Altın, Gümüş, Dolar ve TL'de Son Durum

 | 18.01.2021 13:06

Geçen hafta başındaki fiyatlamada ABD tahvil faizindeki yükseliş öne çıkmıştı, haftanın devamında ise Biden’ın açıkladığı teşvik paketi ile piyasalardaki mola da kısa sürdü ve endeksler tekrar yükselirken altın ise beklenen yükselişi gösteremedi.

Altının geçen hafta değer kaybetmesindeki en önemli neden yine teşvik paketi oldu. Biden’ın 1,9 trilyonluk paket içinde saat ücretleri artırma, direkt yardım ve haftalık ödemeleri artırma isteği, demokratlar içinde de tepki gördü ve içeriğin bu şekilde kabul edileceğine dair de güven kaybı yaşandığı için altın haftayı düşüşle kapattı. Bugün Asya seansında 1,802$ seviyesine gerileyen fiyat 20 Aralık sonrası kazançlarını da geri verdi.

Altın fiyatlarında kısa vadede teşvik paketi ve doların seyri elbette en belirleyici faktörler olacak. ABD’de enflasyonun beklentilere paralel gelmesi ve enflasyon artırıcı olan perakende satışların ise düşük kalması ile tahvil faizleri Mart sonrası zirvelerden geriledi. Ancak ABD Dolar Endeksi tarafında 91,0 seviyesine doğru yükseliş devam ediyor ve bu yükseliş de altını baskılıyor. Teşvik paketinin senatodan geçek hali yani içeriği de yine fiyatta etkili olacak. 1,858$ desteği altına inen fiyatta haftanın devamında 1,766$ seviyesini izleyeceğiz ve günlük kapanışlar 1,800$ tabanı altına gevşerse30 Kasım’da test edilen bu destek tekrar görülebilir. Altındaki harekette bir miktar gerileme olsa da fiyat halen son yılların zirvesinde ve küresel durum göz önüne alındığında yükseliş trendinin de sağlam olduğu görülüyor. Bu nedenle düşüşlerden sonra gelecek alımlarda kademeli olarak yeniden 1,880$ ve 1,900$ aralığına doğru toparlanma görülebilir, ancak altını çizelim tekrar: bu süreçte teşvik paketinin içeriğini takip etmek gerekiyor.

Gümüş tarafında da 25$ altında devam edecek baskıyla 22$ seviyesine doğru düşüş sürebilir. İki önemli emtia için de süreç yükselme hareketini destekliyor, dönemsel olarak geri çekilmelerde henüz teknik olarak sert bir hareket yok.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Hafta başındaki fiyatlamalara baktığımızda;

ABD tarafı bugün kapalı, Çin’den ise büyüme rakamları geldi ve Çin son çeyrekle beraber 2020’yi %2 üzerinde büyümeyle kapattı. İhracattan gelen bu büyümede iç talep son yılda da düşük kaldı, ancak yatırımlarda artış var.

Euro Bölgesi ve ABD’de kısıtlamalar nedeniyle PMI zayıf kalıyor ve bu hafta ECB’nin varlık alımlarının sürece nasıl bir katkı sağladığına dair açıklamaları takip edilecek. Yurt içinde ise bu hafta PPK toplantısı takip edilecek. Merkezin faizde değişikliğe gitmesi beklenmiyor, ancak ilk çeyrekte enflasyonun %15 üzerine doğru hareketi bir faiz artışı olacağına işaret ediyor. Para politikasında yılın ilk yarısının sıkı geçmesini bekliyoruz, 2. Yarıda ise enflasyondaki düşüşe göre merkez adım atabilir. Elbette kurdaki hareket de önemli olacak. Son haftada 7,53-7,35 aralığında işlem gören USD/TRY bugün 7,54’e yükseldi. Dolardaki hareketle gerileyen gelişen ülke paralarında olduğu gibi TL’de de bir miktar düşüş var, ancak kurdaki seviyeler şimdilik tedirgin edici boyutta değil. Daha önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi 7,87 kırılmadıkça kurda 7,40’lı seviyelerde bir dengelenme devam edebilir. Ancak bu seviye üzerinde ise alım hızı artabilir ve yeniden 8,0’li seviyeler görülebilir. Son günlük hareketler kurda alımı işaret ediyor ve 7,63-7,70’i hafta içinde direnç olarak izleyeceğiz. 7,42 ise aşağısı görülse dahi denge konumunda.