40% İndirim
⚠ Kazanç Uyarısı! Hangi hisseler yükselişe hazırlanıyor? Hisse senetlerini ProPicks radarımızda görün.
Bu stratejiler yılbaşından bu yana %19,7 oranında kazanç elde etti.
Tam Listeye Erişin

Yurtiçinde Jeopolitik Gelişmeler Ön Planda!

Yayın Tarihi 18.07.2019 17:04
Güncelleme Tarihi 09.07.2023 13:32

IşıkFX Akşam Bülteni 18.07.2019
Yurtiçinde Jeopolitik Gelişmeler Ön Planda!
Yurtiçi tarafta S-400 merkezli haber akışları gündemde yer bulmaya devam ediyor. Gelen açıklamalara baktığımızda dün akşam saatlerinde ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin F-35 programından çıkarıldığını açıkladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalarda ise; S-400’ler ile F-35’lerin aynı yer olamayacağı belirtildi. Ayrıca Türkiye’nin S-400 alması sebebiyle F-35 programında kalamacayacağı ancak Türkiye ile ilişkilerin sadece F-35 programına bağlı olmadığı vurgulandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye’nin NATO katkısı ve NATO ile iş birliğinin F-35’lerden daha derin ve kapsamlı olduğunu söyledi. Bir süredir Türkiye’nin bir ekonomik yaptırıma tabi olup olmayacağına yönelik beklentiler TL varlıkları üzerinde yüksek volatilite yaratıyordu. Gelen bu açıklamalar şimdilik olumlu gözüküyor. Ancak hala daha nihai bir karar verilmiş değil. Zira Senato üyeleri bu konuya daha katı yaklaşıyor. İlerleyen günlerde Türkiye hakkında olumlu yada olumsuz verilecek nihai bir karar kur tarafında tekrardan hareketlilik yaratabilir. Diğer tarafta Doğu Akdeniz’de enerji aramaları nedeniyle AB ile yaşanan gerginlikler de takibimiz kalmaya devam ediyor. Yurtdışı tarafta ise ticaret savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması konularının yanı sıra bugün Avrupa Merkez Bankasının enflasyon tahminlerinde bir değişikliğe gideceğine yönelik haber akışları dikkat çekti. Küresel risklere geçecek olursak ticaret savaşları cephesinde telefon ile görüşmeler devam ediyor ancak bu görüşmelerden hala daha olumlu bir sonucun çıkmadığını görüyoruz. Diğer tarafta müzakereler devam ederken ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen olumsuz söylemler de piyasadaki endişeleri canlı tutuyor. Brexit tarafında ise bugün İngiltere Parlamentosu, meclisin tamamen askıya alınmasını önleyerek anlaşmasız Brexit’i zorlaştıracak bir değişikliği kabul ederek güçlü bir hamle gerçekleştirdi. Ekonomik takvimde ise İngiltere Perakende Satışları ön plandaydı. Verilere baktığımızda Perakende Satışları aylık bazda yüzde 0.3’lük küçülme beklentilerine karşın yüzde 1.0 artış gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 3.8 ile beklentilerin bir hayli üzerinde gerçekleşti. Ayrıca Çekirdek datası da aylık ve yıllık bazda öngörülen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. ABD tarafında ise Philadelphia FED İmalat Endeksi 5.0 tahminlerine karşın 21.8 olarak kayıtlara geçerken Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları 216 Bin ile öngörülere paralel olarak açıklandı. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz ancak New York FED Başkanı John Williams ile Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic’in açıklamaları önemli olabilir.

Dolar Endeksi

EURUSD

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyon hedefinin olası revizyonunu değerlendirmeye bağladığı yönündeki haber akışları Euro varlıklarında değer kayıplarına neden oldu. Bununla birlikte Brexit konusunda ise, gündemin dikkatle takip ettiği haber akışları arasında Avrupa Birliği’nin, İngiltere’ye 2018 yılında ayrılığın beş yıl ertelenmesi konusunda ve bu süreçte yeni bir anlaşma üzerinde çalışılması gerektiğini bildirmesi ilerleyen sürece dair belirsizliği bir miktar artırdı. Günün ikinci yarısında ABD tarafında açıklanan FED İmalat Endeksi 21.8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş olsa da karmaşık bir görünüm içine giren ABD ekonomik verileri sonrasında FED’in Temmuz toplantısında faiz oranını 50 BP indirime gitme ihtimali her geçen bir miktar daha artarken Dolar varlıklarını tedirgin etmesi paritedeki aşağı yönlü atakları sınırlandırıyor. Ticaret görüşmelerine dair ise ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşması konusunda ilerleme kaydettiklerini ve ABD Ticaret temsilciliğinin Çinli mevkidaşı ile telefonla görüşeceğini bu görüşmelerin sonuçlarına göre yakında bir araya gelebilecekleri ifade etti. Günün devamında küresel risk unsurları Brexit, ABD-Çin Ticaret görüşmelerine dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez bankalarından gelebilecek açıklamalar paritede sert hareketliliklere neden olabilir. Teknik olarak ise, 1.1240 seviyesinin altında işlem gören paritede aşağı yönlü işlemler için 1.1200, 1.1165, 1.1115, 1.1080 seviyeleri takibimiz olacaktır. Olası yukarı yönlü ataklar için ise, 1.1260, 1.1285, 1.1300, 1.1330 seviyeleri önemli olabilir.

EURUSD

USDTRY

S-400 krizinin ardından gündemde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması hakim. Pentagon’dan alınan bu karara rağmen bugün yapılan açıklamalarda Türkiye’ye daha sıcak baktığı görülüyor. Beyaz Saray ise; Türkiye-ABD ilişkilerinin sadece F-35 programına bağlı olmadığının altını çizerken yine de S-400 anlaşmasının sağlanmasından kaynaklı F-35 programına katılımının imkansız olduğunu dile getirdi. Bu haberler şimdilik TL varlıklarına pozitif bir görünüm sağlıyor. Ancak nihai bir karar hala daha verilmiş değil. İlerleyen günlerde Türkiye hakkında verilecek ekstra bir yaptırım kararı görünümü tersine çevirebileceğinden konuya ilişkin haber akışlarının dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Yurtdışında ise FED’e yönelik beklentiler ile küresel risk olarak takip ettiğimiz İran Nükleer Anlaşması ve Ticaret Savaşları konuları fiyatlamalarda belirleyici olabilir. Günün 2. Seansında ABD tarafında açıklanan FED İmalat Endeksi 21.8 olarak açıklanırken kur tarafındaki geri çekilmeyi bir miktar baskıladı. Günün devamında jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları sert fiyatlamalara neden olabilir. Teknik olarak, aşağı yönlü hareketlerin hız kazanması için 5.6500, 5.6225, 5.5875, 5.5500 destek seviyeleri kritik olabilir. Olası yukarı yönlü işlemlerin ağırlık kazanması durumunda 5.7000, 5.7250, 5.7500, 5.7890 dirençleri seviyeleri karşımıza çıkabilir.

USDTRY

GBPUSD

Parite tarafında bütün dikkatler artan anlaşmasız Brexit ihtimali ve Temmuz sonunda gerçekleşecek FED toplantısı öncesindeki açıklanan veriler ve yetkililerden gelebilecek açıklamalara çevrilmiş durumda. Seçim sonuçları sonrasında yeni başbakanın nasıl bir politika izleyeceği ve bu bağlamda İngiltere Merkez Bankası’nın alacağı önemler ve stratejiler önemini arttırmakta. İngiltere’de geçici Başbakan Yardımcısı David Lidington; Avrupa Birliği’nin, Birleşik Krallık’a Brexit süreciyle ilgili 2018 yılında beş yıl ertelemeyi ve bu süre içinde Avrupa için yeni bir anlaşma yapılması üzerinde durulması gerektiğini açıklaması ilerleyen günlerde bu konuya dair atılabilecek adımlar pound tarafında ciddi oynaklıklara neden olabilir. Bununla birlikte sabah saatlerinde açıklanan Perakende Satışlar aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda yüzde 3.8 ile beklentilerin oldukça üzerinde açıklanarak paritede tepki alımlarına neden oldu. Diğer taraftan son günlerde ABD tarafında açıklanan verilerdeki bozulmayla birlikte 31 Temmuz FED faiz toplantısında 50 puan faiz indirimine gitme ihtimalinin artması küresel tarafta dolar varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Gün için açıklanan FED İmalat Üretimi datası da 21.8 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken paritedeki yukarı yönlü atakları bir miktar sınırladı. Günün devamında küresel risk unsurlarından Brexit, Ticaret görüşmeleri, İran Nükleer Anlaşmasına dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez bankalarından gelebilecek açıklamalar volatil fiyatlamalara neden olabilir. Teknik olarak, 1.2480 direncine yakın seviyeler işlem gören paritede buranın geçilmesi halinde 1.2500, 1.2525, 1.2575, 1.2620 seviyeleri kritik olacaktır. Aksi yönde işlemler için ise, 1.2440, 1.2400, 1.2380, 1.2350 seviyeleri belirleyici olabilir.

GBPUSD

BRENT PETROL

Enerji Bilgi İdaresi(EIA) tarafından açıklanan ham petrol stoklarında ve ABD üretim verilerinde yaşanan düşüşe rağmen ABD-İran geriliminde artan endişenin bir miktar azalmasıyla emtia fiyatlarında baskı oluştu. Kentucky Senatörü Rand Paul’un İran ile anlaşmazlığı gidermek için göreve getirilmesinden sonra yaşanacak gelişmeler küresel tarafta takip edilecek önemli konular arasında yer almaktadır. İran tarafında ise, Atom Enerjisi Teşkilatı (AEOI) sözcüsü Behrouz Kamalvandi, şimdilik uranyum zenginleştirme konusunda yüzde 4.5’lik oranın üzerine çıkma gibi bir planlarının olmadığını açıklaması kritikti. Her ne kadar bölgesel endişeler bir miktar azalsa da ABD’nin Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemilerin güvenliği için askeri varlığın arttırılması yönünde NATO müttefiklerinden destek bulamadığı yönündeki haber akışları dikkatleri çekti. Günün devamında ise, küresel risk unsurların dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra OPEC ve OPEC+ üyelerinden gelebilecek açıklamalar veya haber akışları emtia üzerinde sert fiyatlamalara neden olabilir. Teknik olarak; 63.50 desteği aşağı yönlü ataklar için belirleyici olacakken buranın geçilmesi halinde 63.00, 62.75, 62.30, 62.00 seviyeleri kritik olabilir. Aksi yönde yukarı yönlü ataklar için ise, 63.85, 64.00, 64.35, 64.90 seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.

BRENT PETROL

ONS ALTIN

Küresel tarafta son günlerde açıklanan ABD verileri sonrası FED’in 31 Temmuz’da 50 BP faiz indirimine gitme ihtimalinin her geçen gün artması ABD borsalarında geri çekilmeye neden olurken güvenli liman ürünlerinden ons altına da talebi arttırmıştı. Bugün ise gerek İran meselesinde yaşanan yumuşama gerekse açıklanan Fed İmalat Endeksi ve İşsizlik Maaşı Başvurularındaki olumlu tablo Değerli Metal’de satış yönlü işlemlere neden oldu. Teknik olarak ise tekrardan 1424 direncini zorlayan Değerli Metal bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayamadı ve bununla birlikte satış yönlü işlemler artış gösterdi. Emtia da alış yönlü işlemlerin hız kazanabilmesi için kritik olarak gördüğümüz 1424 noktası üzerinde en az 2 günlük kapanış görmemiz gerekebilir. Şayet bu durum sağlanır ise 1438 direnci hedef haline gelebilir. Satış yönlü işlemler içinse 1380 ana destek noktasını takip ediyoruz. Ancak gün içinde 1412, 1407, 1404 ve 1400 ara destekleri takip edilebilir. Bu tarafta ise 1400 ara desteği diğer desteklere göre daha güçlü bir görünüm çiziyor. Şayet bu nokta kırılır ise ana desteğimiz olan 1380 noktasına kadar bir geri çekilme görebiliriz.

ONS ALTIN

Son yorumlar

Ay sonu dolar beklentimiz 5.83 5.95 6.0015 AKIBINDE 6.1000 OLARAK belirleyebiliriz
Neye göre ?
Kime göre ?
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.