40% İndirim

Küresel Risklerin Durumu Takibimizde Kalmaya Devam Ediyor.

Yayın Tarihi 15.03.2019 17:47
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32


IşıkFX Akşam Bülteni 15.03.2019
Küresel Risklerin Durumu Takibimizde Kalmaya Devam Ediyor.
Ticaret savaşları ve Brexit konuları gündemde en üst sırada kalmaya devam ediyor. Ticaret savaşları cephesinde dün ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping arasında kısa zaman içerisinde yapılması beklenen toplantının, Nisan sonuna uzatılabileceğine yönelik çıkan spekülasyonlar, kısmende olsa tedirginlik yaratmıştı. Bugün ise Çin menşeli haber ajanslarından; Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nun, ABD’nin üst düzey yöneticileriyle yaptığı telefon görüşmesinde önemli ilerlemeler kaydedildiğine yönelik gelen haber akışları tedirginliği kaldırdı ve piyasadaki risk iştahını artırdı. Brexit tarafında ise Salı akşamı başlayan şartlı oylama takviminin son etabı dün akşam saatlerinde gerçekleştirildi. Daha önce İngiltere Başbakanı Theresa May’in; ‘’Anlaşmalı Brexit’’ ve ‘’Anlaşmasız Brexit’’ seçeneklerini reddeden İngiliz Parlamenterler, Brexit’in gerçekleşme tarihinin en az 3 ay süreyle uzatılmasına yönelik sunduğu önergeyi kabul etti. 202’ye karşı 412 oyla kabul edilen önergeye göre 20 Mart tarihine kadar Brexit anlaşması yeniden oylanacak ve kabul edilmesi halinde ise Brexit’in ertelenmesi için AB’ye talep iletilecek. Bu önergenin kabul olması içinse 27 AB ülkesinin tamamının da onay vermesi gerekecek. AB tarafı ise 50.maddenin uzatılmasına onay vermek için İngiltere tarafından gerekçeli bir karar istiyor. AB’nin de uzatılması yönünde bir karar vermesi durumunda Haziran ayı sonlarına kadar yetkililer tekrardan müzakerelere başlayacak. Bu durum kısa vadede Sterlin varlıklarının lehine gibi gözükse de yapılacak müzakerelerde bir sonuç alınamaması durumunda tekrardan belirsizlik ortamına girilecektir. Zira AB ve İngiltere hükümetinden son gelen açıklamalarda Brexit’in uzatılması kararının herhangi bir çözüm yaratmayacağına yönelikti. Bu kapsamda baktığımızda belirsizlik ortamı kalkana dek Sterlin varlıkları üzerinde hareketlilik devam edebilir. Veri takviminde ise Euro Bölgesi TÜFE aylık bazda yüzde 0.3 yıllık bazda ise yüzde 1.5 ile beklentiler paralel olarak gerçekleşti. Ayrıca enerji ve gıda maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek Datası’da aylık ve yıllık bazda piyasa tahminlerini karşıladı. ABD tarafında ise Sanayi Üretimi aylık bazda yüzde 0.1 ile beklentilerin altında artış yaşarken İmalat Üretimi ise yüzde 0.4 daraldı. Yurtiçi tarafta ise İşsizlik Oranı yüzde 13.5 ile 2010 yılından bu yana gelen en kötü rakam olarak kayıtlara geçti. Şubat ayı Bütçe Dengesi ise 16.8 Milyar açık verdi. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklenmezken küresel risklere ilişkin haber akışlarını takip etmeye devam edeceğiz.

Dolar Endeksi

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

EURUSD


Brexit oylama takviminin üçüncü gününde “Madde 50’nin Uzatılması” teklifi şartlı kabul edilirken bunun için öncelikle hükümetin 20 Mart tarihine kadar bir anlaşmayı tekrardan Parlamento’ya sunması gerekecek. Üçüncü kez sunulacak olan anlaşmanın kabul edilmesi halinde ise Brexit’in 30 Haziran’a kadar ertelenmesine yönelik AB üyelerinin tamamının onayının alınması gerekecek. AB Komisyonu, Britanya'nın Brexit'in ertelenmesi için talepte bulunması halinde bunu gerekçelendirmesi gerektiğini bildirmesi ise önemliydi. Veri akışında ise gün içinde açıklanan Euro Bölgesi Şubat ayı enflasyon rakamları aylık yüzde 0.3 yıllık bazda ise yüzde 1.5 gerçekleşti. Böylece çekirdek TÜFE de dahil olmak üzere tüm datalar, beklentiler dahilinde sonuçlanmış oldu. ABD kanadında ise ticaret müzakerelerinde Başkan Donald Trump, Çin ile bir ticaret anlaşmasına ulaşılıp ulaşılamayacağının muhtemelen önümüzdeki üç veya dört hafta içinde biliniyor olacağını söyledi. Ayrıca bazı haber ajanslarından, Çin Başbakan Yardımcısı Liu'nun, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile telefonla konuştuğunu ve iki tarafın ticaret görüşmelerinde önemli ilerlemeler kaydettikleri bildirildi. Öte yandan ABD Senatosu, Trump'ın sınır güvenliği gerekçesiyle ilan ettiği "ulusal acil durumun" iptalini öngören tasarıyı onayladı. Böylece Trump bir kez daha Senato tarafından yara almış oldu. Dün negatif gelen yeni konut satışları verisi ardından Brexit iyimserliği ile değer kaybeden Dolar endeksi neticesinde paritede yukarı ataklar görülürken 1.1330 üzerinde tutunması önemli olabilir. Bu durumda 50 günlük hareketli ortalaması 1.1345 başta olmak üzere 1.1370, 1.1390 ve 1.1410 direnç seviyeleri test edilebilir. Olası geri çekilmelerde de 1.1300 psikolojik bir destek olarak karşımıza çıkarken bu seviyenin altında 1.1285, 1.1240, 1.1215 ve 1.1190 destek seviyeleri gündeme gelebilir.

EURUSD

USDTRY


Yurt içi tarafta, bu sabah saatlerinde açıklanan datalardan; Aralık ayı çeyreklik İşsizlik Ortalaması yüzde 13.5 ile Şubat 2010’dan bu yana en kötü gerçekleşmeye işaret ederken, Şubat ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi ise 16.8 Milyar TL açık verdi. Diğer taraftan; siyasi ve jeopolitik risklerin durumu da iç tarafta takip edilirken, ABD ve Türkiye arasındaki S400-Patriot gerilimine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşam yapmış olduğu açıklamaların yankıları da önem arz etmekte. Keza, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye yönelik almış olduğu karar sonrası Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini arasındaki görüşme de kritikti. Yurt dışı tarafta ise; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel risk unsurlarına dair gelişmeleri yine takip etmekteyiz. Ekonomik veri olarak ise bugün ABD’de açıklanan; New York Empire State İmalat Endeksi beklentilerden iyi gerçekleşmesi göstermesine karşın, Sanayi Üretimi beklentilerin altında kalarak önümüzdeki hafta yapılacak olan FED/FOMC toplantıları öncesi soru işaretlerine neden oldu. Fiyatlamalar açısından ise yine; yurt içi tarafta siyasi ve jeopolitik risklerin durumu, yurt dışı tarafta da Brexit ve Ticaret Savaşları konuları yine daha önemli olabilir. Teknik olarak şuanda kritik olarak gördüğümüz 5.4685 direnci üzerinde fiyatlandığını görmekteyiz. Zira bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise alış yönlü işlemler artabilir. Bu durumda ise 5.4950, 5.5075, 5.5130 ve 5.54 dirençlerini izleyebiliriz. Özellikle ana direnç olarak takip ettiğimiz 5.54’ün kırılması alış yönlü işlemleri tetikleyebilir. Aşağı tarafta ise 5.43 – 5.40 bandını takip ediyoruz. Bu bandın kırılması 5.30 seviyesini hedef haline getirebilir.

USDTRY

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

GBPUSD


ABD tarafında Çin ile devam eden müzakerelere ilişkin gelen ılımlı açıklamaların yanı sıra kötü gelen Sanayi ve İmalat Üretimi rakamları Dolar varlıklarını baskıladı. Brexit tarafında ise şartlı oylama takviminin sonuna gelindi ancak belirsizliklerin hala daha devam ettiğini görmekteyiz. Dün İngiltere parlamentosunda yapılan son oylama, şartlı olarak kabul edildi. Kabul edilen önergeye göre ‘’ Anlaşmalı Brexit’’ seçeneği bir kez daha oylanacak ve kabul edilmesi durumunda 50. Maddenin geçerlilik tarihinin 3 ay daha uzatılması için AB’ye talepte bulunulacak. AB tarafı ise talepte bulunulmadan önce neden uzatılması yönünde gerekçeli bir karar talep ediyor. Bu durum şuanda bir belirsizlik ortamı yaratıyor. Günün geri kalanında ise konuya ilişkin gelecek açıklamaları dikkatle takip edeceğiz. Teknik olarak ise 1.3230 üzerinde seyreden bir parite görmekteyiz. Bu seviye üzerinde fiyatlamalarına devam ederse alış yönlü işlemler artabilir. Bu durumda ise 1.3280, 1.3300, 1.3335 ve 1.3370 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. 1.3230 altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.3200, 1.3170, .13135 ve 1.3100 desteklerini takip edeceğiz. Dolar lehine hareketlerin hızlanabilmesi içinse 1.2865 desteğinin kırılması gerekli.

GBPUSD

BRENT PETROL


Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, OPEC+'nın arz kısıntısı anlaşmasını uzatıp uzatmayacağına karar vermek için henüz çok erken olduğunu söylerken anlaşmanın Haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini ve durumu izlemek ve bir karar vermek için zamanları bulunduğunu belirtti. Dün Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) yayınladığı Mart ayı raporuna göre, petrol piyasalarında istikrarı sağlamak üzere varılan anlaşma çerçevesinde OPEC üyesi ülkelerin petrol üretimi 2019 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 221 bin varil/gün azalarak ortalama 30.55 milyon varil/gün olduğu bildirilmişti. Kurum ayrıca 2018 için global petrol talebi büyüme tahminini 1.43 milyon varil/gün seviyesine indirirken 2018'de talebin 98.72 milyon varil/gün olduğunu öngördü. 2019 yılı için global petrol talebi büyüme tahminini ise 1.24 milyon varil/gün olarak koruyan OPEC, 2019'da günlük talebin 99,96 milyon varile ulaşacağını tahmin etti. Ayrıca OECD ülkelerindeki ticari petrol stokları Ocak ayında 22.1 milyon varil artışla 2 milyar 88 milyon varil oldu. Böylece stoklar geçen yılın aynı dönemine göre 4.3 milyon varil artış kaydetti. Günün geri kalanında Baker Hudges sondaj kuyu sayısı verisi açıklanacak. Bunun dışında OPEC+'nın arz kısıntısı anlaşmasını uygulanmasını izlemek için oluşturduğu ortak komitenin 17-18 Mart'ta Bakü'de toplantısı olacak. Burada yapılacak açıklamalar kritik olabilir. Teknik olarak 200 günlük hareketli ortalaması olan 67.00 seviyesinin kırılmasıyla birlikte satışların derinleştiğini görmekteyiz. Satış yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 66.20, 66.00, 65.65 ve 65.10 desteklerini izleyeceğiz. Yukarı tarafta ise 67.00 noktasını takip edeceğiz. Geçilmesi halinde ise 67.40, 67.85, 68.25 ve 68.40 dirençlerini izleyebiliriz.

BRENT PETROL

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

ONS ALTIN


Dün Çin’den gelen kötü ekonomik datalar küresel büyüme endişelerini derinleştirerek Değerli Metal üzerinde satış baskısı oluşturmuştu. Bugün ise Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin; teşviklerin devam edeceğine ve büyüme konusunda gerekli önlemlerin alınacağına yönelik gelen açıklamalar sonrası toparlandı. Ayrıca ABD’den takip ettiğimiz Sanayi ve İmalat Üretimi rakamlarındaki olumsuz tablo sonrası baskılanan Dolar Endeksi de, Değerli Metalde ki alış yönlü işlemleri destekledi. Yakalanan yukarı yönlü ataklar sonrası tekrardan 25 günlük üstel hareketli ortalamasını (1305) test eden Değerli Metal’in yükselişlerine devam edebilmesi için bu seviye üzerinde kalıcılık göstermesi gerekebilir. Bu durumda ise 1309, 1313, 1317 ve 1320 direnç seviyeleri izlenebilir. 1305 altı kalıcılıklar ise satış yönlü işlemleri tetikleyebilir. Bu durumda ise 1300, 1297 ile 1290 ara desteklerini izleyeceğiz. Satış yönlü işlemlerin ivme kazanabilmesi içinse ilk etapta 1285 desteğini takip edeceğiz. Zira bu seviyenin kırılması yılın başından bu yana altına kapanış görmediğimiz 1275 ana desteğini hedef haline getirebilir.

ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.