Bayramda Piyasaları Ne Bekliyor

 | 16.08.2019 10:48

2019 yılın en kötü haftasını geçiren piyasalarda ABD-Çin ticaret gerilimi risk iştahını oldukça zayıflattı. ABD endekslerinde satışlar yüzde 3 seviyesini aşarken, Çin Yuanı’nda meydana gelen ani değer kaybı ile Asya piyasalarında satışlar hız kazandı. ABD’de açıklanan güçlü istihdam verilerinin de siyasi gelişmelerin akabinde fiyatlamalar üzerindeki olumlu etkisi sınırlı kaldı. Çin Merkez Bankası'nın günlük referans kurunu tahminlerin üzerinde bir seviyede belirlemesiyle piyasalardaki olumsuz algı bir miktar azaldı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri piyasalarda resesyon yaşanma ihtimalinin artması ile yüzde 1,60 seviyesine dek gerileme kaydederken tekrardan yönünü yukarı çevirerek yüzde 1,76 seviyesinde dengelendi. Ancak USD/CNY paritesinin tekrardan 7 seviyesine yönelik atakları piyasalardaki risk algısı açısından yakından izlenmeli. Yurtdışı endekslerde bir miktar toparlanma hareketi dikkat çekerken, İngiltere’de anlaşmasız Brexit ihtimalinin gün geçtikçe güçlendiğini görüyoruz. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney anlaşmasız Brexit ihtimalinin gerçekleşmesi ile ekonomik gidişatın oldukça kötü yönde etkileneceğine dikkat çekmesine rağmen İngiltere Başbakanı Boris Johnson 31 Ekim tarihinde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden her koşulda ayrılacağını vurgulamaya devam ettiğini görüyoruz.

Piyasalardaki diğer gelişmelere göz atacak olursak, İran İstihbarat Bakanı Alevi’nin ABD Başkanı Trump’ın, nükleer anlaşmayı ihlal ederek İran'la müzakere için son şansını kaçırdığına yönelik yapmış olduğu açıklamalar da ABD-İran gerilimin de herhangi bir yol katedilmediğinin göstergesi. Trump'ın 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek, İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulaması iki ülke arasındaki müzakereleri çıkmaza sürüklemişe benziyor.

ABD ve Çin arasındaki tansiyonun artmasının ardından Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Çinli şirketlerden ekipman alımına yasak getirilmesinden ciddi anlamda hoşnutsuzluk duyduğunu dile getirdi. Bu karara karşı çıktıklarını açıklayan Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin kamu kurumlarının Çinli Huawei, ZTE, Hytera, Hikvision ve Dahua'dan ürün almasını geçici yasaklama kararını "adil olmayan ve ayrımcı bir hareket olarak" nitelendirdi.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Beyaz Saray dün yapılan açıklamada, ABD kamu şirketlerinin telekomünikasyon ve video gözlem ekipmanlarıyla ABD'nin ticari sırlarını Çin hükümetine ifşa ettikleri gerekçesiyle ilgili Çin firmalarından alımının yasaklandığı duyurmuştu. Söz konusu yasağın 13 Ağustos Salı günü yürürlüğe gireceği bildirilirken, bu gelişmenin ABD-Çin gerginliği üzerine gerçekleşmesi piyasalardaki risk algısını arttırdı.

ABD Başkanı Trump ise Fed’in faiz politikasına ilişkin agresif söylemlerini yinelerken, yüksek doların diğer ülkelere kıyasla ABD’yi dezavantajlı duruma düşürdüğüne dikkat çekti. Trump, dünyadaki en iyi şirketlere sahibiz açıklamasında bulunarak Fed’i bu şirketlerin dışında tuttu.

Haftaya ise Çin tarafında sanayi üretimi ABD’de tüketici fiyat endeksi, Euro Bölgesi’nde ise ikinci çeyrek büyüme verisi gibi takip edilecek önemli gündem maddeleri bulunuyor. Bu verilerin akışına bağlı olarak piyasa fiyatlamalarında hareketliliğin arttığını görebiliriz.

Yurtiçi tarafta bakacak olursak, enflasyon verisinde meydana gelen geri çekilme ile TCMB’ye ilişkin faiz indirim beklentilerinin arttığını görüyoruz. Hafta genelini güçlü geçiren Türk Lirası’nda bir miktar Yuan baskısı oluşmuş olsa dahi bu etkinin kısa süreli sürdüğünü gördük.

EUR/USD’de yükselişler baskılanıyor

Hafta genelini oldukça hareketli geçiren EURUSD paritesinde 1,12 seviyesi üzeri fiyatlamaların bir türlü kalıcı olamadığını görüyoruz. Dolar varlıklarının hafta genelini yatay geçirmesi ara ara paritede yükseliş hareketine neden olurken, bu hareketin yeni bir alım potansiyeli çerçevesinde değerlendirmesi doğru olmaz. Euro tarafında açıklanan makro ekonomik veriler zayıflığa işaret ediyor ve ayrıca Brexit süreci ile ilgili olarak devam gerilim Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor.

''5 Yıldız Hareketi'' ve ''Kuzey Ligi Partisi''nin bazı konularda anlaşmazlık yaşaması sonrasında Kuzey Ligi Lideri Matteo Salvini'nin erken seçim istemesi ile İtalya tarafında siyasi tansiyonun oldukça yükseldiğini görüyoruz. Bu gelişme de Euro varlıklarını zayıflığa uğratan bir başka unsur olarak ön plana çıkıyor.

Euro’da oluşan kısa vadeli yükselişler görebiliriz ancak Euro’nun daha zayıf kalabileceği bir döneme doğru ileriyoruz demek yanlış olmayacaktır. Bayram haftasında EURUSD paritesinin 1,1150-1,1250 bant aralığında fiyat hareketliliğini sürdürmesi beklenebilir. Paritenin 50 günlük üssel hareketli ortalama seviyesi olan 1,1215 direncini ise kısa vadeli yükselişlerde izliyoruz. Özellikle paritede alım fırsatının 1,1250 seviyesi üzeri kapanışlar akabinde oluşabileceğini düşünüyoruz.