Çin'in E-Ticaret Piyasası Bekarlar Günü'nden Daha Büyük. Bir ETF Bu Güçlülükten Fayda Sağlamak İçin Uygun Pozisyonda

 | 12.11.2020 14:21

Bu yazı 12.11.2020 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayınlanmıştır.
Çin'de büyük indirimlerin ve alışveriş çılgınlığının görüldüğü Bekarlar Günü, her yıl 11 Kasım'da gerçekleştiriliyor.
Bekarlığın kutlandığı tatil, Nanjing Universitesi'nde başladı ve 1990'lara gelindiğinde ülke geneline yayıldı. E-ticaret ve teknoloji devi Alibaba (NYSE:BABA) bu günü Kasım 2009'da 24 saatlik bir alışveriş etkinliği olarak popülerleştirdi. O zamandan beri bu etkinlik rekor bir büyüme gösterdi ve artık dünyanın en büyük alışveriş etkinliği konumunda. Şirket bu yıl indirimleri 1 Kasım'da başlattı.
Çin merkezli ve dünya genelinde diğer şirketler de bu günde satışlarında artış görse de, Alibaba en büyük ilgiyi çekiyor. 2019'da şirketin e-ticaret platformlarında 700 milyar doların üzerinde harcama yapılması bekleniyor.
Yatırımcılar bu satış rakamlarıyla birlikte ülke ve dünya genelinde e-ticaretteki büyümeden nasıl kâr edebilir? Bunun bir yolu, Çin merkezli şirketlerin hisselerine direkt olarak yatırım yapmak.
Alibaba'ya ek olarak e-ticaret hizmetleri sağlayıcısı Baozun (NASDAQ:BZUN), mobil kullanıcı sayısındaki büyümeden fayda sağlayan China Mobile (NYSE:CHL), bir diğer e-ticaret devi JD.com (NASDAQ:JD), yemek teslimat platformu Meituan (OTC:MPNGY), en büyük üçüncü e-ticaret grubu Pinduoduo (NASDAQ:PDD), WeChat uygulamasının da sahibi olan sosyal medya ve eğlence devi Tencent (OTC:TCEHY), online indirimli perakende satışçısı Vipshop (NYSE:VIPS), telefon üreticisi Xiaomi (OTC:XIACF) ile lojistik ve teslimat grubu ZTO Express (NYSE:NYSE:ZTO), diğer isimlere örnek olarak gösterilebilir.
Önümüzeki çeyreklerde bu şirketlerin gelir ve kâr ölçütlerinde iniş ve çıkışların yaşanması muhtemel. Örneğin, Çin hükümeti yakın tarihte yeni tekelcilik karşıtı düzenlemeler sundu. Bunun bir sonucu olarak, Çin merkezli birçok teknoloji şirketinin hisseleri baskı altına girdi.
Ancak bu şirketlerin hepsi kendi özel alanlarını oluşturdukları unutulmamalı ve yatırımcılar büyük oranda bu isimlerin piyasanın taleplerine uygun ürün ve hizmetler sunmakta proaktif olmalarını bekleyebilir.
Sermayelerini tek bir şirkete bağlamaya hazır hissetmeyen yatırımcılar, bir borsa yatırım fonu (ETF) almayı değerlendirebilir.
Daha önce Global X MSCI China Consumer Disc ETF (NYSE:CHIQ) ve Invesco Golden Dragon China ETF'i (NASDAQ:PGJ) incelemiştik. Bu fonlar yıl başından bu yana sırasıyla %74 ve %35 değer kazandı.
Aşağıda Çin'in büyümesine katılmak için değerlendirilebilecek bir başka ETF'i inceleyeceğiz:
h2 KraneShares CSI China Internet ETF/h2
  • Mevcut Fiyat: 73,45 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 38,63 - 79,53 dolar
  • Masraf Oranı: %73
KraneShares CSI China Internet ETF (NYSE:KWEB) ana faaliyetleri internet üzerinden ya da internetle alakalı sektörlerde olan çeşitli Çin merkezli firmalara giriş imkanı sunuyor. E-ticaret pazar alanlarına ek olarak, bu şirketler internet arama motorları, sosyal medya, eğlence ve mikroblog sektörlerine de dahil durumda.