Çin Petrol Piyasaları: Rusya ve Suudi Arabistan Hakimiyet İçin Yarışıyor

 | 02.08.2017 11:30

Bu makale 2.8.2017 tarihinde İngilizce olarak yayınlanmıştır

Çin, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi. Ancak dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’nin aksine Çin kendi petrolünün ufak bir kısmını üretiyor. Bu da, Çin’i üreticiler için, özellikle de mevcut arz fazlası sürecinde daha değerli kılıyor.

Çin Talebi Neden Bu Kadar Yüksek?

Üç sebep var:

1. Çin şu anda sanayileştirilmiş bir ekonomiye sahip ancak tüketici ekonomisine doğru geçiş yapıyor. Çin’deki imalat sektörü enerjinin büyük bir kısmını tüketmeye devam ediyor ancak araç trafiği de bir yandan büyüyor. Çin’deki yüksek petrol fiyatlarına rağmen ülkedeki Araç satışları ise 6,5% arttı. Otomobil satışları Nisan ayında yükselen vergilerin etkisiyle gerilemişti ancak bir sonraki ay toparlandı. SUV satışları 17% arttı.

2. Çin, düşük petrol fiyatlarını stratejik petrol rezervlerini doldurmak için fırsata çevirdi. 2016 ortasında Çin, stratejik rezervlerinde 237,5 milyon varillik ham petrol olduğunu depolama tesisi kurmaya devam ettiğini gösteriyor.

3. Çin’in bağımsız petrol rafinerileri, bazen “çaydanlık” da deniyor, Çin’deki yükselen talebe katkı sağlıyor. 2017 yılının ilk yarısında Çin devlet rafinerilerini stabil şekilde işletilmesi gerektiğini belirtti ancak Çin’in bağımsız rafinerileri hükümetin ithalat kotasını yükselttikten sonra operasyonlarını arttırdı . Çin’de rafineri üretimi 2017’nin ilk altı ayında 3% yükselerek 11,1 milyon varile yükseldi.

Çin Petrol Piyasaları Savaşını Kim Kazanıyor?

2015 Ocak ayından beri Suudi Arabistan ve Rusya, Çin’in en büyük ham petrol ithalat kaynakları konumunda. Ocak 2015 ve Haziran 2017 arasında Suudi Arabistan, Çin’e günlük ortalama 1,03 milyon varillik ihracat gerçekleştirdi. Aynı süreçte Rusya da günlük 1,02 milyon varil ihracat yaptı. Çin’in Suudi Arabistan ve Rusya’dan ithal ettiği petrol miktarına baktığımızda geçen aylar içinde Rusya’nın tedarik miktarının arttığını, Suudi Arabistan’daki tedarik miktarının ise sabit kaldığını görüyoruz. Bununla beraber Çin’in önde gelen petrol kaynağı sıklıkta değişmektedir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir