İmtiyazlı Hisse ETF'leri: Belirsiz Zamanlarda Düzenli Gelir

 | 22.10.2020 13:18

Bu yazı 22.10.2020 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayımlanmıştır.
 
Sabit gelir arayışında mısınız? İmtiyazlı hisse senetleri, size yardımcı olabilecek çok sayıda araçtan biri.
 
Bugün, imtiyazlı hisse senetlerinin özelliklerine ve bu alandaki iki borsa yatırım fonuna (ETF) bakacağız.
 
İmtiyazlı menkul kıymetlerin ülkeden ülkeye farklılık gösterebileceğine dikkat edilmeli. Bizim incelememiz, ABD'de ihraç edilenlere odaklı olacak.
h2 İmtiyazlı Hisse Senedi: Avantajlar ve Dezavantajlar/h2
 
İmtiyazlı hisse senetleri; sabit gelir sunan tahvillerin ve bir şirkette mülkiyet hakkını temsil eden hisselerin özelliklerine sahiptir. Bu hisseleri genellikle büyüme için değil, gelir amacıyla satın alan hisse sahipleri, tahvil faiz ödemelerine benzer şekilde belirli dönemlerde temettü ödemeleri alırlar.
 
ABD'de birçok bankanın 12 yıl önce yaşanan yüksek riskli konut kredisi krizi ve ekonomik daralma sonrasında imtiyazlı hisse senetleri ihraç etmesiyle birlikte bankacılık sektörü, bu dünyanın şu anki en büyük segmenti konumunda. Bu yöntem, bankaların düzenleyici kurumların getirdiği yüksek sermaye zorunluluklarını karşılamaları için en iyi yollardan biri.
 
Şirket gelirleri imtiyazlı hisse senetlerinin fiyatları üzerinde pek bir etkiye sahip olmasa da, faiz oranları ve kredi dereceleri önemli faktörler.
 
İflas ve tasfiyelerde, imtiyazlı hissedarlar diğer hissedarlara göre öncelik sahibi olur. Şirket varlıklarına yönelik bu öncelikli hak sahipliği, 'imtiyazlı' teriminin kullanım sebeplerinden biridir.
 
Ancak imtiyazlı hisse sahipleri de alacaklıların gerisindedir, yani hissedarlara sadece önde gelen alacaklıların borçlarının ödenmesi sonrasında para kalırsa ödeme yapılır. Sıralamada altta olma riski sebebiyle, imtiyazlı hisseler aynı şirketin tahvillerinden daha yüksek oranlarda ödeme sunar.
 
Yüksek temettü oranının bir başka nedeni de, imtiyazlı hisselerin geri satın alınabilir olmaları, bu yüzden imtiyazlı hisseler bir geri ödeme tarihine sahip olmasalar da, genellikle beş yıllık bir süreyle ihraç edilirler. Faiz oranlarının düşmesi durumunda, imtiyazlı hisseler premiumla işlem görebilir ve ihraç eden kurum tarafından kolayca geri satın alınabilir.
 
Örneğin, piyasadaki geri satın alınabilir imtiyazlı hisseler faiz oranlarının %1'e düştüğü bir dönemde %5'lik temettü geliri sunarsa, ihraç eden şirket bu hisseleri satın alabilir. Şirket sonrasında daha düşük temettü gelirli yeni imtiyazlı hisseler ihraç eder. Bu tarz bir hamle, şirketlerin sermaye masraflarını düşürmesine yardımcı olur. Ancak orijinal hisse sahibi dezavantajı duruma düşer.
 
Son olarak, ABD bazlı yatırımcılar için imtiyazlı hisse temettülerinde bazı vergi kesintileri olabilir. Bu yatırımcılar muhasebecilerine ya da finans danışmanlarına bu konuda danışmak isteyebilir.
 
Bununla birlikte, yatırımcıların imtiyazlı hisselerden oluşan bir portföyü satın almalaarını sağlayan iki imtiyazlı hisse ETF'ine bakalım:
h2 1. Invesco Preffered ETF/h2
  • Mevcut Fiyat: 14,73 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 9,71 - 15,28 dolar
  • Temettü Geliri: %5,04
  • Masraf Oranı: %0,50
 
Invesco Preferred ETF (NYSE:PGX), ABD'de ihraç edilen sabit oranlı, dolar bazlı imtiyazlı menkul kıymetlere giriş imkanı sunuyor. Fon 2008'de işlem görmeye başladı ve her ay yeniden dengeleniyor.