Brent Petrol Çin Etkisiyle Bugün %5 Geriledi

 | 15.08.2022 13:58

Piyasalar haftaya Çin’den gelen haberlerle başladı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de yılın ikinci yarısına ait göstergeler beklentilerin çok altında kaldı.

Mart ve Nisan ayında artan covid vakaları nedeniyle kısıtlamaya gidilmesi haliyle ekonomiyi de yavaşlattı, zaten ikinci çeyrekte %2,6 oranında daralma olmuştu. Ancak Temmuz ayında sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımları düşük performans gösterdi. İmalat sektöründe büyüme eşiği zor korunurken hizmet sektöründe de hissedilir bir canlanma olmadı.

Hatırlarsak, Çin’de emlak sektöründeki sorunlar piyasada çökme korkuları yaratmıştı ve gerek hükümet gerekse Merkez Bankası, sektörü desteklemek için çaba sarf etti ki bu destek halen devam ediyor. Çin Merkez Bankası orta vadeli kredi imkânı olarak kullanılan faizi 10 baz puan düşürdü. Neden? Amaç elbette ki piyasayı canlandırmak.

Çin’de konut piyasası zayıflıyor

Çin’de konut fiyatlarının en canlı olduğu dönem 2016-2017 yılları. Bu dönemde yıllık artış oranı %12'ye çıktı. Pandemi sonrası dünyada konut fiyatları yükselirken Çin, geride kaldı. Aralık 2019’da yıllık %7 olan konut satışları pandemi yılın %4’e düştü. Nisan 2022’de ise %1,5 oldu.

Mayıs, Haziran ve Temmuz’da üç ay üst üste yıllık konut satışlarında azalma oldu. Dönemsel olarak bu daralma 2015 sonrası ilk. Konut satışlarında aylık düşüş 8 aydır devam ederken yıllık bazda ise düşüş üçüncü aya girdi. Bunun en büyük sebebi sektördeki şirketlere olan güvenin azalması.

Çin’de özel sektör ağırlığı daha fazla ve yaşanan likidite sorunlarının ardından sektöre karşı güven oldukça zayıfladı. Her ne kadar krediler düşürülse şirketlere destek sağlansa da istenen canlanma yakalanamıyor.

Hanehalkının isteksizliğinde güvensizlik en büyük sorun olurken fiyatlardaki artış ve enflasyon da alım isteğini engelliyor. Ülkede enflasyon %2,7 ile pandemi seviyesinde.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Çin ekonomisindeki zayıflama petrole direkt yansıyor

Petrol fiyatları bu yıl savaş etkisiyle hızlı atak gösterdi, ancak Nisan ve sonrasında yükseliş ivmesini azalttı. Bunun en büyük sebebi küresel büyüme endişeleri ki bu endişelerin başında Çin ve ABD geliyor. Son haftalarda ABD’de istihdamın artması ve enflasyonun düşmesi moral olmuştu. Ancak şimdi ise Çin’deki yavaşlama endekslerdeki yükselişi durdururken petrolün de bugün %5 gerilemesine neden oldu.

Brent petrolde kısa ve orta vadeli görünüm nasıl?

İlk olarak pandemi ile başlayan yükselişe yani orta vadeye baktığımızda görünüm olumlu. Ancak kısa vadede fiyatta baskı arttı. 50 ve 100 gülük hareketli ortalama kesişmesi aşağı yönlü kırılma gösterdi. Temmuz ayı sonundaki 110 dolar atağı korunamadı. Şimdi ise fiyat 200 günlük hareketli ortalama olan 98,96 doların da altında ve satış baskısı hızlandı.