ABD-Çin Gerginliği Risk İştahını Düşürdü

 | 02.08.2019 10:25

GÜNÜN GELİŞMELERİ

TÜRKİYE: Yurtiçinde imalat PMI Temmuz ayında bir önceki aya göre %2.50 oranında geriledi. Böylece imalat PMI üst üste 16 aydır daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Fed sonrası dolar küresel bazda değerlenirken TL karşısında yatay kaldı. Ancak ABD-Çin gelişmeleriyle birlikte azalan risk iştahı kur üzerinde yukarı yönde hareketlere neden oldu.

Bugün yurtiçinde piyasa kapanışının ardından kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye değerlendirmesi yayınlanacak. Piyasa beklentisi S&P'nin bir değişiklik yapmayarak Türkiye'nin 'Durağan' olan görünümü ile 'B+' olan notunu sabit tutması yönünde. Olası değişikliklerde piyasanın tepkisi de Pazartesi açılışıyla birlikte gelecektir.

ABD: ABD’de ISM imalat Temmuz ayında 51.2 oldu. Piyasa beklentisi 52.0 olması yönündeydi. Fed sonrası değerlenen dolar endeksi, Trump’ın sürpriz bir şekilde Çin’e yeni vergi açıklamasının ardından sert değer kaybetti. ABD Başkanı Donald Trump, ticaret savaşları tartışması devam ederken, 1 Eylül'den geçerli olmak üzere, 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 ilave vergi koyduklarını açıkladı. ABD ABD 10 Yıllık tahvil faizleri ise %1.87’ye kadar geriledi. Fed sonrası %60’larda olan Eylül ayında faiz indirim beklentisi ise mevcut durumda %94’e yükseldi.

Bugün ABD’de istihdam piyasası verileri takip edilecek. Özellikle tarım dışı istihdam ve ücretler piyasalar açısından kritik öneme sahip olacaktır. Veriler kuvvetli gelirse dolar endeksi ve ABD faizlerinde yukarı yönde, veriler zayıf gelirse aşağı yönde hareketler ön planda olacaktır.

EURO BÖLGESİ : Almanya ve Euro Bölgesi’nde Temmuz ayı nihai imalat PMI verileri takip edildi. Almanya’da imalat PMI 43.1’den 43.2’ye revize edilirken, Euro Bölgesi’nde ise 46.4’ten 46.5’e revize edildi. Bu verilerin piyasa üzerinde bir etkisi olmadı. Fed sonrası 1.1030’a kadar gerileyen parite, ABD-Çin gelişmelerinin ardından 1.1090 üzerini test etti.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Bugün Euro Bölgesi’nde perakende satışlar verisi takip edilecek. Bu verinin etkisi sınırlı kalacaktır.

İNGİLTERE: İngiltere Merkez Bankası (BoE) beklentiler dahilinde faiz oranının ve varlık alım miktarını değiştirmedi. BoE Başkanı Mark Carney, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız şekilde ayrılması halinde sterlinde düşüş, İngiliz varlıklarının risk primlerinde ve oynaklıkta artış görülmesinin olası olduğunu söyledi. Diğer yandan BoE, dün yaptığı açıklamada, büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,5'ten yüzde 1,3'e, 2020 için de yüzde 1,6'dan yüzde 1,3'e çektiğini duyurdu. GBPUSD paritesi üzerindeki baskının dün de devam ettiğini gördük.

Bugün İngiltere’de ekonomik gündem sakin olacak.

ASYA: ABD Başkanı Donald Trump, ticaret savaşları tartışması devam ederken, 1 Eylül'den geçerli olmak üzere, 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 ilave vergi koyduklarını açıkladı. Bu beklenmedik gelişmenin ardından Asya borsalarında %2.5 civarında değer kayıpları görmekteyiz.

USD/TRY

Paritede 5.50 civarından gelen tepki alımları devam ediyor. Yukarıda 5.66 ve 5.72 seviyeleri kademeli olarak izlenmesi gereken direnç noktaları. Kurda baskının kalkması için ise düşen eğilim direnci olan 5.72’nin geçilmesi gerekiyor. Bu eşik geçilmediği sürece yükselişler satış fırsatı verebilir. Kurda aşağıda ise 5.50 civarını tepki alımları için izliyoruz.