16 Eylül 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

 | 16.09.2014 08:36

Makro-Ekonomik Gelişmeler
Küresel piyasalarda Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısından çıkacak sonuçlara ilişkin beklentiler ve İskoçya referandumu, varlık fiyatlarına yön veren ana faktörler olarak öne çıkarken, gelişmiş ekonomiler için açıklanan makro-ekonomik veriler ve jeopolitik gelişmeler yakından izleniyor. Dün, Çin ve ABD’den gelen rakamlar gündemde ye alırken, yeni işlem gününde piyasaları daha yoğun bir ekonomik takvimin beklediğini ifade edebiliriz.


“Gelişmiş ekonomiler moral bozdu”
Çin için hafta sonu açıklanan rakamlar ile piyasalar yeni işlem haftasına olumsuz bir görünüm ile başladı. Asya ve Avrupa endekslerinde satışlar dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ilişkin söz konusu beklentiler ile ağırlık kazanırken, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) global büyüme tahminlerini düşürmesi, baskıyı artıran unsurlar arasında yer aldı. Sonrasında ise ABD’den yayımlanan verileri izlendi. İmalata ilişkin tahminlerin üzerinde rakamlar izlense de, dünyanın en büyük ekonomisinde sanayi üretiminin azalması sürpriz oldu. Çin verisi ile gerileyen ham petrol fiyatlarında ABD seansı içerisinde, ülkedeki stokların talebin güçlü olduğuna işaret edeceği beklentileri ile yükseliş kaydetti. Sanayi üretimi verisi sonrasında Dolar endeksinde de aşağı yönlü hareketler öne çıktı. Bu sabah Asya borsalarında satışlar izlenirken, dünkü kayıplardan sonra Avrupa’nın güne alıcılı başlaması bekleniyor. Japon Nikkei endeksinde haftanın ilk iş günündeki tatil sonrasında satışlar dikkat çekiyor. Tokyo merkezli 5.6 büyüklüğündeki deprem, büyük bir etki yaratmazken, şehirde bir sorun olmadığı açıklandı. Nükleer sızıntı ya da tsunami uyarısı yapılmadı. Hong Kong’ta ise sabah seansı “tayfun alarmı” nedeni ile iptal edildi.


“RBA uyardı”
Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) 2 Eylül’de yapılan toplantısının tutanakları bu sabah açıklandı. Tutanaklarda Banka’nın özellikle yükselen gayrimenkul fiyatlarından kaynaklanan risklerin yakından izleyeceğinin altı çizilirken, düşük seviyedeki faiz oranlarının konut fiyatlarında ve borçlanmalarda istenmeyen artışlara neden olabileceği uyarısında bulundu. RBA, rekor düşük seviyedeki politika faiz oranının düşük kalmaya devam edeceğini yineledi. Banka ayrıca, düşen emtia fiyatları göz önüne alındığında para biriminin değerinin tahminlerin üzerinde olduğunu belirtti.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir


“Bekleyiş sürüyor”
Ukrayna’da ateşkese rağmen çatışmaların devam ettiği yönünde haberler gelmeye devam ederken, Ortadoğu’da ise ABD’nin IŞİD isimli örgüte karşı atacağı adımları izleniyor. Temsilciler Meclisi, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması konusunda Obama’ya yetki verilmesini görüşecekler.
Genel olarak piyasalara göz attığımızda FOMC ve İskoçya beklentilerinin devam ettiğini ifade edebiliriz. Bunun öncesinde Salı günü de yine piyasalar için oldukça yoğun bir işlem dönemi olacak. İngiltere için enflasyon oranı yakın mercek altında yer alacakken, Euro Bölgesi’nde ZEW Enstitüsü’nün dataları takip edilecek. Günün ikinci yarısında ise ABD ve Kanada’dan gelecek rakamlar gündemde olacak. Ayıca BOC Başkanı’nın bugün bir konuşma yapması bekleniyor.
“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
İngiltere – Enflasyon Oranı (CPI); İngiltere’nin gündemi geride kalan hafta oldukça yoğundu. Gerek İskoçya’nın bağımsızlık referandumundan çıkacak sonuçlara ilişkin spekülasyonlar, gerekse İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney’nin açıklamaları, Sterlin üzerinde etkili olan ana faktörler olarak öne çıktı. İskoç halk oylaması öncesinde, BOE’nin para politikasında atacağı adımlar adına ipuçları verebilecek enflasyon oranı ise bu haftanın ada ülkesi için önemli verileri arasında yer alıyor. Temmuz ayında %1.6 olarak açıklanırken tahminlerden daha fazla gerileyen CPI verisi, BOE’nin faiz artırım tarihini öteleyebileceği beklentilerini canlandırmıştı. Bu paralelde de Sterlin’de düşüşlerin hız kazanması dikkat çekmişti. Söz konusu makro-ekonomik göstergenin beklentinin altında açıklanması halinde Sterlin’de değer kayıpları öne çıkabilecekken, verinin tahmini aşması halinde yükselişler izlenebilir.


Euro Bölgesi – Almanya ZEW Ekonomik Hassasiyeti; Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip Almanya için, ZEW Enstitüsü’nden açıklanacak ekonomik hassasiyet verisi, piyasalarda yakından izlenen rakamlar arasında yer almaktadır. Önem derecesinin yüksek olduğunu ifade edebileceğimiz ZEW verisi, Euro üzerinde sert hareketlerin görülmesini sağlayabilir. Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik aktiviteler ve Ukrayna geriliminin getirdiği belirsizlik Alman ekonomisi üzerinde baskı yapan unsurlar olmaya devam ediyorlar. Son 8 aydır düşüş kaydeden Almanya’nın ZEW ekonomik hassasiyet verisi, Ocak ayındaki 61.7 seviyesinden, Ağustos’ta 8.6 düzeyine kadar geriledi. 8 aydır beklenti rakamının altında açıklanan endeksin yine tahminden daha düşük gelmesi halinde Euro’da kayıplar izlenebilir. Ancak öngörüleni aşacak bir ZEW verisi, kıtanın ortak para biriminde yükselişlere zemin oluşturabilir.
ABD – Enflasyon Oranı (PPI); ABD için Çarşamba günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE – CPI) öncesinde izlenecek Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE – PPI) verileri, piyasaların gündeminde yer alacak makro-ekonomik göstergeler arasında bu hafta kendisine yer bulacak. Temmuz ayında %0.1 artış kaydeden PPI, bir önceki dönemde ise %0.4’lük bir yükselişe işaret etmişti. 2012 Eylül’ünden bu yana %1.0 seviyesinin altında gerçekleşen rakamın Ağustos ayı için açıklanacak datası, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısından çıkacak kararlar ve CPI rakamları öncesinde yatırımcıların merceği altında yer alacak.


Kanada – BOC Başkanı Poloz’un Konuşması; Kanada Merkez Bankası (BOC) Başkanı Stephen Poloz’un Drummondville Ekonomik Gelişim Topluluğu’nda yapacağı konuşma, bu hafta yatırımcıların dikkatle izleyeceği gelişmeler arasında yer alıyor. Ayın başında yapılan BOC’un toplantısından sonra Poloz, iki yıl içerisinde Kanada ekonomisinin kapasitesine geri dönmesini beklediklerinin altını çizmişti. Başkan’ın konuşmasından önce yapacağı konuşmasının metninin daha önceden web sitesi üzerinden yayınlanabileceğini bilmek, yatırımcılara fayda sağlayacaktır. Poloz’un TSİ 19:45’de kürsüye çıkması beklenirken, ilgili topluluğun ve BOC’un sitelerinde konuşma metni 15 dakika önceden basına sunulabilir.


Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Salı
Zaman                  Haber                                               Beklenti       Önceki
11:30    GBP           CPI (Yıllık)                                          1,5%           1,6%
11:30    GBP           PPI Girişi (Aylık)                                  0,1%           -1,6%
11:30    GBP           RPI (Yıllık)                                         2,5%           2,5%
11:30    GBP           Çekirdek CPI (Yıllık)                             1,8%           1,8%
11:30    GBP           HPI (Yıllık)                                          10,6%          10,2%
12:00    EUR            Alman ZEW Ekonomik Kanısı                   5,2             8,6
12:00    EUR            ZEW Ekonomik Kanısı                          21,3             23,7
15:30    CAD           İmalat Nakliyatları (Aylık)                     1,1%           0,6%
15:30    USD           PPI (Aylık)                                         0,1%           0,1%
15:30    USD           Çekirdek PPI (Aylık)                             0,1%           0,2%
16:00    USD           TIC Net Uzun Vadeli İşlemler                  24,3B          -18,7B
19:45    CAD           BOC Başkanı Poloz konuşması

EURUSD ANALİZ
Makro-ekonomik veri anlamında zayıf bir gün geçirse de Dolar endeksindeki hareketlilikten etkilenerek gün içi dalgalanmalar yaşayan EURUSD paritesi 1,2972 ile 1,2908 seviyeleri arasında günü tamamladı. Haftanın ikinci işlem gününde makro-ekonomik veri anlamında yoğun bir gün olmakla birlikte EURUSD paritesinin sert hareketlere maruz kalma ihtimali de güçlüdür. TR saati ile 12:00’de Alman ZEW verisi ile başlayacak veri akışı 15:30’da ABD’den gelecek olan PPI verisi ile devam edecektir. Gerek Euro gerekse ABD’den gelecek olan veriler, kritik FOMC tutanakları öncesinde EURUSD için önem arz etmektedir.
Teknik olarak EURUSD paritesini incelediğimizde 1,2978 bariyeri önemlidir. 200 saatlik üssel hareketli ortalama olan bu bariyer altında kaldığımız müddetçe aşağı yönlü baskının devam etme ihtimali güçlüdür. 1,2978 bariyeri altındaki hareketler 1,2910 ve 1,2880 olarak devam edebilir. Şuanda 1,2940 seviyesinde hareketlerine devam eden EURUSD paritesinde tepki alımlarının oluşabilmesi için 1,2978 bariyerinin üzerinde hareketlere ihtiyaç olduğunu unutmayalım.
Pivot: 1,2978
Destek: 
1,2910-1,2880-1,2850
Direnç: 1,2978-1,3030-1,3075

GBP/USD ANALİZ
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği tepki alımlarını 1,6275 seviyesine kadar sürdüren ancak bu bariyeri geçemeyerek yeniden satış baskısına maruz kalan GBPUSD paritesi yeni haftanın ilk işlem gününde 1,6275 seviyesinden gerçekleştirdiği açılış sonrasında satıcılı seyrini sürdürdü ve 1,6220 seviyesine yakın hareketlerine devam etti. 17 Eylül FOMC ve 18 Eylül İskoçya referandumu öncesinde GBPUSD paritesinin tepki alımlarında sınırlı kaldığını ve düşüş baskısında daha istekli olduğunu görmekteyiz. Gün içerisinde TR saati ile 11:30’da İngiltere’den gelecek olan CPI & PPI veri akışı, 15:30’da ABD’den gelecek olan PPI verisi ile devam edecektir. Gerek İngiltere gerekse ABD’den gelecek olan veriler, kritik FOMC tutanakları ve İskoçya referandumu öncesinde GBPUSD için önem arz etmektedir.
Teknik olarak GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6275 bariyeri önemlidir. 200 saatlik üssel hareketli ortalama olan bu bariyer altında kaldığımız müddetçe aşağı yönlü baskının devam etme ihtimali güçlüdür. 1,6275 bariyeri altındaki hareketler 1,6200 ve 1,6155 olarak devam edebilir. Şuanda 1,6223 seviyesinde hareketlerine devam eden GBPUSD paritesinde tepki alımlarının oluşabilmesi için 1,6275 bariyerinin üzerinde hareketlere ihtiyaç olduğunu unutmayalım.
Pivot: 1,6275
Destek; 1,6200-1,6155-1,6105
Direnç;  1,6243-1,6275-1,6325