40% İndirim
⚠ Kazanç Uyarısı! Hangi hisseler yükselişe hazırlanıyor? Hisse senetlerini ProPicks radarımızda görün.
Bu stratejiler yılbaşından bu yana %19,7 oranında kazanç elde etti.
Tam Listeye Erişin

Sterlin’in Kaderi İngiliz Parlamenterlerin Ellerinde!

Yayın Tarihi 10.12.2018 09:52
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

IşıkFX Haftalık Forex Bülteni 10.12.2018

Sterlin’in Kaderi İngiliz Parlamenterlerin Ellerinde!
Veri ve haber akışı olarak yoğun bir haftayı geride bıraktık. ABD ile Çin’in ticaret savaşlarındaki ateşkes kararı sonrası geçtiğimiz haftaya risk iştahı yüksek bir başlangıç yapılsa da ilerleyen günlerde gelen haber akışları tekrardan endişe yarattı. Çin’in en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Huaweı’nin CFO’su Meng Wanzhou’nun, ABD’nin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada’da tutuklandı. Çin Dışişleri Bakanlığı ise CFO’nun derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. Bu durum ABD ile Çin arasında olumlu giden müzakerelere gölge düşürülürken Wanzhou’nun ABD’ye verilmemesi halinde gerilimin yeniden tırmanmasından korkuluyor. ABD tarafında ayrıca ticaret savaşları meselesine ilaveten son zamanlarda gelen olumsuz veriler FED’in politikalarını da tartışmaya açtı. Bu bağlamda bu hafta içinde İş İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri dikkatle izlendi. Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar aylık bazda beklentileri karşılayamazken, İşsizlik Oranı ise sabit kaldı. Gelen olumsuz rakamlar sonrası FED’in 2019 yılı faiz stratejilerine yönelik belirsizlikler daha fazla artış gösterirken Dolar varlıkları üzerinde de baskı oluşturdu. Özellikle bu hafta içerisinde ülkeden gelecek Enflasyon ve Perakende Satışlarındaki tablo Dolar varlıkları için kritik olacaktır. Ayrıca FED yetkililerin açıklamaları da bu kapsamda önemli olabilir. Avrupa cephesinde ise durum İtalya ve Brexit belirsizlikleri üzerinde kalmaya devam ediyor. İtalya’da her ne kadar AB’nin disiplin sürecinden kaçınma gayreti göze çarpsa da gelen açıklamalar koalisyon partileri arasında da ayrışmalar olduğunu göstermekte. Yine ülkeden gelen haberde bütçe taslağının revize edilmiş halinin Çarşamba günü AB Komisyonu’na sunulmasının beklendiği yönünde. Brexit konusunda ise gözler tamamen bu hafta içerisinde yapılacak olan parlamento oylamasına çevrilmişken İngiltere Başbakanı May’in, parlamento üyeleriyle anlaşmayı kabul ettirmek için temasları geçtiğimiz haftada devam etti. Ancak May bu görüşmelerden şu ana kadar herhangi bir olumlu sonuca ulaşmış gözükmüyor. Sterlin’in kaderi ise parlamento üyelerinin ellerinde olduğunu söyleyebiliriz. Zira May, parlamenterleri ikna edemezse ise birçok senaryo gündeme gelebilir. Özellikle bu senaryolar içerisinde anlaşmasız bir Brexit’in gerçekleşmesi Sterlin’i fazlasıyla baskılayabilir. Bu hafta ise yine ticaret savaşları, Brexit ve İtalya konuları gündemimizde olacak. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankaları’nın Para Politikası kararlarının izleneceği haftada ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi’nden özellikle enflasyon rakamları gibi önemli veri akışları takibimizde olacak.

Yurtiçi tarafa baktığımızda geçtiğimiz haftaya olumlu enflasyon rakamlarıyla başladık. Kasım ayı manşet enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi) aylık bazda yüzde 1.44 oranında azalış gösterirken, senelik TÜFE oranı da yüzde 25.24’den yüzde 21.62’ye geriledi. İleriye dönük TÜFE gerçekleşmelerine etki etmesi açısından kritik olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE) de aylık bazda yüzde 2.53 oranında düşüş gösterirken, bu verideki senelik gerçekleşme yüzde 38.54 oldu. Böylece YİÜFE-TÜFE makası da yüzde 16.92’ye geriledi. Beklentilerden iyi gelen bu veriler sonrası, 13 Aralık’taki TCMB/PPK toplantısına yönelik olarak faiz indirimi dedikoduları kur tarafında TL aleyhine sert hareketlere neden oldu. Yayılan bu dedikodular sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan gelen açıklamalarda “Sıkı duruş” vurgusunun yapılması ise kurun yukarı yönlü atakları sınırladı. Ayrıca Dolar endeksi kaynaklı fiyatlamalarda zaman zaman kur üzerinde etkili oldu. Bu hafta ise dikkatlerimiz büyüme, cari işlemler dengesi ve sanayi üretimi rakamlarının yanı sıra hükümet ve uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalarda olacak.

DOLAR ENDEKSİ

EURUSD
Avrupa tarafında İtalya ve Brexit eksenli gelişmeler gündemde kalmaya devam ediyor. İtalya meselesinde şuan AB ile müzakereler devam ederken, daha önce bütçe açığı konusunda asla ödün vermeyen İtalyan hükümetinin bu konudaki ılımlı tavrı yakın zamanda bir mutabakatın yapılabileceğine yönelik sinyaller veriyor. Salı günü İtalya Başbakanı Conte’nin revize edilmiş bütçe tasarısını AB Komisyonu’na sunması bekleniyor. Brexit konusunda ise gözler 11 Aralık’ta yapılacak parlamento oylamasına çevrilirken, İngiltere Başbakanı Theresa May’in muhalefeti Brexit tasarısı konusunda ikna çabaları sürmekte. Diğer taraftan ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarına ilişkin G20 zirvesinde alınan ateşkes kararı sonrası artan risk iştahı, yine Trump’ın Çin ile 90 günlük anlaşma süresi sonucu herhangi bir mütabakata varılmaması durumunda daha büyük yaptırımlar uygulayacağını açıklaması ve son olarak Çin şirketi Huawei CFO’sunun Kanada’da gözaltına alınması tekrar gerginlikler artıyor mu sorularını beraberinde getirdi. Bununla birlikte ABD tahvil getiri eğrisinde yaşanan negatife dönüşün oluşturduğu resesyon korkusu da Dolar varlıklarının baskılanmasına neden oldu. Veri akışında ise Euro Bölgesi 3.çeyrek büyümesi yüzde 1.6 ile beklentilerin altında kalırken PMI rakamlarının olumlu sonuçlandığı görüldü. ABD tarafında da Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi 155 bin ile beklentileri aşamazken işsizlik oranı ise beklentilere paralel açıklandı. Ortalama saatlik kazançlar ise aylık yüzde 0.2 ile beklentilerin gerisinde, yıllık olarak ise yüzde 3.1 ile beklentilere paralel açıklandı. Bu haftaki akışta ABD tarafında enflasyon datası ve perakende satışlar verisi takip edilecekken Avrupa’da ECB faiz kararı ve ardından ECB Başkanı Mario0 Draghi’nin açıklamaları önemli olacaktır. Haber akışında İtalya, Brexit ve ABD-Çin ticaret gerginliğine ilişkin yapılacak açıklamalar da paritede fiyatlamalara neden olabilir. Teknik olarak, 1.1460-1.1510-1.1550-1.1620 dirençleri yukarı ataklarda test edilebilirken aşağı yönlü hareketlerde ise 1.1330-1.1300-1.1270-1.1210 destek seviyeleri gündeme gelebilir.

EURUSD

USDTRY
Geçtiğimiz hafta başında, yurt içi tarafta açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamları(TÜFE/YİÜFE); tahminlerden iyi gerçekleşmeler gösterirken, veriler sonrası beklentilerin sona ermesinin yanı sıra; 13 Aralık’taki TCMB/PPK toplantısına yönelik olarak faiz indirimi yapılabileceğine dair ortaya atılan iddialar ile kurda yukarı yönlü sert hareketler oluştu. ABD tarafında ise hafta başında ticaret savaşlarına dair Çin ile sağlanan uzlaşı ortamı iki gün boyunca küresel çapta Dolar’ı baskılayacak bir gelişme olarak kendini gösterirken; Salı akşamı Başkan Donald Trump’ın yeniden tehditvar açıklamalara başlaması ile Dolar Endeksi’nin hızla toparlandığı görüldü. Haftanın son iki gününde ABD tarafında kötü gelen önemli ekonomik veriler FED faiz artırımlarına yönelik soru işaretlerini artırırken, bu sefer de Dolar Endeksi ve ABD tahvil faizlerini baskıladı. Yurt içi tarafta geçtiğimiz hafta ayrıca; uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen uyarılar fiyatlamalara yansıdı. Ancak, TCMB tarafından yayınlanan “2019 para ve kur politikası raporu”nda yer alan bazı ifadeler ve Hazine ve Maliye Bakanlığı “Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi”’nden gelen “para politikasında sıkı duruşun devam edeceği”ne yönelik açıklama sonrası kurda TL lehine fiyatlamalar ön plana çıktı. Perşembe günü ise Sabah saatlerinde Çin’in en büyük firmalarından Huawei’in CFO’sunun ABD’nin isteği üzerine Kanada’da tutuklandığı haberleri ticaret savaşları konusunda tedirginliğe neden olurken, Çin Yuanı’nda oluşan değer kayıpları aralarında TL’nin de bulunduğu diğer gelişen ülke para birimlerini geçici de olsa olumsuz etkiledi. Bu hafta yurt içi tarafta oldukça yoğun bir gündem mevcut. Ekonomik veri olarak; 3.Çeyrek büyümesi, Sanayi Üretimi ve Cari İşlemler Dengesi takip edilecekken, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in değerlendirmesi ve TCMB/PPK kararları ise volatil hareketlere neden olabilir. Ticaret savaşları gibi önemli haber akışlarının takip edileceği ABD tarafında ise; açıklanacak olan enflasyon rakamları 19 Aralık’taki FED/FOMC kararları açısından kritik olabilir. Keza, küresel taraftaki diğer risk unsurları ile tahvil ve pay senedi hareketleri de dolaylı yoldan kurda etkili olabilir. Teknik olarak ise kurda aşağı yönlü hareketlerde 5.3100 ‘in altında kalıcılık sağlanabilmesi halinde ilk etapta 5.2200 seviyesi hedef haline gelebilir. Yeniden 5.3100 üzerinde kalıcılık halinde ise 5.3360, 5.3575, 5.3730 direnç seviyeleri takip edilebilir. Daha yukarıdaki kritik 5.4000 seviyesinin geçilmesi halinde ise yeniden 100 günlük hareketli ortalama seviyesi radara girebilir.

USDTRY

GBPUSD
Yine, Brexit’e yönelik haber akışlarının parite üzerinde etkili olduğu bir haftayı geride bıraktık. Özellikle geçtiğimiz hafta ABD’nin ekonomik görünümünde yaşanan sorunlara rağmen bir türlü yükselemeyen bir pariteyle karşılaştık. Bu durumun en büyük sebeplerinden bir tanesi olarak da Brexit belirsizliğinin devam etmesi olarak gösterebiliriz. Özellikle bu hafta içerisinde yapılacak ve Sterlin’in kaderini belirleyecek parlamento oylaması öncesinde, İngiltere Başbakanı Theresa May’in Avam Kamarası’nda art arda uğradığı yenilgiler, Başbakan’ın işini zorlaştırdı. Zira May, AB ile anlaşma sağladığı Brexit taslağını parlamento üyelerine kabul ettiremez ise; anlaşmasız Brexit, 2.bir referandum ve erken seçim gibi Sterlin’de volatil hareketlere neden olabilecek başkaca konular gündeme getirebilir. ABD’de ise Çin ile yaşanan ticaret savaşlarının yanı sıra önemli veriler takip edilirken özellikle Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar datalarındaki olumsuz tablo FED’in 2019 yılı faiz artışlarına yönelik endişelere neden oldu. Bu haftada yine iki taraftan da önemli veri akışları takip edeceğiz. Ancak gözlerimiz tamamen 11 Aralık’ta, parlamento tarafında yapılması beklenen Brexit anlaşması oylamasında ve sonrasında gelecek açıklamalarda olacak. Ayrıca BOE kararlarının yanı sıra FED yetkililerinin söylemleri de dikkatle takip edilmeli. Teknik olarak baktığımızda 1.2720- 1.2680 bölgesini ana destek bölgesi olarak takip etmeye devam ediyoruz. Buranın altında kalıcılıklar Sterlin aleyhine hareketleri tetikleyebilir. Sterlin lehine hareketler içinse 1.2830 direncinin kalıcılıkla geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

GBPUSD

BRENT PETROL
Hafta boyunca çeşitli spekülatif açıklamalara şahit olduğumuz OPEC toplantısında arz kısıntısı anlaşması günlük 1.2 milyon varil olarak açıklanırken bunun 800 bin varili OPEC ülkelerinden 400 bin varili ise Rusya’nın da içinde bulunduğu OPEC dışı ülkelerden geldi. OPEC’in kesintide ekim üretim rakamının temel alınacağı duyurulurken İran’ın arz kesintisinden muafiyet sağladığı belirtildi. Hafta içinde Trump’ın arz kısıntısı yapılmaması gerektiğini açıklaması ve Katar’ın OPEC üyeliğinden ayrılma kararına bazı OPEC üyelerinin Rusya endişelerini dile getirmesiyle 57.70 Dolar’a kadar geri çekilen petrol fiyatları OPEC zirvesinde alınan karar sonrası yüzde 5’lik değer kazancı sağlandı. Siyah altında ayrıca daha önce denge noktası olarak deklare edilen 65-75 Dolar bandına tekrar girmeye çalıştığı görüldü. Karar sonrası yapılan açıklamalarda Irak Petrol Bakanı, anlaşmanın 6 ay için geçerli olduğu ve Nisan 2019’da tekrar gözden geçirileceğini dile getirdi. Veri akışında ise Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stoklarında artış kaydedilirken ham petrol stoklarının 7.32 milyon varil azalış kaydetmesi dikkat çekti. Bu hafta içinde OPEC zirvesinin yankıları görülmeye devam edilebilirken verilecek mesajlar fiyatlar üzerinde etkili olabilir. Ayrıca ABD tarafından da konuya ilişkin gelecek açıklamalar ve İran’a verilen muafiyete yönelik yeni bir strateji oluşumu da görülebilir. Teknik anlamda, OPEC zirvesi sonrası yükselişe geçen emtiada atakların devamında 62.20-63.50-64.50-65.30 direnç seviyeleri fiyatlamaların bundan sonraki eğiliminde belirleyici olabilir. Olası aşağı seyirde ise 61.70-61.25-60.60 destekleri karşımıza çıkarken 60 Dolar altında satışlar tekrar derinleşebilir.

BRENT PETROL

ONS ALTIN
Önceki hafta sonunda yapılan G20 zirvesinde; ABD ve Çin arasında ticaret savaşları konusunda ateşkes sağlanması sonrası, hafta başında ABD Başkanı Donald Trump’dan gelen iyimser açıklamalar emtiada yukarı yönlü hareketleri destekledi. Özellikle de Nisan ortasından bu yana ticaret savaşları kaynaklı olarak Çin Yuanı ile benzer korelasyon içerisine giren Değerli Metal, Yuan’daki toparlanma girişiminden de destek bulurken; düşen trendin de üzerine çıkıldığı görüldü. Ancak, FED politika yapıcılarından gelen açıklamalarla ABD tahvil verim eğrisinde negatife doğru yaşanan ilerleme “resesyon” kaygılarını yeniden ortaya çıkartırken; Salı akşamı ABD borsalarında görülen panik satışlar risk iştahında bozulmaya neden oldu ve ABD Doları’na ise talep getirdi. Bu tip durumlarda güvenli liman olarak talep gören Ons Altın ise Donald Trump’ın 90 günlük sürenin dolması halinde Çin’e yeniden tarifelerin geleceğine yönelik söylemlerinin etkisiyle güvenli liman fiyatlamasının dışında kalarak satıcılı seyre büründü. Keza; Perşembe sabaha karşı Çin’in, küresel çapta en büyük şirketlerinden “Huawei”nin CFO’sunun ABD’nin isteği üzerine Kanada’da tutuklandığının belirtilmesi de ticaret savaşları endişelerini bir kez daha artırırken, Yuan üzerinden Ons Altın tarafında da satış baskısına neden oldu. Ancak, küresel risk iştahında görülen zayıflama ile borsalardan çıkan bazı fonlar Değerli Metal’de güvenli liman pozisyonu alırken, düşüşler sınırlandığı gibi toparlanma oluştu. Ayrıca, ABD tahvil faizlerinde kötü gelen ABD verileri kaynaklı görülen zayıflık da emtiadaki geri çekilmelere sınırlama getirdi. Bu hafta, küresel tarafta ticaret savaşları, Brexit ve İtalya bütçesi gibi risk unsurları yine önemli olacak. Pay ve tahvil piyasası hareketlerinin de izleneceği haftada ayrıca, ABD’de açıklanacak olan manşet enflasyon dataları da FED/FOMC toplantılarına yönelik beklentilere şekil vermesi açısından volatil hareketlere neden olabilir. Teknik anlamda ise Değerli Metal’de; 1250 seviyesinin üzerinde fiyatlama görmekteyiz. Bu bölgenin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde yükselen kanalın üst bandı hedef haline gelebilir. Diğer taraftan emtiada bu hafta yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1247,1243,1239 ve 1236 destek noktaları ilk etapta izlenebilir.

ONS ALTIN

Son yorumlar

Böyle Allaha karşı küfür içeren cümleleri bilerek mi kullanıyorsunuz acaba? Kâinat yaratılmıştan kıyamet kopana kadar her bir fiilin kaderi Allah Tebareke ve Teala'nın elindedir. Lütfen bu şirk içeren cümleden dolayı Allah'a tevbe edin. Muhakkak Allah çok bağışlayandır.
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.