortalama Saatlik Kazançlar ise aylık bazda yüzde 0.3, yıllık olarak ise yüzde 3.2 seviyesinde gerçekleşti. Ancak verilerden daha çok küresel tarafta yaşanan gelişmeler paritenin gündemindeydi. Özellikle ticaret savaşları cephesinde ABD ile Çin arasında tekrardan yaşanılan gerilim ABD tahvil faizlerinde geri çekilmelere neden oldu ve FED’in 2019 yılında bir faiz indirimine gidebileceğine yönelik beklentileri artırarak Dolar varlıklarını zayıflattı. Bugünde dikkatlerimiz ticaret savaşları cephesinden gelebilecek ekstra açıklamalarda olacak. Ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi’nden PMI dataları takip edilecekken ABD tarafında ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi parite fiyatlamaları açısından etkili olabilir. Teknik olarak ise 1.1100 noktası üzerinde bir fiyatlama hakim. Buranın üzerinde kalıcılık göstermesi durumunda 1.1150, 1.1180, 1.1215 ve 1.1240 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.1100 altında ise 1.1085, 1.1065, 1.1040, 1.1015 ve 1.0985 destekleri gündeme gelebilir.

EURUSD

USD/TRY

Hafta kapanışında yurtiçi tarafta Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yayınlanan Dış Ticaret verileri takip edildi. Pekcan, ihracatın yüzde 8.32 artışla 15 milyar 958 Milyon Dolar, ithalatın ise yüzde 7.98 azalış ile 19 Milyar 288 Milyon Dolar olarak gerçekleştiğini ve bu rakamların küresel ticaret savaşlarına rağmen Türkiye tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracatı olduğunu belirtti. Seans kapanışında ise Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notunu ‘B+’ görünümü ise ‘Durağan’ olarak teyit etti. Kurum ayrıca jeopolitik taraftaki risklerin devam ettiğini ve mali durumu zayıflatma potansiyeli olan bir sistemik bankacılık sıkıntısı görülürse not düşebileceklerini açıkladı. ABD tarafında ise gündemde İstihdam rakamları ve ticaret savaşları vardı. İş istatiktiskleri Bürosu tarafından yayınlanan Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı rakamlarında olumlu bir tablo vardı. Ticaret savaşları cephesinde ise ABD ile Çin arasında artan gerilim küresel risk iştahını azalttı ve kur haftaya alıcılı bir başlangıç yaptı. Bugün ise yine ticaret savaşlarına yönelik gelebilecek açıklamalar ön planda olacak. Yurtiçinde ise dikkatlerimiz enflasyon rakamlarına odaklanmış durumda. Ayrıca jeopolitik risklere yönelik gelebilecek ekstra açıklamalarda önemli olabilir. Şuanda 5.61 direncinin hemen altında bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın üzerinde kapanışlar yukarı yönlü atakları tetikleyebilir. Atakların hızlanabilmesi içinse 5.65 noktasının geçilmesi gerekebilir. Bu durumda 5.6840, 5.7135, 5.7340 ve 5.7650 dirençleri takip edilebilir. 5.61 altı kalıcılıklarda ise 5.5715, 5.5500, 5.5290 ve 5.5000 desteklerini önemli görmekteyiz. Bu tarafta ise 5.50 noktanın ana destek olduğunu ve kırılması halinde TL lehine hareketlerin derinleşebilebileceğini düşünmekteyiz.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın
EURUSD

GBP/USD

Parite Ocak 2017’den bu yana gördüğü dip seviyelerden bir miktar toparlanma eğiliminde olsa da her iki taraf için de risklerin devam ettiğini söyleyebiliriz. ABD’de FED sonrası Dolar endeksindeki güçlenme ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile ticaret görüşmelerinde ek vergi uygulayacağını dile getirmesi ile bir miktar zayıflarken yüzde 10 olarak tasarlanan ek verginin yüzde 25’e çıkarılacağı konuşulmakta. Diğer tarafta Çin tarafından gelen açıklamalarda bu savaşın bir miktar daha devam edebileceğine işaret ediyor. Özellikle hafta sonunda Çin kamu alıcılılarından ABD tarım ürünleri alımını durdurmalarını istediğine yönelik çıkan spekülasyonlar durumu iyice kötü bir yere sürüklerken güvenli liman varlıklarından ABD tahvillerine gelen talep ile birlikte faizlerin gerilediğini ve bununla birlikte Dolar varlıklarının değer kaybettiğini görmekteyiz. Karşı tarafta ise İngiltere’de Brexit karmaşası sürerken İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, Cuma günü Brexit için anlaşma olasılığının bulunduğunu ancak Brexit öncesi zorlukların önemini azaltmanın yararlı olmayacağını kaydetti. Ekonomik takvimde İngiltere için Temmuz ayı inşaat sektörü PMI rakamı 45.3 ile 46 olan beklentilerin altında kalırken gözler ABD Temmuz ayı tarım dışı istihdam göstergelerindeydi. Buna göre tarım dışı istihdam 164 bin ile beklentileri karşılarken bir önceki ayın verisi 193 bin ile aşağı yönlü revize edildi. İşsizlik oranı yüzde 3.7 ile sabit seyrini sürdürürken ortalama saatlik kazançlar ise aylık yüzde 0.3, yıllık bazda da yüzde 3.2 açıklandı. Yeni gün ile birlikte her iki ülkeden Temmuz ayı PMI rakamları takip edilirken ayrıca Brexit ve ticaret görüşmelerinde yaşanacak gelişmeler volatiliteye neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda, toparlanma eğilimin sürmesiyle 1.2165, 1.2195, 1.2240 ve 1.2270 direnç seviyeleri test edilebilirken olası geri çekilmelerde 1.2110, 1.2085-1.2050 ve 1.2000 destek seviyeleri gündeme gelebilir.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın
GBPUSD

BRENT PETROL

Küresel tarafta Ticaret Savaşlarının yankıları devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e 1 Eylülden itibaren uygulanacak 300 milyar dolarlık ithalat vergisine ek olarak yüzde 10 ek vergi uygulayacağını açıklaması ilk etapta ticaret gerilimlerini alevlendirdi. Ancak sonrasında Çin’in olumlu yaklaşımı sonrasında bu tarife kararlarının ertelenebileceği veya durdurulabileceğine yönelik söylemleri tansiyonu bir miktar düşürse de Çin tarafından hafta sonunda gelen haber akışları bu savaşın bir müddet daha gündemin üst sıralarında olacağına işaret etti. Özellikle Çin’in, kamu şirketlerinden, ABD’den alınan tarım ürün ithalatını durdurmak istediğine yönelik çıkan haberler kritikti. Çin ayrıca tarifelere karşı önlemler almak zorunda kalabileceğini de kaydetti. Bugünde yine dikkatlerimiz küresel tarafta yaşanan gelişmelerin üzerinde olacak. Ayrıca OPEC ve OPEC+ ülkelerden gelebilecek ekstra açıklamalarında önemli olabileceğini belirtelim. Teknik olarak aşağı yönlü işlemlerde 61.00, 60.75, 61.40 ve 60.00 destekleri izlenebilir. Aksi yönde işlemler içinse 61.35, 61.70, 62.00 ve 62.45 direnç seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

ONS ALTIN

FED faiz kararı sonrası Dolar varlıklarının değerlenmesi ile 1400 Dolar testi yapan ons altında ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde anlaşma beklentisi olmamasına rağmen büyük aşama kaydedilememesi üzerine ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşma sağlanana kadar Çin’e ek vergi uygulanacağını açıklaması yukarı atakların derinleşmesine neden oldu. Ayrıca, Trump’ın açıkladığı yüzde 10’luk ek verginin yüzde 25’e yükseltileceği söylenirken Trump’ın Çin’den gelecek olumlu adımla beraber tarifeleri erteleyebileceği yada durdurabileceğini söylemesi karmaşıklığa neden oldu. Çin tarafı ise ilk etapta bu tarifelerin kimseye fayda sağlamayacağını ve kendilerinin de önlem almak zorunda kalacaklarını belirtti. Hafta sonunda ise Çin’in, kamu şirketlerinden, ABD tarım ürünleri alımlarını durdurmak istediğine yönelik çıkan spekülasyonlar gündeme bomba gibi düştü. Trump’ın vergi artırım tehdidi sonrası Çin’in böyle bir hamle gerçekleştirmesi piyasadaki endişeleri derinleştirdi ve Cuma günü ABD’den gelen olumlu istihdam rakamlarına rağmen Değerli Metal üzerinde yukarı yönlü sert ataklar meydana geldi. Yeni haftanın ilk gününde ise dikkatler ticaret savaşları cephesinden gelecek açıklamalarda olacak. Özellikle Çin’I tarım ürünlerini almamakla suçlayan Başkan Trump’ın bu haberlere nasıl bir tepki vereceği merakla bekleniyor. Data havuzunda ise ABD Temmuz ayı PMI rakamları izlenecek. Teknik olarak ise kritik olarak gördüğümüz 1446 noktasının üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Bu noktanın üzerinde kalması durumunda alış yönlü işlemler artabilir ve 1455, 1458, 1462 ve 1468 direnç seviyeleri ilk etapta takip edilebilir. 1446 altında ise 1442, 1438, 1432 ve 1428 destekleri önemli olabilir.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın
ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.