30 Nisan 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

 | 30.04.2014 08:38

Makro-Ekonomik Gelişmeler
Piyasaları bekleyen bugünkü kritik haberler öncesinde endeksler tarafında dalgalı bir seyir izlenirken, yatırımcılar hem Avrupa, hem de ABD tarafından açıklanacak makro-ekonomik verileri yakından takip edecekler. ABD Merkez Bankası’nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde yayınlanacak rakamlar ile birlikte küresel piyasa katılımcılarını yoğun ve önemli bir günün beklediğini ifade edebiliriz.


“Endeksler karışık”
Olumlu şirket bilançoları ile dünü pozitif alanda tamamlayan Wall Street endekslerinin ardından bu sabah Asya tarafında karışık bir görünüm izleniyor. Avrupa borsalarının ise FOMC öncesinde güne temkinli bir başlangıç yapmaları bekleniyor. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P bugün Avrupalı 15 bankasının görünümlerini ‘negatife’ indirdiğini duyurdu. Ukrayna tarafındaki gelişmeler yine yakından izlenmeye devam edilirken, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bugün Ukrayna’ya verilecek yardımı değerlendirmek üzere toplanması bekleniyor. Bunun yanında Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) enerji temsilcileri Polonya’da bir araya gelerek enerji güvenliği üzerine bir toplantı gerçekleştirecekler. Batılı ülkeler Rus yetkililere karşı uygulanan yaptırımları ağırlaştırma kararı almıştı. Bu gelişmenin ardından Putin, batının ısrarının sürmesi halinde karşılık verebileceklerini ifade etti.


“BOJ değişikliğe gitmedi”
Japonya Merkez Bankası ise bu sabah toplantısının ardından yapılan açıklamada %0.0-0.10 olan politika faiz oranını değiştirmediğini duyururken, parasal tabanın aylık 60-70 trilyon Yen artırılmasına ilişkin politikasını da sabit tuttu. Günün devamında basın konferansı düzenleyecek olan BOJ’un Başkanı Kuroda’nın konuşmaları dikkatle takip edilecek. Kuroda genel olarak TSİ 09:30 civarı konferansa başlıyor.


“Yurtiçinde dikkatler TCMB’de”

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Yurtiçinde, dış piyasalara benzer şekilde yoğun bir haber akışı yatırımcıları bekliyor olacak. Dış ticaret verilerinin yanında bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın sunumunu yapması beklenen enflasyon raporu büyük bir dikkatle izlenecek. Öğleden sona ise Merkez Bankası’nın son toplantısının tutanakları gündemde olacakken, Başçı’nın 16:00’da başlayacak olan, “iktisat üzerine söyleşi” isimli bir konferansta konuşma yapması bekleniyor.

Piyasalarda dikkatler gelecek rakamlara ve açıklamalara odaklanırken, finansal araç fiyatlarında da sert hareketler izleniyor. Dün Almanya’nın enflasyon verisinin ardından Euro, bugünkü Euro Bölgesi geneli için açıklanacak CPI verisi öncesinde değer kaybetti. BOJ kararları öncesinde Yen’in yükseliş kaydettiği görülürken, ABD’de stokların artmaya devam edeceği yönündeki beklenti ham petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareketlerin hız kazanmasına zemin oluşturdu.


“Günün Fırsatı; ABD – FOMC Toplantısı”; Bu hafta küresel piyasaların merakla izleyeceği en önemli gelişmelerin başında, ABD’nin Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısının geldiğini söyleyebiliriz. Mart ayında bir araya gelen ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri, aylık tahvil alımlarının 10 milyar Dolar azaltılmasına karar verirken, faiz oranına ilişkin beklentilerini de yükseltmişlerdi. İki gün sürecek ve 30 Nisan’da sona erecek toplantıda alınan kararlar TSİ 21:00’da açıklanacak. Anketlere göz attığımızda ağırlıklı olarak FED’in parasal genişlemesini yine 10 milyar Dolar azaltmasının beklendiğini görüyoruz. Banka’nın tahvil alımlarını 10 milyar tutarında azaltmanın dışında yapacağı hamleler sürpriz olarak nitelendirilebilecekken, yayınlanacak karar metninde FED’in ABD ekonomisine ilişkin görüşlerinde kullanacağı ifadeler de yakından izlenecek. Ayrıca ilk faiz artırımının ne zaman yapılacağına yönelik açıklamaların gelmesi halinde piyasalarda yine dalgalanmalar görülebileceğini ifade etmek yanlış olmayacaktır. Paritelerden emtia fiyatlarına ve endekslere kadar birçok finansal araç üzerinde sert hareketlerin gerçekleşmesine neden olabilecek FOMC toplantısının sonuçları, küresel piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”
Türkiye – Ticaret Açığı; Şubat ayında 5.1 milyar Dolar olarak gerçekleşen Türkiye’nin dış ticaret açığı son iki aydır beklentilerden daha iyi açıklandı. Aralık ayındaki 9.9 milyar Dolar seviyesinden Ocak ve Şubat dönemlerinde olumlu bir seyir gösteren rakamın beklentiden farklı gerçekleşmesi, Türk Lirası’nda sert değişimlere yol açabilir. Bu verinin yanında, TCMB’nin, söz konusu veri ile ayı zamanda yayınlanması beklenen enflasyon raporunu ve aynı gün 14:00’da açıklanması planlanan Para Politikası Komitesi’nin (PPK) son toplantısının tutanaklarını göz ardı etmemek faydalı olacaktır.
Euro Bölgesi – Öncü Enflasyon Oranı (CPI); Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasında yapabileceği değişiklikleri öngörebilmek için son aylarda yakından takip edilen ekonomik göstergelerin başında, haftanın en önemli verileri arasında yer alan Euro Bölgesi’nin enflasyon oranın geldiğini ifade etmek yanlış olmayacaktır. Her ne kadar ECB, Euro Bölgesi’nde deflasyon riski olmadığını belirtse de, %0.5 ile çok düşük seviyelerde bulunan yıllık CPI verisi fiyat istikrarını tehdit eden unsurlar arasında değerlendiriliyor. %0.8’e yükselmesi beklenen enflasyon oranının tahminin altında kalması halinde, ECB’nin yakın bir tarihte parasal genişlemeye gidebileceği düşüncesi güç kazanabilir. Bu durumda kıtanın ortak para biriminde sert değer kayıpları izlenebilir. Ancak enflasyonun öngörülenin üzerinde bir artış kaydetmesi halinde, ECB’nin gevşek para politikaları uygulamak için aceleci davranmayacağı beklentisi fiyatlanabilir ve bu da Euro’da yükselişlerin izlenmesine neden olabilir.
ABD – ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi; Cuma günü yayınlanacak istihdam raporu öncesinde açıklanacak ve ABD’deki özel sektör istihdamına yönelik bilgiler verecek ADP tarım dışı istihdam değişimi verisi, haftanın önem derecesi yüksek makro-göstergeleri arasında yer alıyor. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısı ve resmi tarım dışı istihdam değişimi verisi öncesinde söz konusu rakamın 3 ay sonra yeniden 200 bin seviyesinin üzerinde, 203 bin olarak açıklanması bekleniyor. FOMC kararlarının ve istihdam verilerinin fiyatlanmasına neden olabilecek verinin beklentinin üzerinde gelmesi Dolar’da yükselişlerin görülmesini sağlayabilecekken, tahminlerin altında kalacak rakamlar ABD’nin para biriminde düşüşlere yol açabilir.
ABD – Büyüme Oranı (GDP); 2014 yılının ilk çeyreğinde ABD ekonomisinin nasıl bir büyüme performansı göstereceğine yönelik ipuçları verecek GDP verisi, Ekonomik Analiz Bürosu’nun yayınlayacağı ilk tahmin rakamı olacağı için önem taşıyor. ABD’de son yılların en soğuk kış mevsiminin yaşanması nedeni ile ekonomik aktivitelerin bundan olumsuz etkilenmiş olması ve büyüme oranının bir miktar hız kesmiş olması bekleniyor. Önceki çeyrekte %2.6 büyüme kaydeden dünyanın en büyük ekonomisinin bu kez %1.1’lik bir oran ile yetineceği tahmin ediliyor. Rakamın öngörülenin altında gerçekleşmesi ülkenin para biriminde düşüşlere neden olabilecekken, beklentinin üzerindeki GDP verisi Dolar’a yükselişler getirebilir.


Önemli Ekonomik Takvim Verileri
Çarşamba
Zaman                  Haber                                               Beklenti       Önceki
09:00    EUR            Alman Perakende Satışı (Aylık)             -0,6%           1,3%
JPY           BOJ Basın Konferansı
10:00    EUR            İspanyol GDP (çeyreklik)                      0,4%            0,2%
10:00    CHF            KOF Ekonomik Göstergesi                    2,03             1,99
10:00    TRY            Türkiye Ticaret Açığı                            -6,00B          -5,10B
10:55    EUR            Alman İşsizlik Değişimi                         -10K             -12K
10:55    EUR            Alman İşsizlik Oranı                            6,7%            6,7%
12:00    EUR            CPI (Yıllık)                                          0,8%            0,5%
15:15    USD           ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği          203K            191K
15:30    USD           GDP (çeyreklik)                                  1,2%            2,6%
15:30    CAD           GDP (Aylık)                                       0,2%            0,5%
15:30    CAD           RMPI (Aylık)                                       1,2%            5,7%
16:45    USD           Chicago PMI                                       56,6             55,9
17:30    USD           Ham Petrol Envanterleri                      2,367M         3,524M
21:00    USD           Faiz Oranı Beyanatı                             0,25%          0,25%
21:00    USD           FOMC Beyanatı
23:15    CAD           BOC Başkanı Poloz Konuşması


EUR/USD ANALİZ
Haftanın ortasına geldiğimizde piyasasının gözü dün başlayan ve bu akşam sona erecek olan FOMC toplantı tutanaklarıdır. Parasal genişleme miktarında 10 milyar Dolar azalmaya gitme beklentisi olan toplantı da sonucun piyasalar üzerinde önemli olduğunu ifade edebiliriz. Dolar endeksi başta olmak üzere EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, Altın ve Gümüş gibi önemli finansal varlıklar bu açıklama ile sert harekete maruz kalabilir. Bu bağlamda da toplantı tutanaklarına dikkat etmek önemlidir. Tutanaklar öncesini incelediğimizde ise Euro bölgesi için Alman İşsizlik oranı, İspanya büyüme oranı, Euro bölgesi CPI, ABD bölgesi için de Öncü Tarım dışı istihdam verisi ile büyüme oranı haberleri günün en dikkat çeken haberleri olarak karşımızdadır.
Teknik olarak baktığımızda EUR/USD paritesi için 1,3855 seviyesi önemlidir. Parite bu seviye altında aşağı yönlü baskısına devam etmek istemektedir. Eğer bu şart sağlanırsa daha önce test edip kıramadığı 1,3785 destek noktası yeniden test edilerek karar aşamasına geçilebilir. Bu bağlamda da gün içi 1,3855 ve 1,3785 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.
Pivot: 1,3855
Destek: 1,3785-1,3750-1,3710
Direnç: 1,3825-1,3855-1,3885

GBP/USD ANALİZ
1,6855 direncini geçemeyerek aşağı yönlü baskıya maruz kalan GBP/USD paritesi bu düşüşlerini 1,6790 ile sınırladı ve yeniden yukarı yönlü çıkış gerçekleştirerek şu sıralar 1,6827 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak GBP/USD paritesini  incelediğimizde 1,6855 direncinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe negatif baskının devam etmek isteyeceğini ve 1,6790 destek noktasını aşağı yönlü kırmak isteyeceğini ifade edebiliriz. Böyle bir durumda 1,6720 seviyesine doğru yeni bir hareketlenme görebiliriz. Ancak bunun için 1,6790 destek noktasının aşağı yönlü kırılmasına ihtiyacımız var. Yükselişlerde yer almak isteyen Forex işlemcileri 1,6790 desteğinden gerçekleştireceği olası dönüşünü ya da 1,6855 direncinin geçilmesini beklemelidir.
Pivot: 1,6855
Destek; 1,6790-1,6760-1,6720
Direnç; 1,6855-1,6885-1,6930