Piyasalardaki Son Gelişmeler ve Dolar Kurundaki Değişim

 | 11.03.2021 16:55

Beklentiler ve gelen verilerin ardından ötelenen beklentilerle beraber fiyatlamalar dünden bugüne risk iştahını artıcı yönde gelişiyor. Bu ne demek?
 
Malum piyasalar Ocak ayından beri ara ara ABD'de enflasyonun yükseleceğini ve buna bağlı da para politikasının ön görülenden daha erken değişeceğini fiyatlıyor. Bu fiyatlama Şubat ayının son haftası hızlandı ve bu hafta başında da etkisini sürdürdü. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,62'ye çıkarak 13 ayın zirvesini görürken ABD Dolar Endeksi de 92,50'ye çıkarak bir miktar canlanma gösterdi. Böyle olunca endeksler, altın ve GOP'lar da geriledi.
 
Dün ise hem enflasyon verisi hem de hazine ihaleleri piyasalara moral verdi. Fed'in para politikasında referans olarak izlediği göstergelerden olan Çekirdek TÜFE, Şubat'ta beklenti altında kaldı. Haliyle piyasaların korktuğu hızda bir artış adımı son ayda görülmediği için rahatlama yaşandı. Hazine tarafında da 10 yıllık tahvil ihalesinde faiz yükselişi desteklerdi, benzer şekilde 30 yıllıkların da desteklemesi bekleniyor. Böyle olunca hafta başında %1,62'ye çıkan faiz 1,48'e geriledi, ancak artık %1,50'li seviyelerde kısa vadede fiyatlanma bekleniyor. Bu durum yüksek oynaklık olmadıkça risk iştahını destekleyecektir. Ancak tekrar altını çizelim finansal piyasalar her gelişmeye ilk tepkiyi verse de reel taraftaki gelişmelere göre de yeniden fiyatlanıyor. Bu noktada veriler en önemli etken ve reel sektördeki duruma göre de finansal tarafta değişimler olacaktır.
 
Bugün mevcut gelişmelerle dünya borsasında yükseliş var, BİST 100 de 1.580 puana çıkarak rekor sonrası en yüksek seviyeyi gördü, ardından da kar satışlarıyla gerileme var. Dünkü raporumuzda da teknik olarak yükselişlerin devamının gelebileceğine ancak endeksler bazındaki ayrışmanın borsada risk yarattığına dikkat çekmiştik. Görüşümüzü koruyoruz. BİST Bankalar tarafında 1.398 puan üzerindeki zorlanma devam ediyor ve bu da henüz iyimser olmamıza engel oluyor.
 
ABD Dolar Endeksi'nin 92,50'den 91,50'ye gerilemesiyle gelişen ülke paraları ve en çok da rand, peso, lira nefes aldı. Hafta başında 7,78'e çıkan USD/TRY kuru bugün ise 7,43'e geriledi. Bu denli yüksek oynaklık TL'nin riskli ve kırılgan olduğunu tekrar teyit etti. Fiyatta 7,42'yi ilk destek olarak izliyoruz ve günlük kapanışın bu seviye altında olması 7,33'e doğru bir hareket sağlayabilir, ancak PPK öncesi kurdaki hareketliliğin devam etme olasılığı daha yüksek. Şimdilik fiyatlama 7,66-7,42 arası bir bantta devam edebilir. Tekrar kısa ve orta vadede önemli gördüğümüz seviyeleri belirtelim:
 
7,87'yi kritik seviye olarak izliyoruz ki bu seviye üzerinde alımlar hızlanabilir, bu da 8,30'a doğru harekete neden olabilir.
 
7,25 altında ise 7,0 aralığında bir dengelenme kurda orta vadeli yükselişin canlı olduğu anlamına geliyor.
 
Düşüşlerde 6,80 bizim için oldukça önemli ve ancak yineleyelim 6,80 altı için küresel taraftan ziyade TL tarafında ekstra iyi gelişmelere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.