AVRUPA'DAKİ DİZİYİ İZLERKEN OCAKTAKİ YEMEK YANACAK

 | 08.06.2012 11:03

Değerli okurlar son dönemde finans piyasalarında izlediğimiz gündemi hepimiz biliyoruz. Kasabın önünde et bekleyen kedi gibi piyasaların her an gözü parasal genişlemede. Ha geldi ha gelecek misali hop oturup hop kalkıyoruz. Dün bu beklentinin gerçekleşmediği bir günü daha geride bırakmış olduk. Şöyle düşünüyor da insan piyasalarda aslında şu günlerde büyük fonlar için pozisyon kapamalar genelde çok da zor olmuyor. Beklenti yarat, olayın derinine inemeyenlere pozisyon transferi yap, bu anlamda gerçekten piyasada aslan payı sahiplerini tebrik etmek gerekiyor. Yüksek propaganda gücüne sahip oldukları için. 
Öte taraftan sıkıntı bizim parasal beklenti umuduyla pozisyon açabilen sığ yatırımcıda görülüyor. ( İyi bir fon yöneticisinin altının yaklaşık yüzde 30 realize yaşadığı bir ortamda parasal genişleme rüyasını göremeyeceği varsayılmıştır) 

Her neyse dün Bernanke ve Draghi tarafından yapılan açıklamalar bir miktar "Emmim dayım aldım payım" gibi bir anonim sözle ancak açıklanabilir görünümde. Yani ikisinden de bir iş çıkmadı zaten ben de beklemiyordum. 

Ancak galiba Türkiye'deki yatırımcıların bu günlerde bir miktar sorunu var. Sorun bana göre şu: 

İçerideki piyasa katılımcıları tamamen Avrupa’daki gelişmelere efsunlanmış ve dalmış durumda; öte taraftan Avrupa’daki gelişmelerin bizim ekonomimizde ne denli derin yaralar açtığını gözden kaçırmakta, nasıl mı? 

İşte şöyle:

Biraz Merkez bankası bilançolarını inceleyeyim dedim ve gördüm ki borçlar; yani borcumuz almış başını yürümüş kimse de çıkıp ne oluyor dememiş; Mahidevran'ın Osmanlı haremini batırdığı gibi birileri de bir yerlerde bir şeyleri batırmış. Çoktan ipin ucunu kaçırmış. 

Aşağıda bazı veriler bulunuyor inceleyebilirsiniz: 

TÜKETİCİ KREDİLERİ VE KREDİ KARTLARI 01.06.2012 İTİBARİYLE ULAŞILAN MİKTARLAR

Tüketici kredileri: 170 milyar TL 

Konut kredileri: 72 milyar TL 

Otomobil kredileri: 7 milyar TL ( dikkat konut kredileriyle arada 10 kat fark var istikrarlı gelişmiş ülkelerde bu oran yaklaşık 1/5 civarıdır. İnşaat sektörünün talep tarafında zorunlu doyma noktasına yaklaştığı analiz edilebilir) 

Kredi kartları kredisi: 60 milyar TL ( Dikkat) 

Diğer krediler: 91 milyar TL 

Tüketicinin Bankalara Borcu: 230 milyar TL 

Değerli piyasa takipçileri, finans severler hiç kendi kendimizi kandırmayalım bu borç yükü bizi yüksekte tutmaz aşağı çeker. Şuanda küresel likidite bolluğunun nimetleriyle dışarıdan fon bulabiliyoruz ama bu durumun sürekliliği hakkında kimse garanti veremez! 

Ayrıca yukarıda kredi olarak artan rakamların mevduat tarafına baktığınızda yani hane halklarının bankalardaki tasarruf miktarını gösteren göstergeye baktığınızda ciddi gerilemeler görüyorsunuz. Son açıklanan rakamlarla Yurt içi mevduat yaklaşık 4 milyar TL azalmış durumda. 

Yurt içi toplam kredi stoku 624 milyar TL ye yükselmiş durumda. Off yazıyı sonlandırmak istiyorum yüreğim daraldı. Özetle bu ülkenin piyasasında, borsasında ne yapılır biliyor musunuz? 

Çok güzel SHORT yapılır. 

Sevgiler. 

Para ASLA uyumaz;

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.

Çıkış
Çıkış yapmak istediğinize emin misiniz?
HayırEvet
İptalEvet
Değişiklikler Kaydediliyor