Altın, Gümüş, Petrol ve TL Varlıklarda Son Fiyatlamalar Nasıl?

 | 03.02.2021 11:47

Dünya borsaları geçen haftaki düşüşün ardından yeni haftaya oldukça iyi başladı ve gelişen ülke piyasaları da gelen fon desteğiyle yükselişte hatırı sayılır bir pay alıyor. Bu haftaki yükselişe endekslerin yanında petrol de eşlik ediyor. Brent petrol hem azalan stoklar hem de risk iştahındaki artışla bugün 58$ seviyesine çıkarak 21 Şubat sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Pandemi döneminde vadelilerde eksi seviyelere inerek rekor kayıp veren petroldeki iyileşmede elbette salgının seyri ve aşılanma etkili olacak, ancak son haftada aşı tedarikinde uzlaşıya varılmasıyla iyimser bakış da artmış görünüyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş küresel ekonomide iyileşme sinyali olarak görülse de bizim gibi enerji ithal eden ülkeler için de enflasyon artırıcı bir gelişme. Keza TCMB , son raporlarında buna vurgu yapmıştı.

Bugün açıklanan TÜFE yıllık bazda 17 ayın zirvesine, ÜFE ise 20 ayın zirvesine çıktı. Enflasyonda artış zaten bekleniyordu ve merkez, bu yükselişin birkaç ay daha süreceğini açıklamıştı. Özellikle ÜFE’de kur etkisinin görülmesi, enerji fiyatlarındaki artış ve hem gıda hem ulaştırma grubuna gelen zamlar nedeniyle enflasyon %15’e yaklaştı.

TÜİK, çok defa hissedilen enflasyona göre düşük oran açıklamakla eleştirilirken kurum hem şeffaflık hem de verileri daha güncel takip edip hesaplayabilmek için Denetleme Kurulu oluşturdu, kurulda önemli ekonomistler ve akademisyenler yer alıyor. Bu elbette güven tazelenmesi için olumlu, ancak enflasyon sepetinde de daha doğru bir düzeltmeye gidilmesi şart. TÜİK, bu konuda gıda, haberleşme ve konut grubunun ağırlığını artırırken ulaşım, giyim, alkollü içecekler ve otel –restoran grubunun ağırlığını azaltıyor. Azaltılan gruplara ise zamlar daha ilk aydan gelmeye başladı. Oteller yerli turist için de döviz üzerinden konaklama hesaplayabilecek, ulaşıma gelen zam malum, gelecek aylarda da giyime gelecek zamlar kaçınılmaz olacak, ancak grubun ağırlığını düşürmek zammın da sepetteki etkisini düşürmek demek. Peki vatandaş için bu böyle olacak mı? Hayır.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Ocak ayının ilk verilerine baktığımızda; enflasyon en rahatsız edici kalem ve merkez ile hükümet enflasyonu düşürme çalışmaları yürütüyor. İmalat PMI, ise sektörde toparlanma olduğunu gösteriyor, buna bağlı güven endeksinde de yükseliş var. Önemli kalemlerin başında gelen işsizlik ve cari açık ise oldukça yüksek.

Tekrar küresel tarafa dönersek, hafta başına göre gümüş kazancının çoğunu geri verdi, ancak henüz 26,50$ seviyesini koruyor, bu seviye üzeri günlük kapanışlarda tekrar 28$ hedefli hareket devam edebilir. Ancak son haftada hem Reddit hareketi ile GameStop ve AMC hisselerinde hem de gümüşteki hareketin çok can yaktığı ortada, yatırıma orantılı kabul edilebilir risk almak en doğrusu diyor, okuyucuları işlemlerde büyük kar hedefleyip üzülmemeleri konusunda uyarıyoruz.

BİST 100 tarafındaki yükseliş bugün de devam ediyor, endekste 1.550 puana doğru yükselişin bugün 1.525 puanındayız. Geçen hafta kırılan rekor seviyenin aşılması çok mümkün, ancak özellikle küresel taraftaki fazla yükselişin getireceği satışlar borsada da etkisini gösterebilir, bu nedenle bu defaki yükseliş önceki hızlı ralliye göre daha düzeltmeli ve yavaş olabilir. Kısa vadede 1.470 puan üzeri pozitif.

1.880$ direncine erişemeyen altın tekrar düşüşe geçti ve fiyat bugün 1.835$ seviyesinden işlem görüyor. Şimdilik baskının devam edebileceğini yineleyelim. Ancak seviye olarak 1.766$ desteği kırılmadıkça kısa vadede genel görünümün bozulmasını beklemiyoruz, alımların artması içinse evvela 1.880$ direncinin geçilmesi gerekiyor.

Son günlerde gelişen ülke paralarındaki yükselişe öncülük enden TL, bugün de destek görüyor ve USD/TRY kuru 7,17 altında işlem görüyor. Dün 7,10 altını test eden fiyatta 7,0 psikolojik seviye olarak öne çıkıyor. 6,80 ana hedefi üzerinde 7,20 altında görülecek fiyatlama TL pozitif olarak devam edebilir.

*Dolar kurunda fiyat 7,70’te, 7,60’ta ve 7,50’lerde işlem gördüğünde 7,87’yi alımların hızlandığı direnç 7,42’yi ise düşüş istekli fiyatlama olarak önemli gördüğümüzü çok defa belirttik. Kur bu seviyelerin altına indi ve son haftada da 7,42’yi kırdı. Bu hafta 7,24 ve 7,17 desteklerinin altına indi. Biz kurda halen 7,87 direncini önemsiyoruz ve bu seviye kırılmadıkça da yükseliş hareketlerinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Aşağıda ise 6,80’ni orta vadede önemli denge bölgesi olarak görüyoruz. Seviye aralıklarını yüksek gören okuyuculara kurun volatilitesini hatırlatalım.

Gram tarafında gerek kur gerekse onstaki kayıpla düşüş 420 TL desteğine indi. Bu desteğin altında ise 400 TL olarak tıpkı kurdaki 7,0 gibi psikolojik seviye olarak izleniyor. Yükselişlerde ise çok kan kaybeden gram için 450 TL-452 TL sınırlı direnç bölgesi.