Anlaşmasız Brexit İhtimalinin Artmasıyla 3 Kilit Sektör Zarar Görebilir

 | 21.08.2019 15:20

İngiltere'nin mevcut AB üyesi partnerleriyle gelecekteki ilişkisini belirlemeden 31 Ekim'de AB'den ayrılma ihtimali giderek artıyor. Aynı zamanda "anlaşmasız" Brexit olarak tabir edilen gelişme, milli ekonomileri, piyasa sektörlerini ve çeşitli iş alanlarını zor durumda bırakabilir.

Yıllar süren beyhude müzakere çabalarının ardından iki tarafın aldığı pozisyon giderek daha da kemikleşti. İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson ülkenin iki ay içinde AB'den anlaşmalı ya da anlaşmasız bir şekilde çıkacağını belirtti ve AB'nin Kuzey İrlanda'da bir sınır çizgisinin çekilmesini önlemek amacıyla tasarlanan İrlanda dayanağını her türlü çekilme anlaşmasından çıkarması gerektiğinde ısrar etti.

Maliye bakanlığına ait, basına sızan bir belgeye göre Almanya artık düzensiz bir Brexit ihtimalini "çok yüksek" görüyor. Belgede aynı zamanda Johnson'ın pozisyonundan taviz verme ihtimalinin "hayal edilemez" olduğu ve AB'nin bugüne kadar izlediği yolda devam etmesinin çok önemli olduğu belirtiliyor. AB, İngiltere Eski Başbakanı Theresa May'le ulaşılan çekilme anlaşmasını yeniden açmayı reddetmişti.

İngiltere'nin AB'den gerekli anlaşmalar sağlanmadan çıkması durumunda, blok içinde malların, hizmetlerin, kişilerin ve sermayenin serbest akışını sağlayan gümrük birliği ve diğer kurumlar gümrük vergileri ve sınır kontrolleri gibi konularda Dünya Ticaret Organizasyonu'nun kurallarına geri dönmek durumunda kalır. Bu da tabii ki evrak işlerinde büyük bir artış anlamına gelir.

Otomotiv Sektörüne Darbe

İngiltere'nin anlaşmasız bir çıkış yapması durumunda darbe alacak kilit sektörlerden biri otomotiv endüstrisi. Bu hem İngiltere, hem de AB için geçerli.

Bu senaryoda, Almanya'da 100.000 işçi işini kaybedebilir.