Borsada Yükselişler, Kurda ise Geri Çekilmeler Sınırlı Kalıyor

 | 25.06.2021 12:48

Piyasalar Fed yetkililerinden gelen açıklamaları yakından takip etmeye devam ediyor, bir yanda erken faiz artışı ihtimali gören şahin taraf, diğer yanda ise enflasyonun geçici olduğunu ve istihdamın daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen güvercin taraf arasında her söze göre hareket gösteren piyasalar bu hafta biraz daha güvercin taraf ağırlıklı fiyatlamayla devam etti. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan da bugünkü konuşmasında Fed’den gelen bir kelimelik bir sözlü ifadenin piyasalarda oynaklık yarattığına vurgu yaptı.

ABD’de veriler toparlanmanın tüm hızla devam ettiğini gösterirken varlık alımlarının da tartışmaya açılmasıyla haliyle oynaklık da arttı. ABD ekonomisinin gücü ve finans piyasalarında da Fed ağırlığını düşününce bu oynaklık son derece anlaşılır.

Hazine Bakanı Elvan, artan emtia ve gıda fiyatlarının küresel enflasyona neden olduğunu söylerken Türkiye bu durumun neresinde kısmına ise başarılı gördükleri pandemi programını anlatarak cevap verdi, fakat konuşmanın devamında enflasyon ve kur oynaklığının ekonomideki en büyük sorun olduğunu da belirtti. Altınız çizmek gerekir ki bu iki temel sorun pandemiden çok önce vardı ve maalesef bu süreçte de katlandı. Çözüm noktasında para politikasına mali desteğin de verildiği belirtildi, ancak Ağbal döneminde azalan bankalardaki kredi genişlemesinin son dönemde arttığı ortada, ayrıca yabancı yatırımcı girişi son derece düşük olurken yerli yatırımcı da borsadan uzaklaşıyor. Bunun nedeni TL’nin değer kaybı. TL varlıklara yapılan yatırımların getirisi zaman ve enflasyon karşısında erirken döviz, altın gibi alternatifler ise cazibesini koruyor. Somutlaştırırsak USD/TRY kurunun sene başı getirisi %17, EUR/TRY kurunun sene başı getirisi %14 ve gramın sene başı getirisi yaklaşık %10 olurken BİST 100 yılın ilk yarısında %5’e yakın geriledi. Borsa içinde yabancı etkisinin büyük olduğu ve lokomotif endeksler olan BİST Bankalar %21 kayıp verdi ki Nisan ayı başında bu oran %31 idi. BIST Sınai %6 BİST Leasing ve Faktöring %2,6 primle düşük performans sergiliyor.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Tüm siyasi ve ekonomik aktörler TL’de değer kaybına neden olan gerekçeleri çok iyi bilirken sorunu çözme noktasında anlaşılır politikalar uygulamıyorlar. Ek olarak bugün Kanal İstanbul'un açılış töreni olacak, maliyetin de çevresel sorunun da son derece büyük olduğu bu projeyi gerekli görmek!

BİST 100 tarafında ilk yükseliş direnci olarak takip ettiğim 1.470 puanın aşılamaması sonrası Fed etkisiyle gelen küresel satışta şimdilik 1.400 puan korunuyor, ancak görünüm ivmenin zayıf olduğuna işaret ediyor. Endekste 1.400-1.360 puan aralığında işlemler sürebilir.