40% İndirim
⚠ Kazanç Uyarısı! Hangi hisseler yükselişe hazırlanıyor? Hisse senetlerini ProPicks radarımızda görün.
Bu stratejiler yılbaşından bu yana %19,7 oranında kazanç elde etti.
Tam Listeye Erişin

Kısa vadeli dış borç stoku Temmuz sonunda 2018 sonuna göre %7.9 artışla $126 mlyr oldu-TCMB

Yayın Tarihi 19.09.2019 11:05
Güncelleme Tarihi 19.09.2019 11:11
Kısa vadeli dış borç stoku Temmuz sonunda 2018 sonuna göre %7.9 artışla $126 mlyr oldu-TCMB

İSTANBUL, 19 Eylül (Reuters) - Türkiye'nin bir yıl içinde ödenmesi gereken borçları gösteren kısa vadeli dış borç stoku, Temmuz sonu itibarıyla geçen yılın sonuna kıyasla %7.9 artarak 126 milyar dolara yükseldi.

TCMB verilerine göre kırılıma bakıldığında bankalar kaynaklı kısa vadeli borç stoku %3.6 artarak 59.2 milyar dolar olurken, banka dışı sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku %12.2 artışla 60.3 milyar dolara çıktı.

Bankaların yurtdışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2018 yıl sonuna göre %3.3 azalarak 10.7 milyar dolar oldu. Banka hariç yurtdışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı %7.6 artarak 20.4 milyar dolar, yurtdışı yerleşik bankaların mevduatı da %6.7 artışla 13.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ayrıca, yurtdışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları geçen yıl sonuna göre %1 artışla 14.2 milyar dolara yükseldi.

Borçlu bazında tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu 2018 yıl sonuna göre %4.9 artarak 23.6 milyar dolar olurken, özel sektörün kısa vadeli dış borcu %8.5 artarak 95.9 milyar dolar oldu.

Kısa vadeli dış borç stokunun %51.2'si dolar, %30.1'i euro, %13.2'si ise TL borçlardan oluştu.

Öte yandan Temmuz sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku 179.2 milyar dolar oldu.

Bu stokun 20.2 milyar dolarlık kısmı, Türkiye'de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurtdışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluştu.

Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün %18.2, Merkez Bankası'nın %3.6, özel sektörün ise %78.2 paya sahip olduğu gözlendi.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.