18 Mart 2019 Haftalık Bülteni

 | 18.03.2019 12:21

Piyasalarda hafta boyunca Brexit haberleri ile yoğunluk yaşanırken, ABD tarafından açıklanan enflasyon verileri takip edildi.

TÜRKİYE’ İşsizlik ve Büyüme Oranları

Hafta içerisinde Türkiye tarafından açıklanan işsizlik ve büyüme oranlarındaki negatif seyir kur üzerinde olumsuz etkiye sebep oldu. 2018 4. çeyrek büyüme rakamı -%3,0 olarak açıklanarak piyasalarda olası bir resesyon problemini gündeme getirdi. İşsizlik oranları %13,5 ile beklentileri karşılayamadı. İç piyasada USDTRY yükseliş sürerken parite 5.42 üzerinde seyrediyor. Öte yandan geçtiğimiz hafta açıklanan Para Politikası Tutanları’nda 2018 yılı özeti olarak yaşanan gelişmelere Merkez’in vermiş olduğu tepki ile negatif seyrin sınırlandırıldığı belirtildi. TCMB önümüzdeki dönemde de eldeki tüm para politikası araçlarının kullanılabileceği sinyalini verdi.

Bu hafta içerisinde Türkiye tarafından açıklanacak olan Tüketici Güveni oranları takip edilecek. Geçtiğimiz hafta ABD ile gerginliğe sebep olan Türkiye-Rusya arasındaki S400 füze anlaşmasıyla ile ilgili ise piyasalarda sessizlik sürüyor.

ABD Enflasyon Oranları ve Boeing 737 Max Yasakları

Hafta içerisinde ABD tarafından açıklanan enflasyon oranları beklentilerin altında kaldı. Geçtiğimiz yıla göre %2,1 olarak açıklanan enflasyon oranlarındaki gevşeme genel anlamdan Amerikan Doları’ndaki pozitif seyrin sınır kalmasına neden oldu. Öte yandan ABD üretimli Boeing 737 Max tipi uçaklarda yaşanan kronik problem ve geçtiğimi hafta Endonezya’da yaşanan uçak kazası sonucu, bu model uçakların kalkışı birçok ülkede yasaklandı. Bu gelişmeyle birlikte DowJones başta olmak üzere ABD endekslerindeki pozitif hava dağılırken bir miktar geri çekilme yaşandı.

Öte yandan piyasalar ABD-Çin ticaret anlaşmasında yakından takip ediyor. Son yaşanan gelişmelerde yapılan açıklamalara göre ABD-Çin arasında bir anlaşamanın yapılıp yapılmayacağının 3-4 hafta içerisinde belli olacağını söylendi.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

20 Mart tarihinde ABD tarafından düzenlecek olan FOMC önemle takip edilecek. Piyasalarda daha önceki FED açıklamaları ve son gelen enflasyon verileri göz önünde bulundurulduğunda faiz artırımı anlamında bir değişiklilk beklenmiyor.

Brexit Erteleme Kararı ve Enflasyon Verileri

Geçtiğimiz hafta boyunca piyasalarda İngiltere Parlamentosu’nda yapılan oylamalar takip edildi. 12 Mart Salı günü mecliste Brexit Taslağı oylanırken, Parlamento taslağı ikinci kez reddetti. Bunun sonucunda 13 Mart Çarşamba günü meclis Anlaşmasız Brexit oylamasına gitti. Bu oylamadan da red kararı çıkması sonucunda 14 Mart perşembe günü İngiltere Parlamentosı 29 Mart olarak belirlenen AB’den çıkış tarihinin 30 Haziran tarihine ertelenmesini kabul etti. Yaşanan gelişmeler ile birlikte Sterlin’de yüksek volatiliteli dalgalı bir seyir izlendi.

Erteleme kararı sonrası Sterlin pozitif tarafta kalırken piyasalarda yaşanacak yeni gelişmeler volatiliteyi yüksek tutmaya yetecek ölçüde olacaktır. 21 Mart tarihinde yapılacak Liderler Zirvesi’nde İngiltere’nin erteleme kararı AB tarafından değerlendirilecek. Ancak Mayıs ayın Avrupa Parlamentosu’ndaki seçim akıllarda soru işaretlerine neden oluyor. Brexit’in 30 Haziran tarihine ertelenmesi durumunda AB ile mutabık kalınması durumunda Mayıs ayı Avrupa Parlamentosu seçimlerine İngiltere’nin milletvekili gönderip göndermeyeceği merak konusu olacak. Diğer yandan AB tarafından henüz ertelemeyle ilgili henüz bir mutabakat sağlanmadığı için Anlaşmasız Brexit riskinin devam ettiğini hatırlatmakta fayda var.

Brexit gündemi oldukça yoğun bir şekilde sürerken hafta içerisinde İngiltere tarafından açıklanacak olan enflasyon ve işsizlik verileyle birlikte faiz kararı takip edilecek.

EUROZONE Liderler Zirvesi ve PMI verileri

Avrupa Bölgesi’nde 21 Mart tarihinde yapılacak olan Liderler Zirvesi’nde gündem Brexit olacaktır. Avrupa ekonomisinde kısır görünüm devam ederken, hafta içerisinde açıklanacak olan Ekonomik Bülten ve PMI verilerini takip edilecek. Geçtiğimiz hafta Eurozone enflasyon oranlarını bekletileri karşılarken, İtalya enflasyon verilerinin negatifi durumuna Almanya tarafından gelen zayıf enflasyon verileri de eklendi.

Euro’da sınırlı hareketlilik sürerken, pozitif hareketliliğin bu dönem içerisinde oldukça sınırlı kalacağını düşünüyorum.

Diğer Gelişmeler ve Asya

Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz hafta faiz kararını açıkladı. Merkez faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken, negatif faizdeki duruşunu korudu. Öte yandan BoJ Sanayi Üretimi ve İhracat tahminlerini düşürdü.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda, Japon Yen’inde ani bir yükseliş olmadığı sürece faiz konusundaki tutumlarını koruyacaklarını açıkladı.

Bu hafta açıklanacak olan Japonya Merkez Bankası Toplantı Tutanakları ve Japonya Enflasyon oranları Asya bölgesi adına takip edilmesi gereken en önemli veri seti olarak karşımıza çıkıyor.