40% İndirim
💎 WSM, Aralık ayında Yapay Zeka ile seçildiğinden beri %+52,1 yükseldi! Premium hisse seçimlerine ulaşınHemen Erişin

Petrolde Büyüyen Kriz: Suçlu Çin Mi?

Yayın Tarihi 08.01.2019 11:19
Güncelleme Tarihi 02.09.2020 09:05

Geçen yıl petrolün gündemini arz fazlası oluşturdu. Bu yılki konu ise Çin talebindeki azalma olabilir.

Petrol yatırımcıları tam da 2019'da piyasanın yükselmesi için gerekli etkenlerin sağlandığını düşünürken—Suudiler'in üretimde önemli kısıntılara gitmesi ve FED'in faiz oranlarını daha önce belirttiği kadar artırmayabileceğini belirtmesi—küresel ekonomi ve özellikle Çin konusundaki belirsizlikler ham petrolün yükselişe geçmesini engelliyor.

Yükselmekte Zorlanan Bir Piyasa

West Texas Intermediate ham petrolü noeldeki 18 aylık dipten varil başına 6 Dolar, ya da %15'lük yükseliş gerçekleştirdi.

WTI 60 Dakikalık Grafik

Ancak bu kazanımlar kolay olmadı. 2 Ocak'tan bu yana her seans ciddi dalgalanma yaşarken, piyasa erken saatlerde sağladığı kazançları kapanışa kadar korumakta zorlandı. Pazartesi günü bunun mükemmel bir örneğiydi; WTI iki seans üst üste hedefe yaklaşmasına rağmen kilit 50 Dolar direnç seviyesini test etmeyi başaramadı.

Petrol alanında saygıdeğer iki araştırma şirketi Energy Aspects ve Goldman Sachs'a göre bu yıl piyasanın zayıf noktasının ne olacağına dair bir şüphe yok: Çin talebindeki zayıflama.

Pazartesi günkü yazısında Londra bazlı Energy Aspects'ten bir analist şöyle söyledi:

"Çin kesinlikle en büyük endişe kaynağı, özellikle de son ekonomik verilerdeki zayıflamaya baktığımızda. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Kasım'daki rekor alımların ve Aralık'taki önemli yüksek alımların ardından Çin'in ham petrol ithalatı yakın dönemde azalacak."

Çin'in Talep Büyümesinde %26'lık Yavaşlama

Damien Courvalin ve Jeffrey Currie liderliğindeki Goldman Sachs (NYSE:GS) analistleri, Çin'in petrol talebi büyümesinin geçen yıl aynı dönemki günlük 475.000 varile kıyasla %26'lık bir düşüşle 2019'da günlük 350.000 varile gerileyeceğini belirtti. Buna karşın Çin dışındaki yükselen piyasaların petrol talebinin, Brezilya, Türkiye, Güney Afrika ve Rusya'nın resesyondan çıkmalarıyla birlikte toparlanması bekleniyor.

Peki bu hafta görüşmelere başlayacak olan ABD ve Çin'in bir anlaşmaya ulaşması muhtemel değil mi?

Evet ve hayır.

Jeffrey Gerrish ve David Malpass liderliğindeki üst düzel ABD müzakere takımının toplantı için Pekin'de olması ve Çin Başkan Yardımcısı Liu He'nin sürpriz bir katılım göstermesi görüşmeler için iyi işaretlerdi.

ABD-Çin Görüşmelerinde Bir Anlaşma Henüz Kesin Değil

Ancak iki ülke arasında ticaret konusunda çok sayıda sıkıntı olması ve ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Başkanı Xi Jinping'in 1 Aralık'ta 90 günlük bir ateşkes konusunda anlaşmadan önce ulaşılan kaynama noktası sebebiyle, resmi bir açıklama olmaksızın anlaşmanın garanti olduğunu söylemek doğru olmaz.

Energy Aspects Pekin'de devam eden görüşmelerin önemine vurgu yaparak, ABD-Çin ticaret savaşının yarattığı belirsizliklerin ciddi risklerinin Çinli şirketleri etkilemeye başladığını söyledi:

"Çin hükümeti büyümeyi sağlamlaştırmak için adımlar atıyor, ancak bu zaman alacak."

Ancak yazıya göre Çin ekonomisindeki yavaşlama Asya genelinde bir etki yaratmaya başladı. Çin'deki küçük rafinerilerin ithal etmeye devam etmek yerine ellerindeki petrolü işlemesiyle birlikte ESPO, Lula ve Djeno ham petrol farkları İngiliz Brent'in altında ezildi.

Çin'de Rafineriler Piyasa Hissiyatını Zayıflatıyor

Çin'deki daha büyük rafineriler ise, ilk çeyrekteki talep büyümesinin zayıflamasına yönelik beklentiler, Şubat'taki Yeni Ay Yılı festivali ve Mart'taki bakım takvimi sebebiyle stoklarını önemli oranda yenilemek için aceleci davranmadı.

Bütün bunlar, yerel ticaret topluluğunu risk almaktan çekinir hale getiren kayıplar sebebiyle Unipec müdürünün kovulduğu Aralık sonundan beri zayıf olan piyasa hissiyatını daha da kötüleştirdi.

Özet olarak, Energy Aspects'e göre:

"Petrol piyasası için gerçekten önemli olan iki fiyat var: arzın bittiği fiyat (Brent için varil başına 50 Dolar altı) ve talebin yok olduğu fiyat (Brent için varil başına 90-100 Dolar üstü). Bu iki fiyat arasındaki diğer tüm fiyatlar insanların ödemeye razı oldukları seviyelerin fonksiyonları."

Mevcut Talep Büyümesi Geçmiş Resesyonlarla İlişkili

Ajans ekliyor:

"2019'da işin arz kısmı o kadar endişe yaratmıyor: OPEC üretimde kesintiye gidiyor, düşük petrol fiyatları ABD üretim büyümesinin rasyonalize olmasına yardımcı olacak, endüstri gereğinden az yatırım yapmayı sürdürüyor ve endişelenecek daha bir çok konu var. Kısacası, bu yıl bir arz fazlası sorununun yaşanacağını düşünmüyoruz.

Ancak daha endişe verici olan, talep konusundaki riskler, çünkü bunlar 2019'da hem yukarı hem de aşağı iticiler olacak."

AB toplamda günlük 14 milyon varil ham petrol ithal etse de, günlük 8,4 milyon varillik alımla Çin tek başına en çok petrol tüketen ülke durumunda. Bu yüzden Çin talebi küresel petrol talebi için büyük önem teşkil ediyor.

2019'da Brent beklentisini 70 Dolar'dan 67,50 Dolar'a, WTI beklentisini ise 64,50 Dolar'dan 55,50 Dolar'a geri çeken Goldman Sachs, bu yıl küresel talepteki büyümenin geçen yıla kıyasla günlük 900.000 varilde olacağını belirtti. Bunun bölgesel resesyonlarla ilişkili bir seviye olduğu belirtildi.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.