Brexit Gelişmesi: Neler Oldu, Neler Olacak?

 | 16.01.2019 10:22

Pauline Thomash2 Neler Oldu?/h2

İngiliz Parlamentosu'nun Başbakan Theresa May'in Brexit'ten çekilme anlaşmasını reddetmesi bekleniyordu, ancak 230 oyluk çoğunluğun reddi İngiltere tarihinde bir Başbakan için tarihi bir kayıp oldu.

Oylamadan hemen sonra, muhalefet lideri Jeremy Corbyn hükümete yönelik bir gensoru önergesi sundu. Oylamanın geçmesi yeni bir genel seçime gidilmesine neden olur ve piyasadaki belirsizliğin sonucu olan Sterlin'in de düşmesi anlamına gelir.

Gensoru oylaması bugün parlamentoda yapılacak ancak yeteri kadar desteğe sahip olmadığı için geçmesi beklenmiyor. Aralık'taki başarısız gensoru önergesinin ardından, Başbakan'a yönelik ikinci bir gensoru oylaması kendi partisi tarafından sunulamıyor.

Bu yenilginin ardından 29 Mart'taki Brexit son tarihine sadece 72 gün kala İngiltere'nin seçenekleri şunlar:

h3 B Planı/h3

Theresa May'in Brexit anlaşmasının bir 'B Planı' versiyonunu parlamentoya sunmak için 21 Ocak Pazartesi'ye kadar zamanı var. Takımının ilk anlaşmayı hazırlamasının 18 ay aldığını düşünürsek, önümüzdeki günlerde tamamen farklı bir anlaşma düzenlemesi zor gibi görünüyor. Özellikle de Salı günü A planını reddeden 200'den fazla oyu memnun edecek bir anlaşmayı.

h3 B-2 Planı/h3

Başka bir seçenek, mevcur anlaşmaya ekler getirerek diğer partilerin desteğini kazanmak. Oylamanın ardından yaptığı konuşmada May, çıkış süresini hızlandırmayı amaçlamadığını söyleyerek piyasanın korkularını (biraz olsun) yatıştırdı. Başbakan AB'ye götürebileceği bir anlaşma sağlayabilmek için diğer partilerle ortak bir çalışma yapabilir.

Önümüzdeki günlerde parlamentonun düzgün bir Brexit sağlayabilmek için uygun bir çözüme yönelik çalışma yapıp yapmayacağını göreceğiz.