05 Mayıs 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

 | 05.05.2014 08:36

Makro-Ekonomik Gelişmeler
Geride kalan hafta açıklanan ABD’nin güçlü istihdam verileri sonrasında küresel piyasaların gündeminde Asya seansı ile birlikte Çin’den gelen PMI verisi ve Ukrayna’daki gerilimin yer aldığını ifade edebiliriz. Japonya piyasaları tatil nedeni ile kapalı iken, açık olan endekslerde satışların ağırlık kazandığı görülüyor. Ekonomik ve siyasi kaygıların artması ile birlikte yatırımcıların görece güvenli olduğunu düşündüğü Yen ve Altın gibi araçlar haftanın ilk gününe yükseliş ile başladı.
“Çin’in imalat sektöründe kötü sinyaller devam ediyor”
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyümesine yönelik endişeler bu sabah piyasalarda etkili olurken, bugün açıklanan ve 50 seviyesinin altında kalmayı sürdürerek daralmaya işaret eden Çin HSBC imalat PMI verisi gündemde yer aldı. Rakam art arda dördüncü kez daralmaya işaret etti. Japonya piyasalarının tatil nedeni ile kapalı olmasının yanında, Yen, güvenli liman talebinin arması ile yükseliş kaydetti. Diğer taraftan Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kuroda’nın, ülke ekonomisinin kötü durumda olmadığının altını çizen konuşması da gündemdeki başlıklar arasında yer aldı.
“Ukrayna’da çatışmalar devam ediyor”
Cenevre’de Rusya, Ukrayna, ABD ve Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Ukrayna’da çatışmaların azalacağı yönündeki umutlar artmıştı. Ancak aksine, Avrupa’nın doğundaki karışıklık artmaya devam ederken, piyasalar da bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyorlar. Son birkaç gün içerisinde Rus yanlıları ve Ukrayna güçleri arasındaki çatışmalarda en az 30 kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, dün hükümet askerlerinin ele geçirdiği Slavyansk gibi şehirlerin yeniden ayrılıkçıların kontrolüne geçtiği belirtildi. Bunun yanında, dünyanın önemli liderleri Obama ve Merkel, otak basın toplantısı düzenleyerek Rusya’nın konuya ilişkin mevcut tavrını sürdürmesi halinde yaptırımların artırılacağı uyarısında bulunuldu. Artan gerilim piyasalarda ise risk primlerinin yükseldiği düşüncesi ile güvenli varlık talebini artıran bir diğer faktör olarak dikkat çekti. Buğday ise, emtianın dünya için önemli üreticileri olan Rusya ve Ukrayna’daki gerilim ile haftaya yükseliş ile başlayarak dikkat çekti.
Çin’in moral bozan verisi, bu hafta ülkeden açıklanacak önemli rakamlara ilişkin beklentileri de etkiledi. Diğer taraftan Ukrayna’nın doğu sınırında kanlı çatışmaların sürmesi, yakın tarihte bir çözüme ulaşılamayacağının ipuçları olarak değerlendiriliyor. Bu faktörlerin yanında Dallas Merkez Bankası Başkanı ve bu yılki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkı olan Richard Fisher’ın konuşması da gündemde yer alan başlıklar arasında dikkat çekti. Başkan, ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını Ekim ayına kadar bitireceğini beklediğini ifade ederken, faiz artırımını konuşmak için henüz çok erken olduğunun altını çizdi.
Yeni günde yurtiçinde gözler, geride kalan hafta TCMB’nin enflasyon raporu sonrasında bugün yayınlanacak olan enflasyon rakamlarında olacak. Banka’nın faiz konusundaki yaklaşımını etkileyebilecek veriler, yatırımcıların takibinde yer alacak. Avrupa tarafında Eurogroup toplantısı ve AB Komisyonu’nun ekonomik tahminleri izlenecekken, ABD’den ise ISM imal olmayan PMI verisi küresel piyasa katılımcılarının gündeminde yer bulacak.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
Türkiye – Enflasyon Oranı (CPI); Geçtiğimiz hafta yayınlanan ve sunumunu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın yaptığı enflasyon raporunda Banka, enflasyon tahminini yukarı yönlü güncellemişti. Başçı, orta noktası %7.6 olmak üzere enflasyonun 2014 yılı sonunda %6.4 ile %8.8 arasında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Başkan ayrıca enflasyon oranının Haziran ayından sonra düşüşe geçeceğini öngördüklerini ifade etti. Banka’nın, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme olana kadar para politikasında sıkı duruşunu koruyacağı da, Başkan tarafından yineledi. Son olarak %8.39 seviyesinde açıklanan yıllık TÜFE (CPI) verisinin tahminlerden farklı açıklanması, TCMB’ye ilişkin beklentilerin fiyatlanması ile yurtiçi varlıklarda sert hareketlerin görülmesine neden olabilir.
ABD – ISM İmal Olmayan PMI; ISM Enstitüsü’nün geride kalan hafta yayınladığı imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde bir artış göstererek olumlu bir tablo çizmişti. Son iki aydır tahminlerin altında kalan imal-olmayan PMI verisi ise Nisan ayına ilişkin bilgiler verecekken, haftanın, ABD’den gelecek ilk önem derecesi yüksek ekonomik göstergesi olarak dikkat çekiyor. Rakamın 54.3 olan tahminlerin üzerinde açıklanması Dolar’da yükselişleri destekleyebilecekken, beklentileri bir kez daha karşılayamayacak bir data, ABD’nin para biriminde kayıpların görülmesine yol açabilir.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Pazartesi
Zaman                  Haber                                               Beklenti       Önceki
Japonya ve İngiltere piyasaları tatil nedeni ile kapalı olacak
10:00    TRY            Türkiye TÜFE (Yıllık)                           8,93%          8,39%
10:00    TRY            Türkiye TÜFE (Aylık)                           0,92%          1,13%
10:00    TRY            Türkiye ÜFE (Yıllık)                                               12,31%
10:00    TRY            Türkiye ÜFE (Aylık)                                               0,74%
11:30    EUR            Sentix Yatırımcı Güveni                       14,2             14,1
12:00    EUR            Avrupa Komisyonu Ekonomik Tahminleri
12:00    EUR            PPI (Aylık)                                        -0,2%          -0,2%
EUR            Eurogroup Toplantısı
16:45    USD           Hizmetler PMI                                   54,2             54,2
17:00    USD           ISM İmal Olmayan İndeks                    54,3             53,1
EURUSD ANALİZ
ABD’den Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verilerinin beklentiden çok iyi gelmesi ile değerlenen Dolar endeksi yükselişlerini 79,88 seviyesine kadar taşıdı ancak kritik 80 direncini geçemedi. EURUSD paritesi de 1,3810 seviyesine kadar gerilese de Dolar endeksindeki yükselişler devam edemeyince parite yeniden yükseliş gerçekleştirmeye başladı. Şuanda endeks 79,74, EURUSD paritesi ise 1,3876 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Bu hafta Perşembe günü Euro bölgesi ve dolayısıyla EURUSD paritesi içi çok önemli geçmesi beklenilmektedir. ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları EURUSD paritesinin 1,37 mi yoksa 1,40 mı olacak sorusunun cevabını almamıza katkı sağlayabilir.
Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,3810 destek noktasının önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve 1,3960 bariyerine yaklaşmak isteyeceğini ifade edebiliriz. 1,3810 öncesinde de ilk kritik destek noktası 1,3850 olarak belirlenmiştir.
Pivot: 1,3810
Destek: 1,3850-1,3810-1,3785
Direnç: 1,3890-1,3930-1,3960