40% İndirim
🚨 Piyasalar Çok mu Hareketli? Üstün Performans İçin Gizli Cevherleri BulunHisseleri Şimdi Keşfet

S-400’e İlişkin Açıklamalar TL Varlıklarında Değer Kaybına Neden Oluyor!

Yayın Tarihi 14.06.2019 16:35
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

14.06.2019 IşıkFX Akşam Bülteni-
S-400’e İlişkin Açıklamalar TL Varlıklarında Değer Kaybına Neden Oluyor!-
Yurtiçin tarafta açıklanan Nisan ayı cari dengesi 1.334 Milyar Dolar açık verirken 1.5 Milyar Dolar’lık beklentilerin altında kaldı. Geçtiğimiz ayın 589 Milyon Dolarlık açık kaydı 613 Milyon Dolar olarak revize edilirken böylece yıllık cari işlemler açığı 8.634 milyon dolar oldu. Öte yandan uzun süredir gündemde olan S-400 meselesine ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400’leri satın aldıklarını ve ABD’nin olumsuz adımlar atması durumunda karşılık vereceklerini dile getirirken ABD ne derse o olur gibi bir anlayışlarının bulunmadığını ve S-400 konusunda geri adım atmayacaklarını yeniledi. Bölgesel risklerden de bahseden Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’deki gerilim ile ilgili endişelenmeye gerek olmadığını ve taşların yerine oturacağını ileterek sondaj çalışması için ikinci gemiyi alana gönderdiklerini belirtti. İdlip hususunda ise Rusya’nın sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini savunarak kimse ile problemleri bulunmadığını söyledi. Açıklamaların ardından ABD ile ilişkilerin kötüleşeceği beklentisi ile TL varlıklarının baskılandığı görüldü. Gün içinde ayrıca takip edilen TCMB beklenti anketinde Haziran sonu TÜFE yüzde 1.10’dan yüzde 0.91’e, yılsonu beklentisi de yüzde 15.85 olarak açıklanırken ay sonu dolar kuru 5.8837, yılın sonu içinse 6.3015 olarak aşağı yönlü revize edildi. Ankette ayrıca cari işlemler dengesi, büyüme oranları ve faiz oranları için de aşağı yönlü beklentiler dikkat çekti.
Yurtdışı gelişmelerde ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin İran ile bir anlaşma yapabileceğini düşünmek için "çok erken" olduğuna inandığını ifade etti. Beyaz Saray Sözcüsü Hogan Gidley, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Japonya'da ay sonunda düzenlenecek G20 zirvesi sırasında bir araya gelmelerinin büyük olasılık olduğunu söyledi. Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Larry Kudlow ise dünyanın iki büyük ekonomisi arasında yaşanacak bir ticaret savaşının ABD'den çok Çin üzerinde bir ekonomik yük yaratacağı savundu. Bu arada Çin’de Mayıs ayında sanayi üretimi yüzde 5 ile Şubat 2002’den bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirirken varlık yatırımlarının da beklentilerin altında kaldığı görüldü. Veri sonrası resesyon endişeleri ile birlikte ons altın başta olmak üzere Japon Yeni ve ABD tahvilleri güvenli liman olgusu ile talep gördü ve yukarı yönlü hareketlerinin ivmelendiği görüldü. Brexit konusunda, Britanya'da Theresa May'dan boşalan Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık için yarışan adaylar arasında ilk tur oylama sonrası Boris Johnson’un en fazla oyu aldığı görülürken anlaşmasız Brexit ihtimalini artıran bir gelişme olarak karşımıza çıkmakta. Nihai karar Avam Kamarası’ndaki ikinci oylama ve 21 Temmuz’daki parti içi genel oylama ardından belli olacak. Bununla birlikte Avrupa’da devam eden Maliye Bakanlar Toplantısı’nda AB Mali İşler Komiseri Pierre Moscovici, İtalya’ya karşı borçlar konusundan disiplin adımları atmaya yönelik hazırlıkları sürdüreceklerini ve İtalya’dan taahhütlerden fazla bir şey beklemediklerini kaydederken komisyonun mümkün olması durumunda disiplin yaptırımlarından kaçınmaya hazır olduklarını iletti. Bunun dışında Umman Körfezi'ndeki iki petrol tankerine yönelik saldırıların yankıları sürüyor. Katar, Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine düzenlenen saldırılar için Körfez'in ve bölgenin güvenlinin sağlanması amacıyla bir uluslararası soruşturma açılması çağrısı yaparken İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ABD'nin Tahran'a yönelik suçlamalarına tepki gösterdi ve Hürmüz Boğazı'na yakın seyreden iki petrol tankerine saldırıda İran'ın rolü olduğu iddialarını reddetti. Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin eylemlerinin Ortadoğu’da istikrara yönelik bir tehdit oluşturduğunu savundu.
Veri akışında ABD Mayıs ayı perakende satışlar verisi aylık yüzde 0.5 olarak açıklanırken çekirdek data da aynı oranda gerçekleşti. Ayrıca aynı ayın sanayi üretimi verisi yüzde 0.4, imalat üretimi ise yüzde 0.2 ile beklentilerin üzerinde gözlemlendi. Günün kalanında ABD Michigan tüketici endeksi ve Baker Hudges sondaj kuyu sayısı açıklanacakken haber akışında yine ticaret gerginliği, Brexit konusu, ABD-İran hattı ve Ortadoğu’daki bölgesel riskler önemli olacak. Yurtiçinde özellikle S-400 üzerine gelecek açıklamalar TL varlıklarındaki seyri hareketlendirebilir.

DOLAR ENDEKSİ

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

EURUSD


Euro bölgesinde İtalya’nın disiplin cezası alıp almayacağı açısından kritik olan ‘’Eurogoup Toplantısı’’ öncesinde taraflardan gelen açıklamalar bir endişe artışına neden olurken İtalyan Kuzey Ligi, Fransız Ulusal Cephe partileri ve Almanya’da Almanya İçin Alternatif Parti’nin (AfD) Kimlik ve Demokrasi Partisi adında bir oluşuma gitmeleri ilerleyen günlerde Avrupa bölgesi için oluşabilecek yeni gündem maddeleri arasında yer aldı ve fiyatlama açısından paritede baskılara neden oldu. Euro Bölgesi Bakanları, gelecekteki Euro bölgesi bütçesi için finansman kaynakları konusunda anlaşmaya varamaması ve bu bağlamda ileriye yönelik bütçe büyüklüğü konusu gündemlerinde olmaması dikkat çekti. Bunlara rağmen ABD tarafında açıklanan Perakende Satışlar Aylık bazda yüzde 0.5, Yakıt ve Otomobil Harici Perakende Satışlar Aylık bazda yüzde 0.5 beklentileri karşılarken aynı anda açıklanan Sanayi Üretimi yüzde 0.4 İmalat Üretimi yüzde 0.2 iler beklentilerin üzerinde açıklanarak paritedeki baskılanma devam etti. ABD ekonomisinin 12-18 ay içinde resesyona girmesi olasılığına yönelik tahminini %40’lara çıkaran Vanguard baş ekonomisti, FED’in bu resesyon olasılığın önüne geçmek için gelecek hafta faizlerde indirime gideceğini savunması dikkat çekti. ABD-Çin görüşmelerine dair ise ABD Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow’un, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında ticaret savaşının ekomomi açısından ağırlığın ÇİN’e kaydığını belirti. Başkan Donald Trump’ın, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’den ticaret görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için bir cevap beklediğini ve davetin reddedilmesiyle yaptırımlarla ilgili düzenlemelerin hızlanacağı yönündeki haber akışları önemli haber akışlarındandı. Teknik olarak bakıldığında ise; 1.1220 desteği aşağı yönlü işlemlerin hız kazanması için kritik olacakken yukarı yönlü işlemler için 1.1280 ve 1.1330 dirençleri önemli olacaktır.

EURUSD

USDTRY


Bugün TCMB tarafından yayınlanan Nisan ayına ait Cari Hesap verisi 1 Milyar 500 Milyon açık beklentilerine karşın 1 Milyar 330 Milyon açık ile piyasa beklentilerinden daha iyi bir sonuç aldı. Ancak ekonomik datada yaşanan pozitif seyre karşın jeopolitik ve siyasi gelişmelere yönelik yaşanan gelişmelerin kur tarafında daha etkili olduğunu görmekteyiz. Özellikle S-400 - F-35 ikilemi üzerinden tekrardan ABD ile gerilen ilişkiler TL üzerinde ciddi şekilde baskı yaratıyor. Diğer tarafta yurtdışında yaşanan gerek ticaret savaşları gerekse Hürmüz Boğazında yaşanan tanker saldırısı sonrası artan küresel risklerde TL gibi gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskı yaratmakta. Teknik olarak 5.85 direnci üzerinde fiyatlanan bir kur seviyesi görmekteyiz. Fiyatlar bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise 5.92 direncini takip edeceğiz. Şayet 5.92 direnci geçilir ise kurda TL aleyhine fiyat hareketleri hızlanabilir ve 5.9500, 5.9740 ve 6.0000 direnç seviyeleri ilk etapta takip edilebilir. 5.85’in kırılması halinde ise 5.8230, 5.7985, 5.7640 ara destekleri izlenebilir. TL lehine hareketlerin derinleşebilmesi içinse 5.73 – 5.70 bandının kırılması gerektiğini düşünmekteyiz.

USDTRY

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

GBPUSD


İngiltere tarafında ekonomik veri açısından sakin bir gün olmasına rağmen Başbakan Theresa May’in istifası sonrası Muhafazakar Parti’de Liderlik yarışı gündemin en önemli unsuru olurken seçim yarışının en büyük adayı Boris Johnson, 114 oy ile en yüksek oy alması sonrası ikinci turda diğer adayla Johnson’a karşı güç birliği oluşturmayı düşündüğüne yönelik gelen haber akışlarını takip ettik. Johnson’ın Brexit konusunda Theresa May’den daha sert bir politika anlayışı içinde olduğu bilinmesi pound tarafında tedirginliği arttırmakta. Diğer tarafta ise ABD’de açıklanan Perakende Satışlar Aylık bazda yüzde 0.5, Yakıt ve Otomobil Harici Perakende Satışlar Aylık bazda yüzde 0.5 ile beklentiler karşılanırken parite açısından satış baskısı desteklendi. ABD ekonomisinin gelecek 12-18 ay içinde resesyon beklentisin artması ve FED’in önümüzdeki hafta faizlerde indirime gitme ihtimalinin her geçen gün artması ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinde karşılıklı olarak gelen açıklamaların yanı sıra ticaret görüşmelerin son bulması halinde oluşabilecek risk unsurları parite açısından volatil fiyatlamalara neden olabilir. Teknik olarak bakıldığında ise; 1.2650 seviyesinin altında kalıcılık sağlanırsa tekrar 1.2560 ve 1.2470 destekler takip edilecekken aksi yönde işlemler için ise 1.2760 direnci önem teşkil etmektedir.

GBPUSD

BRENT


Umman Körfezi'ndeki iki petrol tankerine yönelik saldırıların yankıları devam etmekte. Katar, Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine düzenlenen saldırılar için Körfez'in ve bölgenin güvenlinin sağlanması amacıyla bir uluslararası soruşturma açılması ve bölge güvenliğinin sağlanması için çağrıda bulundu. Diğer taraftan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin suçlamalarına tepki gösterdi ve Hürmüz Boğazı'na yakın seyreden iki petrol tankerine saldırıda İran'ın rolü olduğu iddialarını reddetti. Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin eylemlerinin Ortadoğu’da istikrara yönelik bir tehdit oluşturduğunu savunmasına karşılık Birleşik Arap Emirlikleri’nden İran’ın güvenirliği azaltmaktadır ifadeleri bölge tansiyonun daha da yükseleceğini göstermekte. Günün devamında küresel risk unsuru oluşturabilecek haber akışlarının yanı sıra önemli petrol üreticilerinden gelebilecek açıklamalar petrol fiyatlarında sert fiyatlamalara neden olabilir. Teknik olarak bakıldığında 62.90 direnci yukarı yönlü işlemler için kritik olacakken olası aşağı yönlü işlemler için 61.50 ve 60.20 destekler takip edilecektir.

BRENT PETROL

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

ONS ALTIN


Değerli Metal güvenli liman fiyatlamalarına devam ediyor. Özellikle ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşlarının yanı sıra Hürmüz Boğazında iki petrol tankerinin yaşadığı saldırı sonrasında ABD ile İran arasında yaşanan gerilimler piyasalara tedirginlik verirken bununla birlikte artan küresel riskler ise güvenli liman fiyatlamalarını ön plana çıkararak Değerli Metal üzerinde alış yönlü işlemlere neden oluyor. Öte yandan sabah saatlerinde Çin’den yayınlanan Sanayi Üretimi rakamının yıllık bazda yüzde 5.00 ile 2002 Şubat ayından bu yana en düşük seviyelere ulaşması, küresel büyüme endişelerini canlandırdı ve Değerli Metal 1358 seviyelerini test etmesine karşın, günün ikinci seansında ise ABD’den takip ettiğimiz Perakende Satışları rakamlarındaki olumlu tablo ve aynı zamanda açıklanan Sanayi Üretim yüzde 0.4 İmalat Üretimi yüzde 0.2 , düzeltme hareketlerine neden oldu. Şuanda ise 1345 noktası üzerinde fiyatlamalar görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise alış yönlü işlemler devam edebilir ve 1355, 1358, 1362 ve 1367 direnç seviyelerine kadar ataklar görülebilir. 1345 altında ise 1342, 1339, 1335 ve 1330 destekleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.