40% İndirim
⚠ Kazanç Uyarısı! Hangi hisseler yükselişe hazırlanıyor? Hisse senetlerini ProPicks radarımızda görün.
Bu stratejiler yılbaşından bu yana %19,7 oranında kazanç elde etti.
Tam Listeye Erişin

May’in İstifası Sonrası Avrupa Nasıl Şekillenecek?

Yayın Tarihi 27.05.2019 11:28
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32


May’in İstifası Sonrası Avrupa Nasıl Şekillenecek?
IşıkFX Haftalık Forex Bülteni 27.05.2019

Haftaya Google (NASDAQ:GOOGL), Qualcomm ve Intel (NASDAQ:INTC) gibi firmaların Huawei ile donanım, yazılım ve teknik hizmetler alanında iş yapmayı bıraktığını açıklaması ile başlanırken buna karşı Çin kaynaklarına göre Apple’a yönelik geçici de olsa tarifeleri yükseltilebileceği belirtilmesi, ticaret gerginliğinde artarak devam etmesine neden olduğunu söyleyebiliriz. Çin tarafından daha ihtiyatlı olarak karmaşık açıklamalar hafta boyu devam ederken Çin Merkez Bankası’nın anlaşma olmamasına karşın gerekli tedbirlerin alınabileceğini iletmesi kritikti. Hafta sonuna doğru ise ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Çin arasında sürdürülen ticaret müzakerelerinde hızla bir anlaşmaya varılabileceğini öngörürken tehlikeli olarak tanımladığı Huawei'nin ABD-Çin ticaret anlaşması içine girebileceğini söylemesi önemliydi. Diğer bir jeopolitik risk unsuru oluşturan ABD-İran arasında son dönemde yaşanan gerilim Orta Doğu'da tansiyonu artırırken Trump’ın: ‘’İran savaşmak istiyorsa bu resmen İran'ın sonu olur. Bir daha ABD'yi tehdit etmeye kalkmayın.’’ sözleri endişelerin yerinde olduğunu göstermekte. Küresel piyasada haftaya damga vuran olay ise İngiltere Başbakanı Theresa May’in istifa etmesiydi. May yaptığı açıklamada 7 Haziran’da istifa edeceğini, referandumdan çıkan kararı yerine getirmek için uğraştığını ancak gerçekleşmemesinden ötürü üzüntü duyduğunu dile getirirken yerine gelecek ismin parlamentoda konsensüs sağlaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bundan sonraki süreçte İngiltere’de koltuk mücadelesi ve Brexit’in geleceği merakla beklenirken AB yetkililerinden halen anlaşmalı olarak Brexit yapılabileceğinin dile getirilmesi pozitifti. Bu arada Avrupa Parlamento seçimleri tamamlanırken mevcut aşamada kurulacak koalisyon ile AB’ni de kaderini belirleyeceği bir sürece girdiğini de hatırlatmış olalım.

Yurtiçine geldiğimizde, hafta boyunca S400-F35 ikilemi ve Suriye eksenindeki jeopolitik risklerin yanı sıra, YSK’nın 31 Mart 2019’da yapılan İstanbul yerel seçimlerini yeniletme yönünde vermiş olduğu kararın gerekçesi de takip edildi. Bunun dışında, BDDK’nın 100 Bin Dolar ve üzeri döviz alımlarında, dövizin hesaba aktarılması ve kullanıma açılmasının 1 gün valörlü olması yönündeki kararı tartışmalara neden olurken TCMB’nin swap piyasasında Türk Lirası faizini yüzde 25.50’den yüzde 24’e çekmesi önemliydi. TCMB ayrıca 9 Mayıs’tan bu yana ara verdiği haftalık repo ihalelerine yüzde 24 faizle yeniden başladığını duyurarak örtülü faiz indirimi olarak tanımlanan bir adım atarken kurun buna ilk tepkisi yukarı yönlü ataklar olarak görüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, “İvme Finansman Paketi” adı altında bir paket açıklarken; Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın katılımı ile düzenlenecek özel finansman paketi kapsamında 4 temel özelliği taşıyan sektörün toplamda 30 Milyar Euro destekleneceğini belirtti. Albayrak ayrıca: Senenin ikinci yarısından itibaren büyüme ve cari işlemler dengesinde pozitif veriler görülmeye başlanacağını, işsizlik oranında da en kötünün geride kaldığını söylese de paketin yine harcamaya yönelik büyüme adımı olarak görülmesi soru işareti yarattı.

Bu hafta içinde Türkiye’de 1.çeyrek büyüme verisi ve dış ticaret açığı rakamları sonuçlanacakken S-400 meselesi ve seçim belirsizliği gündemde kalmaya devam etmekte. Ayrıca önceki haftalarda olduğu gibi pro-aktif piyasa yapıcılarının piyasa müdahaleleri de söz konusu olabilir. Yurtdışında da ABD 1.çeyrek öncü büyüme rakamı ve Çin Mayıs ayı PMI rakamları gibi önemli veri akışları bulunurken haber akışında Brexit, Avrupa Parlamento’sunun son durumu, ticaret görüşmeleri ve jeopolitik riskler takip edilemeye devam edilecek.

DOLAR ENDEKSİ

EURUSD
Geçtiğimiz hafta Euro Bölgesinde; Brexit, Avrupa Parlamento Seçimleri, ABD-Çin müzakerelerinin yankılarıyla sert fiyatlamalarla başlamıştık. Haftanın ilk günlerinde gelen Euro Bölgesi Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 1.3 ile 2013 Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkması ve IMF’nin: Almanya ekonomisinde kısa vadeli görünüm hala iyi olduğu ve 2019’un sonunda üretim artışı beklediği yönündeki açıklamalarıyla beraber Euro varlıkları üzerindeki baskıyı bir miktar da olsa toparladı. Euro Bölgesi’nin sorunlu ekonomilerinden İtalya’nın bütçe açığı konusu geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu senede gündemde yer bulurken, ülkenin Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini: Avrupa Birliği kurallarının esnetilmesi gerektiğini belirtmesi; bölgenin diğer problemli ülkesi İspanya’da da Ekonomi Bakanı Nadia Calvino’nun mali açığı yüzde 2’ye azaltmayı planladıkları söylemleriyle beraber tahvil ihraçlarını da azaltmaya devam edeceklerini vurgulaması Euro üzerinde pozitif yansımaları oldu. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının da; Çin’in önemli firmalarından Huawei’ye yönelik bazı ABD’li çip ve yazılım üreticilerinin yasaklamaları ile bir kez daha artış göstermesi paritede de kendisini göstererek hareketliliği arttırmıştı. Devamında Çin ve ABD Yönetimlerinden gelen yeni açıklamalarla bir yandan “resesyon” fiyatlamaları başlarken, akabinde de dikkatlerin çevrildiği FOMC tutanaklarındaki bazı “şahin” ifadeler ile Dolar lehine hareketler ağırlık kazandı. Haftanın son gününde; İngiltere Başbakanı Theresa May’in 7 Haziran’da istifa edeceğini açıklaması ve anlaşmasız Brexit ihtimalinin yükselmesiyle küresel çapta riskten kaçış ile “Dolarizasyon” etkisine neden olurken, IMF’in açıklamalarının da desteğiyle paritede 1.1100 seviyesine doğru hızla geri çekilmeler rağmen; haftanın son işlem gününde ABD tarafından açıklanan Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri Aylık yüzde -2.1 ile son 6 ayın en düşük verisi açıklanması da paritede tekrar 1.12 seviyelerine doğru çıkış hareketine neden olmuştu. Avrupa Parlamento Seçimlerinde ise AB karşıtı olarak partilerin sandalye artırarak parlamentoya girme ihtimali dikkat çekti. Bu hafta Avrupa Parlamento Seçimleri, Brexit, ABD-ÇİN ticaret müzakerelerinden gelebilecek haber akışlarının yanı sıra Almanya İşsizlik verisi, Almanya Tüketici Fiyat Endeksi ve ABD tarafından gelecek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYH), Askıdaki Konut Satışları parite açısından volatil fiyatlamalara neden olabilir.

Teknik seviyeler;
Destekler: 1.1140-1.1125-1.1100-1.1080-1.1055
Dirençler: 1.1215-1.1240-1.1285-1.1310-1.1325

EURUSD

USDTRY
Yurt dışı tarafta; ABD ve Çin arasındaki Ticaret Savaşı meselesi her geçen gün yeni evreye geçerken, Huawei’ye yazılım ve mamül desteği veren ABD firmalarının bu desteği çektiğinin belirtilmesi ile küresel çapta risk alma iştahında geçtiğimiz hafta başında daralma görüldü. Brexit ve Ortadoğu’daki jeopolitik meselelere dair gelişmeler de Dolar Endeksi ve tahvil faizleri üzerinden etkili olurken, Çin Yuanı(PBOC’tan müdahale beklentisi) ile Hindistan Rupisi(İlk gelen seçim çıkış sonuçlarında mevcut hükumetin devam edeceğinin anlaşılması) ‘ndeki pozitif fiyatlamalar ise aralarında TL’nin de bulunduğu birçok gelişmekte olan para birimine pozitif yansıdı. Ancak, yurt içerisinde hafta boyunca S400-F35 ikilemine dair riskler de takip edilirken, ABD’nin S400 ve F35 arasında iki hafta içerisinde Türkiye’nin bir seçim yapmasını talep ettiği yönünde gelen haber akışları ve BDDK’nın 100 Bin Dolar ve üzeri döviz alımlarına 1 günlük valör uygulanması yönünde aldığı karar tedirginliğe neden oldu. Keza, TCMB’den gelen açıklamada ise; 9 Mayıs itibariyle durdurulan haftalık repo ihaleleri yeniden başlatılırken, hem fonlama faizi hem de TL swap faizi yüzde 25.50’den yüzde 24’e çekildi. Böylece, 9 Mayıs’ta yapılan “Örtülü Faiz Artırımı” da sonlandırılmış oldu ve kurda bir miktar yukarı yönlü atak görüldü. Hafta boyunca açıklanan ekonomik verilerin etkileri görece olarak haber akışlarına nazaran sınırlı kalırken, Türkiye’nin CDS ve tahvil faizlerinde son 7-8 ayın en yüksek seviyelerinin test edilmesi ile kurda da 6.15 seviyesinin üzeri test edildi. Bu hafta, yurt içi ve yurt dışı tarafta yine; sistematik risk unsurlarının durumunu öncelikli olarak takip edeceğiz. Yurtçinde ayrıca, açıklanacak olan 1.Çeyrek büyüme oranı gibi bazı dataların yanı sıra; TCMB ve BDDK gibi kurumlardan gelecek yeni hamlelerle CDS ve tahvil faizlerinde görülen hareketler oynaklıklara neden olabilir. Yurtdışında da; ABD’nin 1.Çeyrek büyüme oranı gibi açıklanacak olan önemli ekonomik verilerin yanı sıra, majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar da olası ekstra haber akışları ile birlikte önem arz edecek.

Teknik Seviyeler;
Dirençler: 6.0850, 6.1200, 6.1800, 6.2280, 6.2760
Destekler: 6.0425, 6.0140, 5.9660, 5.9500, 5.9300

USDTRY

GBPUSD
Geçtiğimiz hafta parite gündemini sıkça meşgul eden iki önemli meselede (Ticaret Savaşları ve Brexit) risk düzeyinin oldukça yüksek oluşu, küresel risk alma iştahını daraltarak Pound üzerinde baskıya neden olurken, ticaret savaşları cephesinde karşılıklı olarak ABD-ÇİN yönetimlerinden gelen açıklamaların yankıları küresel anlamda risk iştahının artması ve güvenli liman ürünlerinden dolara kaçışla beraber paritede aşağı yönlü hareketleri desteklemişti. İngiltere tarafından açıklanan datalardan Tüketici Fiyat Endeksi Yıllık bazda yüzde 2.1, Üretici Fiyat Endeksi Yıllık bazda yüzde 3.8 ile beklentilerin altında kalmıştı. Haftanın son günü ise İngiltere Başbakanı Theresa May’in kendi partisi ve ana muhalefet partinin istifa baskılarının karşılığında 7 Haziran’da görevini bırakacağını açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Anlaşmasız Brexit ihtimalinin yükselmesi pound tarafında haftanın son işlem gününde satış baskısı yaratsa da veri akışında açıklanan Çekirdek Perakende Satışlar Yıllık bazda yüzde 4.9, Perakende Satışlar Yıllık bazda yüzde 5.2 artarak paritedeki görülen düşüşlerin yerini yukarı ataklara bırakmasını sağladı diyebiliriz. Ayrıca Avrupa Parlamento seçimlerinde İngiltere kanadında May’in partisi Muhafazakar partinin yüzde 10’un altında oy alması ve Brexit Partisi’nin Nigel Farage yönetiminde birinci parti seçilmesi İngiliz halkının Brexit’i hala istediğini gözler önüne serse de bu durumla ilgili AB’nin tutumu ve hükümetin olası referandum ya da erken seçim kararı önemli olacaktır. Bununla birlikte ABD tarafından açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri yüzde -2.1 ile tekrar yukarı yönlü ataklara neden oldu. Yine ABD tarafında ticaret görüşmelerine ilişkin açıklamalar ve gelen tepkiler Dolar endeksine değer kaybı olarak yansırken paritedeki atakları destekledi. Bu hafta ise Avrupa Parlamento Seçimleri, Brexit, ABD-ÇİN ticaret müzakerelerinin haber akışlarının yanı sıra ABD tarafından açıklanacak büyüme verisi, İngiltere tarafında ise Enflasyon Raporu takip edilmesi gereken önemli ekonomik verilerden olacaktır.

Teknik seviyeler;
Destekler: 1.2700-1.2660-1.2625-1.2590-1.2560
Dirençler: 1.2770-1.2830-1.2860-1.2940-1.3000

GBPUSD

BRENT PETROL
Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve diğer OPEC + koalisyonu üyelerinin yılın kalan kısmında arzı sınırlı tutma yönünde niyetlerini belirtmeleri ve ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ı tehdit etmesinin ardından bu ülke ile gerilimin artmasının ardından haftaya yukarı yönlü gap ile başladı. Ancak haftanın ilerleyen günlerinde ABD-Çin arasındaki gerilim tüm hızıyla devam ederken küresel piyasadaki petrol talebini olumsuz etkilemesi sebebiyle fiyatlar nazarında aşağı yönlü hareketleri de beraberinde getirdi. Burada ABD tarafından başlayan Çin yaptırımları, ardından bazı ürünlere özgü Huawei’nin yaptırımlarının 90 gün ertelendiği açıklansa da Çin tarafının karşı misilleme hazırlığında olduğu belirtilmesi ile küresel risk iştahının azalmasına ve talep yönlü endişelerin artmasına neden oldu diyebiliriz. Öyle ki hafta içinde kötüye giden siyasi ve ekonomik konjonktür ile Venezuela üretiminin 2013 Ocak ayından bu yana en düşük seviyelerine inmesi ve Arabistan, Rusya ile Nijerya'daki üretim aksaklıkları gibi arz risklerinin etkilerini baskılasa da ticaret geriliminin bu sebeplere daha ağır bastığı gözlemlendi. Bunun dışında Morgan Stanley (NYSE:MS), petrol piyasasında ciddi bir sıkıntı yaşanması öngörüsüyle Brent petrol fiyatlarının bu yılın ikinci yarısında varil başına 75-80 dolar aralığında işlem görmesini beklediğini bildirdi. Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings ise İran petrolünün alıcılarına yönelik baskının yoğunlaştığı ve bu durumun ülkedeki petrol ihracatını azaltacağını savunurken OPEC+ ülkelerinin, İran’ın ham petrol arzını dengeleyecek kapasiteye sahip olduğunu raporladı. Veri akışında da Amerikan Petrol Enstitüsü(API) stokları ile başladık. Data, art arda beşinci haftasında da artış gösterirken Enerji Bilgi İdaresi(EIA) tarafından açıklanan stok ve üretim datalarında 599 Bin varillik azalış beklentisine kaşın 4 Milyon 740 Bin varillik stok artışı görülmesi ve ABD petrol üretiminin de 100 Bin varillik artış ile yeniden 12 Milyon 200 Bin düzeyine çıkması satıcılı seyre hız kazandırdı diyebiliriz. Bu hafta OPEC ve OPEC+ üyelerinin görüşleri, ticaret gerginliğinde son durum ve küresel riskler ile jeopolitik risk unsurları takip edilemeye devam edilecekken ayrıca stok verilerinin akıbeti de önemli olacaktır.

Teknik seviyeler;
Destekler: 68.25-67.60-67.45-67.00-66.45
Dirençler: 69.00-69.60-70.50-71.30-72.00

BRENT PETROL

ONS ALTIN
Geçtiğimiz haftanın başında, ABD’nin önde gelen teknoloji firmalarından; Intel, Qualcomm ve Google‘ın, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşı açtığı Çinli teknoloji devi Huawei’ye yazılım ve mamul desteğini durdurduğu yönünde gelen haberler; Çin’in de yeni hamleler yapabileceğine yönelik gelen haber akışları ile birlikte global resesyon beklentilerini canlı tutarak Ons Altın üzerinde de satış baskısına neden oldu. Hafta boyunca, ABD ve Çin cephesinden zaman zaman yumuşama sinyalleri takip edilirken, diğer yandan da yeni yaptırımların getirilebileceğine yönelik gelen haber akışları ile tedirgin bekleyiş devam etti. Keza, Brexit ve İran konusundaki gelişmeler de hafta boyunca fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Brexit meselesinde Theresa May’in yeni planına dair yapmış olduğu açıklamalar ve muhalefetin tavrı oynaklıklara neden olurken, İran ekseninde Ortadoğu’da tırmanan jeopolitik risk unsurları konusunda da; İran ve ABD’nin bazen ılımlı, bazen de gerginliği tırmandıracak açıklamalar yapması ile gelgitler görüldü. Perşembe günü ise; ABD’de takip edilen İmalat PMI’nın 2009 Mart ayından bu yana en kötü gerçekleşmesini göstermesi ile ABD tahvil faizleri de 2017 Aralık’dan bu yana en düşük seviyelerini test ederken, yatırımcıların borsalarda “risk off” moduna geçmeleri ile de ortaya çıkan hızlı sell off (portföy boşaltma) eğilimi ise tekrardan güvenli liman talebine neden oldu. Yeni haftada, sarı metaldeki fiyatlamalar açısından yine; Brexit ve Ticaret Savaşları meseleleri ile Jeopolitik riskleri öncelikli olarak takip edeceğiz ve gelecek haber akışları ile yeni oynaklıklar oluşabilir. Ayrıca, FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar ve ABD’nin 1.Çeyrek büyüme oranı gibi açıklanacak ekonomik dataların sonuçları da Dolar Endeksi ve tahvil faizleri üzerinden Değerli Metal üzerinde etkili olabilir. Öte taraftan, pay piyasasında oluşacak hareketlerin de dolaylı fiyatlamalar(küresel risk alma iştahında artış olması halinde borsalara alış gelirken, Ons Altın gibi güvenli liman varlıkları baskı altında kalabiliyor. Tam tersi durumda ise borsalarda görülen portföy boşaltmalarda güvenli liman varlıklarına kaçış görülebiliyor) açısından takip edilmesinde fayda görmekteyiz.

Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1289, 1294, 1300, 1305, 1309
Destekler: 1283, 1277, 1270, 1263, 1257

ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.