ABD'de Bugün Yayınlanacak TÜFE Verileri Altını Zayıflatabilir mi?

 | 14.09.2021 15:41

Bugünlerde yayınlanan her enflasyon verisi altın için felaket işareti gibi görünüyor ve bugün yayınlanacak olan ABD TÜFE verilerinin de farklı olması beklenmiyor.
 
Tahminciler figürlerin geçen aya kıyasla biraz daha düşük olmasını bekliyor—Temmuz'daki %5,4'e karşılık Ağustos'ta yıllık %5,3 büyüme bekleniyor—ve Tüketici Fiyatları Endeksi tek başına felaket işaretçisi değil.
 
Ancak—FED'in istihdamdaki iyileşmenin zayıflığına rağmen yine de cömert teşvik harcamalarını azaltabileceğine yönelik teoriye dayalı olarak—dolar ve ABD Hazine tahvil faizleri yükselişe geçerse, altın düşüş yaşayabilir.
h2 Altın TÜFE Verilerinin 'En Büyük Zaiyatı' mı Olacak?/h2
 
Online işlem platformu OANDA'nın Asya-Pasifik araştırmaları bölümünün başındaki isim olan Jeffrey Halley, ABD'de TÜFE verilerinin yayınlanmasından yaklaşık sekiz saat önce, Singapur'da öğlen saatlerinde benzer bir yorumda bulundu:
"Piyasaların enflasyon ve tahvil alımlarının azaltılması gözlemine geri dönmesiyle birlikte, en az direnç yolu verilerde daha yüksek figürlere işaret ediyor."
 
"Bu durumda, ABD dolarının sıçrama yapmasını, ABD tahvil faizlerinin yükselmesini ve hisselerin muhtemelen kötü bir gün geçirmesini bekliyorum. Ancak piyasalardaki genel momentum eksikliği sebebiyle, bu hareketlerin kalıcı olup olmayacağından emin değilim."
 
Halley'e göre maalesef, "en büyük zaiyat altın olabilir":
"Enflasyona karşı bir koruma aracı olması gerektiği düşünülürse, bu gerçekten ironik. Uzun zamandır altının enflasyona karşı koruduğu düşüncesindeyim, ancak yalnızca Latin Amerika tarzı enflasyonlara karşı. Henüz bu noktada değiliz."
 
Güney Amerika ülkelerinde enflasyon son yılların en yüksek seviyesinde; Brezilya yıllık (YoY) %9'luk bir artış görüyor ki bu 2016'dan bu yana en yüksek oran; Meksika 2017 sonlarından beri en yüksek seviye olan %5,8'de; Peru 2009'dan beri en yüksek seviye olan %5'te ve Şili 2016'dan beri en yüksek seviye olan %4,5'te.
 
New York COMEX'teki en aktif Aralık altın sözleşmesi, bir önceki seansı 1.800,05 - 1.785,10 dolar arasında 5 dolarlık bir kanalda geçirmenin ardından günü 2,30 dolar, ya da %0,1'lik yükselişle 1.794,40 dolarda kapatmıştı ve bugün Asya seansında da pek bir değişiklik göstermeyerek, 1.793 doların hemen altında seyrediyordu.
 
92,59'da seyreden Dolar Endeksi de pek bir hareket göstermedi. ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizi günde %0,7'lik yükseliş kaydetti.
 
Aralık altın sözleşmesi geçtiğimiz hafta %2,3'lük düşüşle, 29 Temmuz haftasından bu yana en büyük kaybını yaşadı ve son beş haftada ilk kez haftayı kayıpla kapattı. Düşüş, altın boğalarının geçtiğimiz haftadaki heyecanlarının zayıf gelen ABD Ağustos ayı istihdam raporuyla birlikte sona ermesi sonucunda yaşandı.
h2 İstihdam Raporunun Zayıflığına Rağmen FED'in Tahvil Alımlarını Azaltmasına Yönelik Spekülasyonlar Yeniden Canlandı/h2
 
ABD'de üretici fiyatlarının (ÜFE) Ağustos'ta on yıldan uzun bir sürenin en büyük artışını kaydederek, %8,3 yükselmesiyle birlikte FED'in enflasyon konusunda daha hızlı hareket etmek zorunda kalacağına yönelik spekülasyonlar yeniden canlandı. ÜFE verileri yayınlanana dek, ekonomistlerin beklentilerinin %70 altında gelen Ağustos istihdam raporu tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik argümanı ciddi oranda zayıflatmıştı.
 
FED 21-22 Eylül politika toplantısı öncesinde klasik sessizliğine bürünürken, piyasalar Ağustos TÜFE verilerine normalin üzerinde bir ilgi gösterebilir.
 
Ekonomik iyileşme süreci korona virüsün Delta varyantının hızla yayılmasından olumsuz etkilenirken, merkez bankasının ne zaman teşvikleri azaltmaya ve faizleri yükseltmeye başlaması gerektiği konusu son aylarda yoğun bir şekilde tartışıldı.
 
FED'in teşvik programı ve diğer parasal uyumluluk hamleleri, ABD'deki fiyat baskılarını artırmakla suçlandı. Merkez bankası COVID-19 salgınının ortaya çıktığı Mart 2020'den bu yana ekonomiyi desteklemek için her ay 120 milyar dolar değerinde varlık alımı yapıyor. Banka aynı zamanda son 18 aydır faiz oranlarını neredeyse sıfırda tutuyor.
 
COVID-19 sebebiyle iş yerlerinin kapatılması sonucunda 2020'de %3,5 daralmanın ardından, ABD ekonomisi bu yıl güçlü bir büyüme kaydetti ve FED'in tahminlerine uygun olarak, ikinci çeyrekte %6,5 büyüdü.
h2 ABD'de Enflasyon Ekonomik Büyümeden Hızlı/h2
 
Ancak FED'in sorunu, ekonomik büyümeden hızlı giden enflasyon.
 
FED'in tercih ettiği enflasyon ölçütü—oynak gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi—Temmuz'a kadar yılda %3,6'lık artışla 1991'den bu yana en büyük artışını kaydetti. Enerji ve gıda fiyatlarını içeren KTH Endeksi ise yılda %4,2 yükseldi.
 
FED'in yıllık enflasyon hedefi ise %2.
 
Peki TÜFE verilerinin açıklanmasından sonra altın nasıl bir yol izleyebilir?