A’dan Z’ye Altın ve Gümüş Dinamikleri

 | 29.04.2022 13:23

40 yılın en yüksek enflasyon oranına sahip ABD, 28 yıl aradan sonra 50 baz puan faiz artırmaya hazırlanıyor. Chicago Ticaret Borsası (CME FedWatch) verilerine göre 5 Mayıs tarihinde ABD Merkez Bankasının (Fed) %96,5 oranında 50 baz puan faiz artırım tahmini söz konusudur. Son süreçteki fiyatlama alanı içerisinde bu gelişme yer aldığı için piyasalar açısından sürpriz olarak algılanmayacaktır. Bu toplantının önemini artıran konu ise faiz artışına ek olarak aylık 95 milyar dolar bilanço azaltım sürecine başlama tarihi ve geleceğe yönelik 75 baz puan faiz artırım düşüncesine bankanın sıcak bakıp bakmadığıdır. Nitekim yine Chicago Ticaret Borsası (CME FedWatch) verilerine baktığımızda 15 Haziran tarihindeki Fed toplantısında 75 baz puan faiz artırım olasılığı yüzde 84 olarak kaydedilmiştir. Bu oranlar gerek Fed yetkililerinden gelecek açıklamalar gerekse büyüme, enflasyon, işsizlik gibi önemli ekonomik göstergelere bağlı olarak değişkenlik arz edebilir.

Ons altın ve gümüş Fed’in bilinen agresiflikteki para politikasına rağmen Rusya – Ukrayna jeopolitik risk teması, reel getirinin negatif tarafta yer alması, borsa endeksi ve Bitcoin gibi rakip finansal ürünlerdeki baskıdan sıyrılarak önemli bir pozitif reaksiyon göstermişti. Ancak son dönemde bu reaksiyonun terse döndüğünü ve negatif taraftaki hareketlerle kısa vadeli satıcı iştahının daha popüler olarak izlendiğini söyleyebiliriz.

Bu çalışmamızda kısa vadeli satıcılar ile orta vadeli alıcılar arasındaki mücadelede nasıl bir reaksiyon izlenebilir hususunda göstergelerin de yardımı ile detaylı bir çalışmayı sizlere sunacağız. Bu göstergelere geçmeden önce sıcak bir rapor ile altın ile alakalı magazinsel bir bilgi geçelim.

Dünya Altın Konseyi (World Gold Council-WGC) 2022 ilk çeyrek raporunu 28 Nisan 2022 tarihinde piyasalarla paylaştı. Özet bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz.

  • Küresel altın talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artarak 1.234 tona çıktı ve bu sonuç, 2018 yılının son çeyreğinden bu yana kaydedilen en yüksek rakam olarak kaydedilmiştir.
  • Rusya - Ukrayna jeopolitik risk teması ve dünyanın en önemli problemi yükselen Enflasyon, artan talepteki ana etken olarak izah edilmiştir.
  • Altın ETF’ler 2020 yılı üçüncü çeyreğinden itibaren en güçlü üç aylık girişini yaşadı.
  • Merkez bankaları yılın ilk çeyreğinde 84 ton net altın alımı gerçekleştirdi. Merkez bankalarının alımları bir önceki çeyreğe göre ikiye katlanırken geçen yılın aynı çeyreğinin yüzde 29 altında kaldı.
  • Teknoloji sektöründeki 82 tonluk talep, 2018'den bu yana ilk çeyrekteki en yüksek seviye oldu.
  • Mücevher tüketimi ilk çeyrekte 474 ton seviyesinden yüzde 7 düştü Çin ve Hindistan’daki zayıf talep, mevcut tüketim azalması için en önemli örnek olarak izah edilebilir.
Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Dünya Altın Konseyinin ilk çeyrek raporunda paylaştığı olumlu bakış ons altın tarafındaki düşüşlerin agresif ABD Merkez Bankasına rağmen neden sınırlı kaldığını kolay bir şekilde göstermektedir.

Peki, ons altın yılın kalan dönemlerinde de düşüşlerini sınırlandırarak iştahlı bir görüntü sunabilir mi yatırımcılara? Bu sorunun cevabı için gösterge paylaşımlarımıza başlayabiliriz.