Bu Hafta Gözler Fed Faiz Kararı ve TCMB 1. Çeyrek Enflasyon Raporunda Olacak

 | 24.01.2022 13:50

Türkiye

Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BIST 100 endeksi günü %0,15 düşüşle 2.011,16 puandan tamamlarken işlem hacmi 30,91 milyar TL olarak açıklandı. USD/TRY kuru ise yatay eğilimini sürdürüyor. 13,85 seviyesi bizim için bu hafta da önemli olacaktır.

Hafta sonu ekonomistlerle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı konuşmalarda şirketlerin kur korumalı mevduata geçişlerinin artacağını ve bu hafta 10 milyar dolar civarında bir döviz bozduracaklarını düşündüklerini söylerken, bunun için şirketlere kurum vergisi istisnası getirilebileceğini ve bu istisnanın daha önce belirlenen 3 ay değil de 6 ay şeklinde olabileceğini söyledi. Ayrıca Nebati, ara malı ithalatı azaltacak projelere finansman sağlanabileceğini ve bunun KGF (Kredi Garanti Fonu) yoluyla olabileceğine vurgu yaptı. Daha önce KGF kullanımının %70 civarında işletme sermaye için değil de daha çok arsa, bina, araba, yat, bireysel borçların kapanması gibi şeylerde kullanıldığını, bu sefer verilecek kredilerin takibinin sıkı bir şekilde yapılacağının altını çizmiş. Sayın Bakan gelire endeksli senetlerin çıkarabileceğini söylemiş. Bu daha önce Kamu İktisadi Teşebbüslerin gelecekteki gelirlerinin bugüne indirgenmesi yoluyla kullanılan bir yöntemdi. Ancak başarıya ulaşmamıştı. Yine yastık altındaki döviz ve altının piyasaya kazandırılması için daha 150 kuyumcuyla geliştirilen projede kuyumcu sayısının 1500’e çıkarılmasının planlandığını, ayrıca bazı bankaların kuyumcu gibi işlemler yapabileceklerine vurgu yapmış. Bu atılan adımların daha çok döviz talebini kesmeye ve olası döviz likidite krizini önlemeye yönelik olduğunu düşünüyorum. Neden? 2021 yılında Türkiye’ye 6,3 milyar dolar doğrudan yatırım yapan yabancılar, 2,8 milyar dolarda portföy yatırımı gerçekleştirmiş. Totalde 9,1 milyar dolarlık net yatırım söz konusu. Geçtiğimiz senelerde bu oran 40-50 milyar dolar civarındaydı. Türkiye’nin cari açık verdiği düşünüldüğünde kısa vadede dolara olan ihtiyacı artmış durumda. Bu gelişmeler kur tarafında hareketlilik yaratabilir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Bugün yurt içinde veri akışı sakin. Bu hafta 27 Ocak’ta TCMB ilk çeyrek enflasyon raporunu yayımlayacak. 26 Ocak’ta ise piyasalar Fed faiz toplantısını izleyecek.

ABD

Cuma günü ABD’de veri akışı sakindi. Dolar endeksinde önemli değişiklikler gözlemlenmezken ABD 10 yıllık tahvil faizleri düşüşünü sürdürdü. Haftaya da satıcılı başlayan ABD 10 yıllık tahvil faizleri bugün %1,72 seviyesinden işlem görmekte. ABD Dışişleri Bakanlığı, olası bir Rusya müdahalesine karşı, Kiev büyükelçiliğindeki personelinin ailelerine Ukrayna'dan ayrılması talimatı verirken burada yaşanan jeopolitik riskler borsalar üzerinde olumsuz yansımaya devam ederken ons altın tarafında da yükselişi şimdilik desteklemekte. Borsalarda özellikle Fed’in bilanço azaltımına gittiği bir noktada düşüş beklentimi sürdürmeye devam edeceğim. Ons altında ise durumlar farklı. Şu an için her ne kadar jeopolitik riskler ön planda ise de burada gelişmeleri yakından takip edeceğim. Ancak ons altında yükselişleri satış fırsatı olarak görmeye devam ediyorum. Bugün 1848 ons altın için önemli. Bu bölgenin altında satış baskısının devam etmesini bekliyorum. Ancak 1848 kırılır ise kısa vadede alımlar devam edebilir.

Bugün ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisinin 56,9 olarak açıklanması beklenirken hizmetler PMI verisinin ise 54,9 olarak gelmesi bekleniyor. Omicron varyantının ön plana çıkması, tedarik zincirindeki sıkıntıların devam etmesi ve enflasyonist gelişmeler imalat PMI verilerinin son 5 aydır azalmasına sebep olurken hizmetler PMI verilerinde son 2-3 aydır toparlanma gözlemleniyor. Bu hafta Fed faiz kararı piyasalarda belirleyici olabilir. Doların tüm para birimleri karşısında değer kazanmasını bekliyorum. 94,40 seviyesi dolar endeksi açısından oldukça kritik. Bu seviyenin üstünde kaldığımız sürece 98,80 direncine doğru yükseliş eğilimi yaşayabiliriz. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizinin de yükseleceğini düşünen taraftayım.

Euro Bölgesi

Cuma günü Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn, Euro Bölgesi'nde enflasyonu yukarı yönlendiren faktörlerin bu yıl içinde bastırılacağını ve enflasyonun gelecek 2 yılda %2 hedefi civarında olacağını öngördüğünü söyledi.

Bugün gelen verilerde büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 59,0 puan olarak açıklanırken son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Hizmetler PMI verisi ise beklentilerin altında 51,2 olarak gerçekleşti. Nisan 2021’den bu yana yani son 9 ayın en düşük verisi olarak kaydedildi. Hizmetler PMI’daki düşüşte enflasyonist baskıların yanı sıra Omicron varyantı nedeniyle Avrupa’daki kısmi kapatmaların ön planda olduğunu görüyoruz.

USD/TRY