Altın Aşırı Alım Bölgesinde: Jeopolitik Gerilimin Azalması ve Artan Getiriler Boğaları Ürkütebilir

 | 22.04.2024 14:28

  • Altın, jeopolitik gerginliklerin azalması ve odak noktasının ABD’den gelecek ekonomi verilerine ve kazanç raporlarına kaymasıyla, hafta başında geri çekildi.
  • Sarı metal, son haftalarda yerçekimine meydan okuyarak artan getirilere ve güçlenen dolara rağmen kazançlarına tutundu.
  • Teknik olarak altın, aşırı alım görmeye devam ediyor ancak destek seviyelerindeki bir kırılma, potansiyel bir trend dönüşüne işaret edebilir.
  • Hafta başında altın düşüş yaşadı. Piyasalar Orta Doğu'dan gelen jeopolitik riskleri fiyatlandırırken odak noktası, bu hafta "Muhteşem Yedili" teknoloji devinden birkaçı da dahil olmak üzere bir dizi şirket kazancına yöneldi.

    Önümüzdeki birkaç gün içinde verilerin de piyasayı etkileyen birincil unsur olma konumunu geri kazanması bekleniyor. Haftanın ikinci yarısında ABD GSYİH ve PCE çekirdek rakamlarını bekliyoruz.

    Güçlü ABD verileri, muhtemelen ABD dolarındaki momentumun zayıflamasını önleyecektir. Altın yatırımcıları, metalin yükselen ABD doları ve getirileri görmezden gelerek yerçekimine sürekli meydan okuduğu son birkaç haftanın aksine, nihayet aşağı yönde bir kararlılık gösterip göstermeyeceğini merak ediyor olacak.

    Yatırım dünyasında öne çıkmak ve kazancınızı artırmak için InvestingPro ile tanışın! Şimdi %20’ye varan indirimden faydalanın. Kupon kodu: INVTROZEL1A

    Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

    Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

    Eğer getiriler bu hafta da desteklenmeye devam ederse yatırımcıların, ABD'nin temerrüde düşme riski yönünde algısı olmaması halinde, bunun teknik olarak aşırı alım yapan altın üzerinde bir miktar baskı yaratabileceğini düşünüyorum. Altının olağan dışı fiyat hareketi, ABD doları ve tahvil piyasalarından tamamen koptuktan sonra getirilerin altınla birlikte tırmanmasıyla, geçen haftanın büyük bölümünde tekrar devam etti.

    Yatırımcıların güvenli liman varlıklarını tercih etmesi ve merkez bankası alımları, tahvil getirilerinin yükselmesine ilişkin endişelere ağır bastı. Getirilerdeki yükseliş, teoride, faiz getirmeyen varlıkları elde tutmanın maliyetini artırır. Örneğin ABD’nin 2 yıllık tahvil getirisi şu anda %5 civarında. Yatırımcılar altına yatırım yapmaya devam ederek devlet tahvillerinin bu "risksiz" getirisinden vazgeçmiş oluyor.

    İsrail-İran çatışmasında daha fazla tırmanma yok, şimdilik/h2

    Hafta sonu İsrail ve İran arasındaki çatışmanın daha fazla tırmanmamasıyla birlikte altının, ham petrol ile beraber bu haftaki işlemlere olumsuz bir başlangıç yaptığını gördük. Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadeli işlemleri, yazım sırasında daha yüksek işlem görüyordu. Bununla birlikte son saldırıların ardından ihtiyatlı olmak önemini koruyor ve hiçbir şey hafife alınamaz.

    Son birkaç haftadır Orta Doğu'da artan belirsizliğin, altının direncinde önemli bir rol oynadığı açık. Cuma günü, risk varlıkları kısmen İsrail'in İran'ın batısındaki saldırılarına bağlanan bir düşüş daha yaşadı ve altın ve ham petrol fiyatlarında bir artışa neden oldu. Ancak Avrupa piyasaları, Cuma günü en düşük seviyelerinden toparlandı ve yatırımcıların, Cuma günkü sınırlı saldırının etkisini önemsememesiyle, bugünkü seansa olumlu bir başlangıç yaptı.

    Odak noktası enflasyon verileri ve faiz oranları/h2

    Daha önce de belirtildiği gibi altın yatırımcıları, yükselen tahvil faizlerine pek tepki vermedi. Belki de fiat para birimleri değer kaybetmeye devam ederken enflasyona karşı korunmak için altın tutuyorlardır. Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta yaptığı açıklamada; güçlü ABD ekonomisinin, faizlerin uzun bir süre daha mevcut seviyelerde tutulmasını haklı çıkarabileceği uyarısında bulunarak enflasyonun hedeflerine yönelik "yeteri kadar ilerlemediğini" vurguladı. Bu durum, bu haftaki çekirdek PCE enflasyon verisini odak haline getiriyor.

    Birkaç hafta önce yayımlanan güçlü TÜFE raporunun ardından, özellikle hem ABD’nin hem de ECB ve BoC gibi diğer büyük ekonomilerin faiz oranları, son zamanlarda dolar lehine değiştiği için dolar güç kazanıyor.

    Ayrıca Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimler, ABD doları için genel yükseliş hissini destekledi. Çekirdek PCE verilerinin de beklentileri aşması halinde bu durum, doları daha da destekleyebilir ve riskli varlıkları potansiyel olarak zayıflatabilir. Yine de süregelen soru devam ediyor: Altın, sonunda ABD dolarının baskısına boyun eğecek mi?

    Altın teknik analizi ve işlem fikirleri/h2

    Altın, son bir hafta içinde elde ettiği önemli kazançların ardından bir konsolidasyon sürecine girdi. Şimdiye kadar güçlü yükseliş momentumuna karşı direnç olarak hareket eden 2.400 dolar eşiğinin üzerinde bir günlük kapanış elde etmek için mücadele etti. Geçen Cuma günü görülen, kayda değer ters çekiç mumunun dışında çok fazla düşüş sinyali gözlemlenmedi.