40% İndirim
⚠ Kazanç Uyarısı! Hangi hisseler yükselişe hazırlanıyor? Hisse senetlerini ProPicks radarımızda görün.
Bu stratejiler yılbaşından bu yana %19,7 oranında kazanç elde etti.
Tam Listeye Erişin

Yurtdışında; Küresel Riskler, Yurtiçinde; Cari İşlemler Dengesi Önemli!

Yayın Tarihi 11.12.2018 08:34
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

11.12.2018 IşıkFX Günlük Forex Bülteni -
Yurtdışında; Küresel Riskler, Yurtiçinde; Cari İşlemler Dengesi Önemli!
Yurt içi tarafta dün açıklanan 3.Çeyrek GSYİH değişimi yüzde -1.1 ile 2 yıl sonra ilk kez azalış gösterirken, senelik büyüme ise yüzde +1.6 oldu. Bu data da 2016/3.Çeyrek’den bu yana en düşük büyüme oranına işaret etti. Öğleden sonra ise TCMB’nin Aralık ayı beklenti anketleri açıklandı. Yılsonu büyüme, enflasyon ve kur tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği görülürken, politika faizinin de önümüzdeki 3 ay boyunca sabit kalmasının beklenmesi dikkat çekti. İngiltere’de gündem Brexit konusu etrafında şekillenirken; hafta sonunda basın yayın kuruluşlarında yer alan parlamentodaki “Brexit” oylamasının ertelenebileceği yönündeki spekülasyonlar sabah saatlerinde bir çok yetkili tarafından inkâr edilmesine karşın, öğleden sonra birden doğrulandı ve Pound varlıkları baskılandı. Keza, akşam saatlerinde açıklama yapan Theresa May de süreç ile ilgili AB yetkilileri ile görüşeceğini belirtirken, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’dan gelen açıklamada ise: Perşembe günü yapılması düşünülen buluşmada yeni bir müzakereden ziyade “Anlaşmasız Brexit” dahil olmak üzere geçiş sürecinin kolaylaştırılmasının tartışılacağı vurgulandı. Dün ayrıca, Avrupa Adalet Divanı’nın almış olduğu; İngiltere’nin tek taraflı olarak Lizbon anlaşmasının 50.maddesini geri çekerek Brexit’i iptal etmesine olanak sağlayan kararı ise ilerleyen günlerdeki olasılıklar açısından kritikti. Euro Bölgesi’nde de Brexit konusundaki tüm bu gelişmeler geniş yankı bulurken, diğer yandan ise yarın İtalya’dan gelecek revize bütçe merakla beklenmekte. Öte taraftan, küresel çapta en önemli risk unsurlarından birisi olan ticaret savaşları konusunda ise gözler; geçtiğimiz Cuma günü olduğu gibi dün de Kanada’nın Vancouver kentine çevrildi. Geçtiğimiz hafta tutuklanan Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden Huawei’in CFO’su Meng Wanzhou bir kez daha hakim karşısına çıkarken yine bir sonuç çıkmadı ve duruşma bugüne ertelendi. Öte yandan ise Qualcomm’un Apple (NASDAQ:AAPL) ‘a karşı açtığı patent ihlali davasında; Çin mahkemesi, şirketi haklı bulurken neredeyse tüm eski model(İos11) Iphone modellerinin satış ve ithalatına yasak getirerek ticaret savaşları risklerinde artışa neden oldu ve ABD Doları yeniden değer kazandı. Bugün yine küresel tarafta; ticaret savaşları, İtalya ve Brexit gibi önemli konular takip edilecek. Yurt dışı ekonomik veri olarak ise; İngiltere’de İş İstatistikleri, Almanya ve Euro Bölgesi’nin ZEW Endeksleri, ABD’den de Üretici Fiyat Endeksi izlenecek. Yurt içi tarafta ise Ekim ayına ait “Cari İşlemler Dengesi” verisi, önemli olabilecek haber akışları ile beraber TL kurları üzerinde etkili olabilir.

DOLAR ENDEKSİ

EURUSD
Avrupa’nın lokal sorunları arasında yer alan İtalya ve Brexit belirsizliği Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Brexit meselesi etrafındaki tartışmalar dün küresel çapta fiyatlamalara neden olurken; İngiltere Başbakanı Theresa May’in, bugün parlamento tarafında yapılması beklenen Brexit oylamasını ani bir karar ile iptal etmesi parite tarafında satış baskısı oluşturdu. ABD tarafında ise Huawei CFO’su üzerinden Çin ile yaşanan ticari gerginlikler takip edilirken, Qualcomm ve Apple arasındaki gerilim de riskleri artırarak risk iştahını azalttı ve ABD Doları’na talep getirdi. Özellikle son günlerde üst üste kötü gelen veriler sonrası FED’in 2019 yılı faiz politikaları tartışma konusu olsa da küresel ve lokal sorunlar Dolar varlıkları üzerinde güvenli liman fiyatlamalarına neden olmakta. Bugün yine, tüm bu konular takibimizde olacak. Ayrıca, ekonomik veri olarak Euro Bölgesi’nde; ZEW endeksleri, ABD’de ise; Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE) rakamları takip edilecek. Teknik olarak ise pariteye baktığımızda; şuan için 1.1370 direncine doğru hareket gözlemlenmekte. Yukarı yönlü atakların devamı halinde, takip edilebilecek diğer direnç seviyelerimiz; 1.1390, 1.1410, 1.1425 ve 1.1445’de bulunmakta. 1.1370 seviyesi altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; sırasıyla 1.1345, 1.1330, 1.1300 ve 1.1285 destek noktaları izlemeye alınabilir.

EURUSD

USDTRY
Dün yurt içi tarafta takip edilen TCMB beklenti anketleri; Perşembe günü yapılacak olan TCMB/Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısı için faiz değişikliği beklenmediğine işaret ederken, yılsonu enflasyon ve kur öngörülerinin de aşağı yönlü revize edilmesi dikkat çekti. Merakla beklenen 3.Çeyrek GSYİH Değişimi ise; iki sene sonra çeyreklik bazda negatif gelirken, senelik oran da aynı sürenin en düşük büyümesine işaret etti. ABD tarafında ise FED’e yönelik projeksiyonların kısılabileceği beklentilerine karşın ticaret savaşları belirsizlikleri ile Dolar Endeksi’nde toparlanmalar görüldü ve kur tarafı bu fiyatlamalardan etkilendi. Bugün, ABD ve küresel taraftan yine ticaret savaşları ve FED konusu dikkatle takip edilecek. Yurt içi tarafta ise Ekim ayına dair Ödemeler Dengesi takip edilecekken, tablonun en önemli kalemi olan “Cari İşlemler Dengesi” gerçekleşmeleri kurda oynaklığa neden olabilir. Keza, yarınki TCMB/PPK toplantısına yönelik beklentiler de bugünden fiyatlanabilir. Teknik olarak ise kurda; şuan için 5.3100 seviyesinin üzerinde fiyatlama görülmekte. Bu bölgenin altına gün içi geri çekilmelerde izlenebilecek destek noktalarımız; 5.2960, 5.2750, 5.2560, 5.2350 ve 5.2200’de bulunmakta. 5.3100 üzeri kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 5.3360, 5.3575, 5.3730 ve 5.4000 direnç seviyeleri sırasıyla takip edilebilir.

USDTRY

GBPUSD
Brexit’e yönelik haber akışları dün de İngiltere ve AB cephesinin gündeminde en üst sıralarda yer almaya devam ederken; gelen haberler ile parite tarafında 2017 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeler görüldü. Özellikle hafta sonunda Brexit oylamasının ertelenebileceğine yönelik İngiliz basınında çıkan haberlerin dün akşam saatlerinde bizzat İngiltere Başbakanı Theresa May tarafından onaylanması Sterlin varlıklarını hızla baskıladı. Siyasi karmaşanın tavan yapmasının yanı sıra dün ülkeden kötü gelen; büyüme, Ticaret Dengesi, İmalat ve Sanayi Üretimi rakamları da paritedeki satışları destekledi. Öte yandan, Avrupa Adalet Divanı’nın; İngiltere’nin tek taraflı olarak Brexit’ten vazgeçebileceğini yönelik kararı ve Avrupa Birliği’nden; bir daha müzakere olmayacağına yönelik gelen açıklamalar da dikkat çekiciydi. ABD tarafında ise; son zamanlarda takip edilen verilerdeki olumsuz tablo dikkat çekse de, gerek ticaret savaşlarındaki gerekse Avrupa’daki belirsizlikler Dolar varlıklarını destekliyor. Bugün de yine; ticaret savaşları ve Brexit konuları parite açısından ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Ekonomik takvimde ise, İngiltere’den; işsizlik verileri, ABD’den; Üretici Fiyat Endeksi açıklanacak. Pariteye teknik olarak baktığımızda; bir süredir önemine değindiğimiz 1.2660 seviyesinin altında fiyatlama görülmekte. Şuan için 1.2590 civarındaki paritede, bu bağlamda aşağı yönlü hareketlerin devamında; 1.2555, 1.2525, 1.2500, 1.2480 ve 1.2455 destek noktaları takibe alınabilir. Paritede 1.2590 üzerine çıkılması halinde ise izlenebilecek ilk direnç noktaları; 1.2625, 1.2660 ve 1.2680’de bulunmakta.

GBPUSD

BRENT PETROL
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen OPEC toplantılarından arz kısıntısı kararının çıkmasıyla birlikte toparlanan emtia fiyatları; dün, Brexit ve ticaret savaşları konuları başta olmak üzere küresel büyüme endişelerini artıran unsurlar sonrası yeniden baskı altında kaldı. Özellikle ABD, İngiltere, Japonya, Çin ve Almanya gibi dünyanın önde gelen ekonomilerinde görülen yavaşlama belirtileri piyasa tarafında küresel büyümeye yönelik endişelere neden olurken, bu durumda emtia talebinin azalacağı beklentilerini de her geçen gün artırıyor. Bu bağlamda, bugün gözler yine; Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel risklerin durumunda olacak. Ayrıca, bu hafta açıklanacak olan stok ve üretim dataları öncesinde ABD Enerji Bilgi İdaresi(EIA) tarafından bugün kamuoyu ile paylaşılacak olan Kısa Dönem Enerji Görünüm Raporu da fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Keza, OPEC ve OPEC+ temsilcilerinden gelebilecek ekstra açıklamalara da dikkat etmekte fayda olacaktır. Teknik olarak ise emtiada; şuan için 60 Dolar seviyesinin biraz üzerinde fiyatlama görülmekte. Satış yönlü işlemlerin bugün de devamı halinde aşağı tarafta; 59.60, 59.00, 58.70 ve 58.40 destek noktaları takibe alınabilir. Daha aşağıda ise 58.00-57.70 bölgesi kritik olup, buranın kırılması halinde yeni bir satış dalgası oluşması gündeme gelebilir. 60 Dolar üzeri kalıcılıkta görülebilecek alıcılı işlemlerde ise, izlenebilecek ilk direnç seviyelerimiz; 60.25, 60.60, 60.90 ve 61.10’da bulunmakta.

BRENT PETROL

ONS ALTIN
Dün emtiada FED’E yönelik “güvercin” beklentilerin artış göstermesi ile sabah saatlerinde Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeler test edilirken, ticaret savaşları konusunda; Huawei ‘nin CFO’sunun durumuna dair belirsizliklerin yanı sıra akşam saatlerinde Qualcomm’un Apple ürünlerinin Çin’deki satış ve ithalatına yönelik tedbir kararı aldırması emtia tarafında baskılanmaya neden oldu. Ayrıca, başta “Brexit” meselesi olmak üzere Euro Bölgesi’nin lokal risklerinde görülen artış da küresel çapta ABD Doları’na dönüşe neden olurken, Değerli Metal’e satış getirdi. Akşam saatlerinde gelen haberlerde ise Hindistan Merkez Bankası’nın altın rezervlerini artırdığının belirtilmesi satışları kısmen sınırladı. Bugüne Yuan tarafında Wanzhou’nun kefaletle serbest kalabileceği umudu ile pozitif başlangıç yaptık ve emtiada da bunun fiyatlamalarını görmekteyiz. Ayrıca, Dolar Endeksi’nde görülen kısmi geri çekilme de alıcılı işlemlere neden olmakta. Ancak günün devamında yine; ticaret savaşları başta olmak üzere küresel risklerin durumu takip edilecek. Ayrıca, ECB ve FED gibi majör merkez bankalarının bu ayki toplantılarına dair beklentiler de ekonomik veriler ile birlikte fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak ise Değerli Metal’de; şuan için 1247 seviyesinin hemen altında fiyatlama görülmekte. Buranın bir kez daha geçilmesi halinde, izlenebilecek direnç seviyelerimiz; 1250, 1253, 1255, 1257 ve 1260’da bulunmakta. Emtiada 1247 seviyesinin altında kalıcılık halinde oluşabilecek satış baskısında ise, sırasıyla; 1243, 1239 ve 1236 destek noktaları ilk etapta takip edilebilir.
ONS ALTIN

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.