BIST 100 Endeksinde Sert Hareketler Yaşanıyor

 | 25.01.2022 12:46

Batı ve Rusya arasında Ukrayna gerilimi giderek artıyor. İngiltere ve ABD'nin yaptırım tehdidinin ardından dün NATO, Ukrayna'ya kuvvet desteği göndereceğini açıkladı. Rusya ise bu gelişmelere karşın kendisinin aykırı bir politika izlemediğini belirterek karşılık verdi. Lakin piyasalar büyük güçler arasındaki bu gerginliği endişeyle izliyor ve dün hem Rusya hem de Ukrayna borsası %8 düşüş yaşadı. Rublenin dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından Rusya Merkez Bankası ülke içindeki döviz alımına ara verdiklerini açıkladı. Oynaklığa göre döviz alımlarına başlanacağını belirtilen açıklamada bankanın tüm araçlara sahip olduğunun da altı çizildi.

Siyasi ve jeopolitik gelişmelerle gerileyen borsalar için bir diğer endişe kaynağı da Fed. Yarın yapılacak FOMC toplantısında komitenin şahin olması bekleniyor. Çünkü, bir önceki toplantı komitenin en güçlü toplantısıydı ve Mayıs beklentileri bu toplantının ardından Mart'a çekildi. Şimdi ise yıl içi 4 faiz artışının üzerinin fiyatlamaya gireceği bir toplantıyı bekliyor piyasalar. Fed ne kadar agresif davranacak, ne zaman bilanço küçültmeye gidilecek? Bu soruların cevabına dair mesajlar izleneceği için satışlar da baskın geliyor. Lakin Dolar endeksinde hızlı bir hareket yine göremiyoruz. Endeks 2021'i yükselişle kapatsa da sert bir çıkış söz konusu olmadı ve endeksin 96,0 bandındaki seyriyle paritelerde de şaşırtıcı değişimler yaşanmıyor.

Dünya borsalarında Fed etkisi ay başından beri kendini gösterirken bu hafta düşüşler daha da hızlandı. Dün Avrupa ve Asya günü düşüşle kapattı, ancak ABD pozitif ayrıştı. Bugün ise tepki alımları ile Avrupa yeşil fakat yurt içinde görünüm negatif.

BİST 100 dün %5 kayıp verdi ve devre kesici uygulanarak seans erken kapatıldı. Bugün ise Aralık ayında uygulanan yukarı adım kuralı tekrar uygulandı. Borsadaki düşüşte sadece jeopolitik risk unsurunun etkisi yok. Yurt içindeki doğal gaz ve elektrik sorunu da endekslerde kendini gösteriyor. BİST Elektrik bu hafta %4 geriledi. Endekste 109,0 seviyesi aşılarak zirve görülmesinin ardından gün düşüşle kapandı. Endeks bileşenlerinden AYDEM ve AKENR bu hafta %7 değer kaybetti. Yine enerjiye bağlı sanayi endeksleri de bu hafta düşüş yaşıyor.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Dün gün içinde pozitif ayrışan ancak sonunda düşüşe dahil olan XINSA bugün en az düşenler arasında. Bugün TÜİK'in açıkladığı sektörel güven endeksi verisine göre Türkiye'de inşaat sektöründe moraller bozuk. Ocak ayında sektördeki iyimserlik %5 azalmış. Gelişmişliğimizi yaptığımız plazalara bağladığımız için elbette ülkemizde inşaat en önemli sektör ve hem döviz hem de malzeme fiyatlarındaki yükselişe karşın yabancı alımı sektörü mutlu edememiş. Ocak ayında endeks 85,5 seviyesine geriledi.

TCMB'nin bugün açıkladığı reel sektör güven endeksinde ise Ocak ayında yükseliş var. Haliyle Kasım ve Aralık gibi günlerin ardından Ocak başı daha sakindi ve göreli iyi bakılmıştı. Ama bu endeks ilk yarıyı kapsıyor yani bugünlerdeki elektrik sorunu yansıtılmamış. Dolayısıyla 3 günlük kesinti periyodunun uzaması durumunda endekste düşüş görülebilir.

Grafikte BIST ve önemli endeksler yer alıyor. Sırasıyla önemli seviyeler şöyle:

BİST 100 tarafında 2020 Mart itibarıyla başlayan yükseliş trendindeki her atak sonrası dinlenmelerin 3. evresini görüyoruz. Rekor sonrası geri çekilmede 1.885 puan desteği bugün test edildi. 1.885 – 1.760 aralığını olası bölge olarak izliyoruz. Fakat dolar bazında (bu hafta 140 dolar) son derece düşük olan endekste yabancı desteği yok, yerli ise bu sert hareketler sonrası tedirgin ve teknik olarak yükseliş görülse de getirisinin çok sınırlı kalması cazibeyi de düşürüyor.