06 Mart 2014 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

 | 06.03.2014 09:03

Makro-Ekonomik Gelişmeler
Bugün yoğunlaşacak ekonomi gündemi öncesinde küresel piyasalar, Ukrayna için çözümün diplomatik yollar ile aranmaya başlamasının etkisi ile sakin bir seyir izledi. Siyasi risklere ilişkin gelişmeler yine de yakından takip edilmeye devam edilirken piyasalarda gözler bugün Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı ve basın toplantısında olacak. Özellikle Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin konuşması varlık fiyatları üzerinde sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabileceği için merakla bekleniyor.
Rusya’nın Ukrayna’ya askeri bir müdahalede bulunma ve bir savaş çıkma ihtimalinin azalması piyasaların rahatlamasını sağlarken, kritik haberler öncesinde yatırımcıların ‘bekleme’ tarafında kalmayı tercih ettikleri görülüyor. Piyasalardaki sakinlikten memnun görülen Asyalı piyasa katılımcılarının işlemleri ile bu sabah kıtanın borsalarında yukarı yönlü hareketler gözlemlenirken, Nikkei-225 endeksi Yen’deki kayıpların devam etmesi ile destek buldu. Japonya Merkez Bankası (BOJ) üyelerinden Iwata ise bu sabah, “Riskler fiyat istikrarını tehdit ederse, politikalarda ayarlamaya gidebiliriz” şeklinde konuştu. Diğer taraftan Çin’de devam eden Ulusal Halk Konseyi’nin toplantısında daha önce %7.5 olarak belirtilen büyüme hedefinin, %7.2 ve %7.3 gibi rakamlar ile bozulmayacağı ülkenin Maliye Bakanı tarafından dile getirildi.
Ukrayna’ya yönelik risklerin azaldığı düşünülse de, sorunlu ülkeye ilişkin gelişmeler dikkatle izlenmeye devam ediliyor. ABD ile Rusya dışişleri bakanları arasında dün Paris’te yapılan toplantıdan sonra Rus yetkili Lavrov, batının sorunlara karışı yaklaşımını beğenmediğini ifade ederken, ABD’li Bakan Kerry ise ilerleme kaydedilemese de yapıcı bir görüşme olduğunu söyledi. Diğer taraftan NATO, Rusya ile tüm işbirliklerini gözden geçireceğini duyururken, Ukrayna’nın içenden çıkması gereken mali sorunları nasıl bir yardım paketi ile aşacağı izleniyor. Avrupa Birliği’nden, Rusya ve ABD’ye kadar bir çok ülke ve kurum, ülkeye finansal yardımda bulunmaya hazır olduklarını belirttiler.
ABD tarafında ise dün akşam ülkenin Merkez Bankası’nın (FED) iki hafta sonra yapılacak toplantısı öncesinde Bej Kitap yayınlandı. Satır aralarında dikkat çeken başlıkların ise, soğuk hava koşullarına rağmen ekonominin büyümeye devam ettiği, söz konusu şartların ortadan kalkması ile birlikte ekonomik göstergelerde de normale dönüş beklenmesi olarak dikkat çekti.
Haftanın dördüncü gününe geldiğimizde İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının bugün piyasaların en önemli gündem başlığı olduğunu ifade edebiliriz. Diğer taraftan Almanya ve ABD gibi büyük ekonomilerden gelecek verilerde piyasalar tarafından dikkatle izlenecekken, FOMC üyelerinin konuşmalarının da dikkat çektiği ifade edilebilir.
“Günün Fırsatı”; Euro Bölgesi – Merkez Bankası Basın Konferansı; Faiz oranı kararının TSİ 14:45’de açıklanmasının ardından piyasalar bugün 15:30’daki ECB basın konferansına odaklanacak. Draghi’nin alınan kararlar hakkındaki açıklamaları ve soru-cevap kısmındaki ifadeleri, Euro’da çok sert fiyat değişimlerine yol açabilir. Özellikle de faiz oranının sabit bırakılması halinde, Başkan’ın kelimeleri arasında, ilerleyen aylardaki kararlara ilişkin aranacak ipuçları merakla izlenecek. Draghi’nin LTRO (Uzun Vadeli Refinansman Operasonu), OMT (Doğrudan Parasal İşlemler) ve özellikle negatif mevduat faizi konularındaki görüşleri, konuşmanın öne çıkan başlıkları olarak dikkatle takip edilecek. Başkan’ın Euro Bölgesi’ndeki deflasyon riskine ve düşük kalmaya devam eden enflasyon oranına ait değerlendirmeleri de, gelecekteki olası bir faiz indirimi, ya da geleneksel olmayan merkez bankası politikalarının yakın zamanda devreye sokulmasına ilişkin ayrıntıları yakalamak adına önem taşıyacak. Draghi’nin faiz veya farklı araçlar ile para politikasının genişletilebileceği sinyalini vermesi Euro’da sert düşüşlere yol açabilir. Ancak faizin sabit bırakılması ve Draghi’nin de bekle-gör pozisyonunu devam ettirerek herhangi bir sinyal vermemesi halinde kıtanın ortak para biriminde yukarı yönlü hareketler izlenebilir.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
İngiltere – Merkez Bankası Faiz Beyanatı; Küresel piyasaların yakından izlediği önemli ekonomiler arasında yer alan İngiltere’nin merkez bankası (BOE) son toplantısında faiz oranı ve toplam parasal genişleme programında bir değişiklik yapmamıştı. Beklentiler ise yine herhangi bir değişiklik yapılmayacağı yönünde. Banka’nın 2015’in ortalarından önce bir faiz artırımına gideceği düşünülmese de, ülkenin öngörülenden daha hızlı bir düşüş kaydeden işsizlik oranı, faizin daha yakın bir tarihte yükseltilebileceği beklentilerinin canlı kalmasına neden oluyor. Son enflasyon raporunda ada ülkesine yönelik büyüme tahminlerini artıran BOE’den, sürpriz bir şekilde genişlemeci para politikasının kısılabileceğine yönelik sinyaller alınması, Sterlin’de sert yükselişler oluşturabilecekken, Banka’nın bekleme durumunda kalma stratejisini sürdürmesi, ülkenin para biriminde bir miktar kayıpların izlenmesine yol açabilir.
Euro Bölgesi – Merkez Bankası Faiz Beyanatı; Haftanın dördüncü gününde küresel piyasaların tüm dikkati, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz beyanatı ve basın konferansında olacak. Geride kalan hafta içerisinde Sydney’de yapılan G-20 toplantısında konuşan ECB Başkanı Draghi, ECB’nin Mart ayı toplantısını işaret ederek, Bankası’nın para politikası için bir karar vermek adına gerekli veri setlerine bu tarihte sahip olmuş olacağını ifade etmişti. Bu ifadelerin bugünkü toplantının önemini bir kat daha artırdığı söylenebilir. Diğer taraftan, haftanın son iş gününde açıklanan ve %0.8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşen Şubat ayı öncü CPI verisi, ECB’nin genişlemeci para politikası tarafında adım atma ihtimalini azalttığı şeklinde yorumlandı ve Euro’da yukarı yönlü hareketler izlendi. ECB’nin %0.25 olan politika faiz oranında sürpriz bir indirim kararı alması halinde Euro’da sert değer kayıpları görülebilecekken, Banka’nın söz konusu oranda değişiklik yapmaması, para biriminde bir miktar yükselişler görülmesini sağlayabilir. Faizlerde değişiklik olmaması durumda ise Başkan Mario Draghi’nin basın konferansındaki konuşmalarının bir kat daha fazla önem kazanacağını söyleyebiliriz.
ABD – İstihdam Talepleri; Haftalık işsizlik maaşı başvurularını gösterecek olan istihdam talepleri verisi son dönemlerde istikrarsız bir görünüm ortaya koyarken, geride kalan hafta tahminlerin üzerinde olumsuz açıklanmıştı. Tarım dışı istihdam değişimi verisi öncesindeki son istihdam talepleri verisi olarak önem taşıyan rakam bu hafta da piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Beklenti 336 bin ile geride kalan haftaki 348 binden daha olumlu.
Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Perşembe
Zaman                            Haber                                     Beklenti        Önceki
10:00    GBP           Halifax HPI (Aylık)                               0,6%           1,1%
11:10    EUR            Perakende PMI                                                     50,5
EUR            İspanya 10 Yıllık Tahvil İhalesi
EUR            Fransa 10 Yıllık Tahvil İhalesi
13:00    EUR            Alman Fabrika Siparişleri (Aylık)             1,1%           0,5%
14:00    GBP           Faiz Oranı Beyanatı                              0,50%          0,50%
14:00    GBP           BOE Toplam Parasal Genişleme              375B            375B
14:45    EUR            Faiz Oranı Bildirisi                               0,25%          0,25%
15:15    USD           FOMC Üyesi Dudley Konuşması
15:30    EUR            ECB Basın Konferansı
15:30    CAD           Yapı Ruhsatları (Aylık)                          %1.9            -4,1%
15:30    USD           İstihdam Talepleri                               336K            348K
17:00   USD           Fabrika Siparişleri (Aylık)                     -0,4%          -1,5%
17:00    CAD           Ivey PMI                                           56,7             56,8
20:00    USD           FOMC Üyesi Plosser Konuşması
EURUSD ANALİZ
“Son Söz Başkan Draghi de!”
Piyasaların merakla beklediği Avrupa merkez bankası (ECB) basın konferansı bugün TR saati ile 15:30’da başlayacaktır. Başkan Draghi’nin sahne aldığı toplantı da özellikle faiz oranları ile ilgili gerçekleştireceği açıklamalar yakından takip edilecektir. EURUSD paritesi de başkan Draghi’nin açıklamaları ile birlikte sert hareketlere neden olabilir. Ancak burada başkan ile birlikte paritenin hangi yönde saf tutacağıdır. Bunu da başkanın ağzından çıkacak ifadeler belirleyecektir. Özellikle de negatif faiz, faiz oranlarında azaltım gibi kavramlar üzerinde durabilirse parite de aşağı yönlü hareketleri görebiliriz. Aksi takdirde günü pozitif açıklamalar ile bitirirse EURUSD paritesinde yeni zirveler görülmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle de başkan Draghi’nin konuşması günün en önemli haberidir.
Teknik olarak baktığımızda kısa vadeli düşüş baskısı devam etmektedir. 1,3780 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam ettiğini, 1,3690 destek noktasının kırılması durumunda ise satıcılı seyrin daha da hız kazanmak isteyeceğini ifade edebiliriz.
Pivot: 1,3780
Destek: 1,3690-1,3650-1,3610
Direnç: 1,3750-1,3780-1,3815