40% İndirim
⚠ Kazanç Uyarısı! Hangi hisseler yükselişe hazırlanıyor? Hisse senetlerini ProPicks radarımızda görün.
Bu stratejiler yılbaşından bu yana %19,7 oranında kazanç elde etti.
Tam Listeye Erişin

Ons altın neden talep görmüyor?

Yayın Tarihi 09.09.2018 16:31
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

Hemen yeni bir soru ile başlayalım böylece kısa yoldan cevabını vermiş oluruz. Hisse senedi piyasaları ve tahvil faiz oranları aynı anda yükselirken kim niye altın alsın?
Kurumsal yatırımcı faiz dezavantajı ile öncesinde altına temkinli yaklaşırken, Eylül 2011 yükseğinden bu yana altın fiyatları yaklaşık yüzde 38 geriledi. Altın yatırım fonlarının (ETF) talebi düştü ve spekülatif fon net uzun pozisyon miktarı eksiye geçti.

İşin ilginç tarafı, negatif temellere rağmen altının güvenli liman olma özelliğini destekleyen gelişmelerin de bu süreçte de gündemde olmasıydı. İran ambargosu, Suriye’deki son gelişmeler, ülkeler arası yaşanan diğer gerginlikler. “Amerika, Çin, NAFTA, Avrupa, Japonya ve ticaret savaşlarını ayrı bir kefeye koyuyoruz. Çünkü bu taraftaki gelişmeler küresel finans piyasalarını topyekûn etkilediğinden temel faktör olarak görülmeli”
Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz artırım süreci, güçlenen Dolar Endeksi (DXY) ve ticarette getirilen ithalat vergileri ile değer kaybeden ülke para birimleri. Başında da Çin Yuan’ını sayabiliriz. Yuan’ın değer kaybı ile son dönemde Çin’in Hong Kong altın ithalatında düşüş yaşandı. Uzun dönemli bakıldığında, Çin para birimi Yuan ve altın fiyatları arasında pozitif korelasyon var.

Altın fiyatlarının yükseldiği dönemden hatırlarsınız, iki önemli altın ithalatçısı Çin ve Hindistan önemli değişkenler arasındaydı. Haziran sonu açıklanan istatistiklere göre, Hindistan talebinde artış olurken, Çin talebi geriledi. Arz/talep dengesinde 2017 yılının ikinci yarısında düşen altın üretimi 2018 yılının ilk altı ayında yükseldi. Öte yanda talepteki artışın üretimdeki artışa kıyasla zayıf olduğunu görüyoruz. Merkez Bankaları’nın altın alımlarına gelince düşüş yaşandı.

Peki, altın piyasasında yukarıda ki tabloyu tersine çevirecek gelişmeler var mı? Yakın vadede altın güvenli liman olma özelliği piyasa dinamikleri içerine girerek fiyatlamaya yön verebilir mi?
Biliyoruz ki altını esas besleyen enflasyon; Amerikan ekonomisi iyileşti ve orta vadeli enflasyon hedefini yakalayan Merkez Bankası faiz artırımlarını sürdürüyor. Ancak şu anda enflasyonda bir sıçrama beklentisi yok ve banka politikaları ile bu taraf kontrol altında. Avrupa enflasyon hedefine ulaştığını tam olarak ifade edemez iken Japonya’nın epey bir yol kat etmesi gerekiyor. Gelişen ülkelere gelindiğinde ise farklı bir tablo ile karşılaşıyoruz. Değer kaybeden para birimleri yüksek enflasyon ve bulaşıcılık etkisi ile yayılma endişesi duyulan negatif fiyatlamalar.

Yılın son çeyreğinde gelişen ülkelerde ki negatif fiyatlamaların artarak devam etmesi altın piyasasında ki görümü tersine çevirebilir. Altına bakış açısının değişip değişmediğini anlamak için piyasa oyuncularının işlemlerini de yakın takibe almak gerekiyor. Burada CFTC derinlik raporunda öne çıkanlar rehber olacaktır. Piyasada direksiyonun başında olan ticariler 04 Ağustos raporuna göre net uzun pozisyon taşıyorlar. Genelde ticariler üretim yaptıkları altının fiyatında düşüşe karşın kısa pozisyon taşırlar. Uzun bir aradan sonra karşılaşılan bu durum acaba piyasada altın negatif fiyatlamanın sonuna mı geliniyor? 2002 senesinden bu yana ilk kez ticarilerin net uzun pozisyon taşıdıklarını hatırlatalım.

Bir diğer gösterge altın/gümüş rasyosu olabilir. Rasyo Lehman krizi seviyesinin de üzerine çıktı. Çin Amerika ticaret savaşı ve endüstriyel metal talebinde yavaşlama endişesi ile son dönemde gümüş altına kıyasla daha fazla değer kaybetti. Bu seviyelerde altın/gümüş rasyosunda yaşanacak geri çekilme ticaret savaşlarının negatif etkisinin fiyatlamada geriye düşmesi anlamına geliyor. Altında bundan pozitif etkilenebilir.
Aradan birkaç altın pozitif gelişme çıkarmaya çalıştım. Ama her sert geri çekilme döneminde olduğu gibi bu dönemde altın çıkarma maliyeti tekrar konuşulmaya başlandı. Algı böyle olunca ilk çeyrek 850-900 dolar/ons civarında olan altın üretim maliyeti altında fiyatlarda telaffuz edilmeye başlandı. 2015 senesinde de aynı tablo vardı ancak fiyatlar üretim maliyeti seviyelerine gerilemeden toparlandı.

Sonuç olarak, ABD Dolarında güçlenmenin yılın geri kalanında devamı durumunda altın piyasasını zorlu bir süreç bekliyor. Eylül ayı altın için mevcut durumun korunduğu bir ay olabilir. Yeni düşük seviyeler görülecek ve bu seviyelerden destek alınacak ise mevsimsellik Ekim ve Kasım aylarını adres gösteriyor. Ancak bütün olumsuzluklara rağmen dolar/ons cinsi fiyatlamada Aralık ayından başlayan, Ocak, Şubat 2019’da belirginleşen pozitif fiyatlama makul görünüyor. Bu süreçte, Amerika, Avrupa, Japonya, Çin yatırımcısı altın pozisyonu için bir süre daha bekleyebilir. Öte yanda bu süreçte Türkiye ve benzeri gelişen ülke piyasalarında yatırımcı davranışında giderek belirginleşen ayrışma sürpriz olmaz.

Son yorumlar

Teknik olarak 1.165 ons görmeden olmaz yukarıda 1205 önemli
Ons altın elimizde kaldı desenize 3 sene bekli ez 1330 ları
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.