Avrupa Merkez Bankası Temmuz'da 50 Baz Puan Sinyali Verdi, Gözler Enflasyon Verisine Çevrildi

 | 28.06.2022 13:56

Küresel piyasalar yeni haftaya sakin başladı, fakat sene başından beri devam eden satışlar durmuş değil. Piyasalar, önceki haftaki kayba göre bu hafta sınırlı alıcılı ilerliyor.

Gündemde neler var?

ABD cephesinde esas hikâye resesyon. Bu sinyali artıracak her veri satış baskısının artması demek, fakat dün açıklanan konut ve dayanıklı mal satışları pozitif sürpriz yaptı. Son 6 aydır düzenli daralma gösteren askıdaki konut satışları Mayıs’ta %0,7 arttı. Cuma günü açıklanan yeni konut satışları da son ayda %10,7’lik artış göstermişti. Konut sektöründe hem enflasyonun yarattığı gelir kaybı hem de faiz oranlarındaki artış nedeniyle talepte düşüş vardı, son ayda ise beklenmedik bir toparlanma olması tüketicinin isteğinin sürdüğünü gösterdi, bu sektör için olumu olurken resesyon riskinin artmasını da bir miktar engelledi.

Resesyon riskine karşı iyi gelen bir diğer veri ise dayanıklı mal siparişleri. Dayanıklı mal olarak belirtilen ürünler içinde otomobil, beyaz eşya gibi ömrü uzun ancak fiyatı yüksek olan mallar var. Satışlar 4 ayın ardından ilk defa beklentilerden iyi geldi. Pahalı ürünlere talebin devam etmesi de piyasanın canlı kaldığını gösteriyor. Bu da sektör için iyi. Ama bu iyi durum bir yerden sonra kötüye de bağlanmıyor değil. Nasıl?

Malum dünyada maliyet enflasyonu rekor seviyelerde, ABD’de de öyle. Ancak ABD’de talep enflasyonu da yüksek ve piyasayı canlı tutan bu harcamalar aslında enflasyonun yükselişini de tetikliyor. Yani satıcı bugün belli oranda zam yaparak sattığı ürünün alıcısı olduğu için zamları artırmaya da devam ediyor. Enflasyonda arz ve talep durumu kadar beklentiler de etkilidir ya işte tüketiciyi harcamaya iten durum da fiyatların gelecekte daha pahalı olacağı endişesi ve bu maalesef ki enflasyonu da yükselten bir durum.

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve PMI verileri sektörlerde yavaşlama olduğunu gösterdi. Lokomotif ülke olan Almanya’da tüketici güveni rekor düşük seviyeye geriledi. Yarın da enflasyon açıklanacak ve %7,9 ile 59 yılın zirvesinde olan enflasyonun %8’i aşması bekleniyor. Aynı yükseliş bölge enflasyonu için de geçerli. Euro Bölgesi enflasyon ilk okunması Cuma günü açıklanacak. Beklenti %8,4 ile yeni rekorun görülmesi yönünde.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Bugün ECB Başkanı Lagarde ve diğer üyelerin açıklamaları oldu. Lagarde, bu ayki toplantıda Temmuz’da 25 bp ile faiz artışı sürecine başlamayı planladıklarını ve Eylül’de enflasyona göre 50 bp artış olabileceğini söylemişti. Bugünkü konuşmada ise planın Temmuz’da 25 bp olduğunu, fakat enflasyon riski artarsa daha hızlı davranabileceklerini söyledi.

Şimdi kısa bir anımsama yapalım. Fed de benzer şekilde davranmış 25 bp 50’ye sonra 75’e çıkmıştı. Hatta 75 bp beklentisi sadece bir haftada kesinlik kazanmıştı. Sebep enflasyonun yükselmeye devam etmesi oldu. Bunu bilen ve aynı durumun Euro Bölgesi’nde de devam ettiğini gören ECB, şunu diyor: Cuma günü açıklanacak oran beklentileri aşar ve yükseliş hızlanırsa 50 bp ile başlayabiliriz ki bunun en doğru karar olacağını, aksi durumda ECB’nin de Fed hatasına düşebileceğini önceki raporumuzda belirtmiştik.

Fed ve ECB için asıl mesele faiz artışı değil, yani faiz artışları tek başına yeterli değil. Hele ki farklı dinamiklere sahip ülkeleri kapsayan ECB için. Özellikle tahvillerde durum ülkelere göre değişiyor ve bu noktada sorunlu ya da riskli tahvillere öncelik verilmeye çalışılarak denge sağlanıyor. Bunun istikrarı faiz kadar önemli.

Eğer Cuma günkü verinin ardından tıpkı Fed’de olduğu gibi ECB’ye dair de faiz artış oranının yüksek olacağı beklentisi artarsa piyasalardaki satışlar da devam edebilir, çünkü resesyon riski Avrupa için de çok yüksek. Lagarde halen pozitif büyüme beklediklerini söylüyor, fakat piyasa aynı görüşte değil.

EUR/USD tarafında 14 Haziran’da yeniden 1,0370’in test edilmesi sonrası gelen toparlanma bu hafta 1,06’da zorlanıyor. Fakat beklediğimiz olasılık piyasalarda ağırlık kazanmaya başlarsa paritede 1,0760-1,0830 aralığına doğru bir hareket görülebilir.  

Paritede düşüş yönlü trend güçlü, herhangi bir bozulma yok ve kısa vadede 1,0830, orta vadede ise 1,11 altı düşüşü desteklemeye devam edebilir. 1,0370 paritede satışı hızlandıran bir destek ve ikinci defa korundu. Temmuz sonrasında paritede 1,0 olasılığı kuvvetlenebilir. Şimdilik ECB etkisiyle gelecek bir yükseliş görebiliriz, fakat yükselişlerin kalıcı olmasını beklemiyoruz.