Dolar Endeksi Bir Kez Daha Yıl İçi Dip Seviyeyi Test Etti

 | 14.04.2023 16:45

Küresel piyasalar haftaya sakin başladı, ancak sonrasında oynaklık arttı. Paskalya tatilinden dönen piyasalar ABD verilerini izledi bu hafta.

Veriler nasıl geldi?

ABD’de manşet enflasyon Kasım ve Aralık aylarında hızını azaltmıştı. Ancak 2023’ün ilk iki ayında yeniden ısındı ve hatırlarsak bu ısınma nedeniyle Fed, Mart’ta 50 baz puanlık faiz artışı sinyali vermişti. Sonrasında yaşanan finansal sıkıntılar Fed’i 25 baz puan kararına itmişti.

Mart ayında enflasyon %0,1 oranında arttı, yani hız düştü, ama kötü olan nokta Fed’in asıl takip ettiği çekirdek enflasyon oldu. Ocak’ta %0,4 ve Şubat’ta %0,5 oranında artan çekirdek TÜFE Mart’ta da aylık %0,4 oranında yükseldi. Yıllık bazda ise %5,6 ile yüksek kaldı.

Piyasalardaki fiyatlama değişikti. İlk önce manşete sevinen piyasalar baktılar ki çekirdek enflasyon olduğu yerde duruyor, kazançlarını geri verdi.

Dün açıklanan ÜFE ise piyasaları destekledi. ÜFE hem manşette hem de çekirdekte gerileme gösterdi. Üzerine işsizlik maaşı talebinde bulunan kişi sayısı da son haftada 11 bin artınca fiyatlama yeniden değişti.

Ancak şunu belirtmekte fayda görüyorum; fiyatlama her piyasada aynı veri-sonuç olarak ilerlemiyor. Hisse senedi piyasası direkte verilere tepki veriyor, tahvil daha farklı ve dolar endeksi ise daha çok beklenti baskılarına maruz kalıyor.

Bugün açıklanan perakende satışlar aylık %1 ile beklenenden fazla düştü, asıl kalem olan çekirdek satışlarda da aylık %0,8’lik gerileme oldu.

Verileri toplarsak, büyüme ve enflasyon gözünde durum şu: ABD’de enflasyon gerek faiz yansıması gerekse enerji fiyatlarındaki düşüşün yansımasıyla zirveden gerilemeye devam ediyor. Ancak bu yeterli değil, çünkü çekirdek enflasyonda istenmeyecek bir yavaşlık var ya da şöyle belirteyim istenen hızda gerileme görülmüyor. Fed için korkulan nokta da bu: yapışkanlık ya da inatçılık diyebiliriz.

Büyüme tarafında yavaşlamanın ayak sesleri artıyor. İstihdam rakamları zayıflıyor, sektörlerin alımları güç kaybediyor, maaş talepleri de çıkmaya başladı. Kötünün iyisi olan işsizlik oranı güzel ama artacağı aşikar. Böyle olunca piyasalar Fed’in yakın zamanda sıkışmayı faizi tamamlama olarak kırmasını bekliyor. Mayıs’ta 25 baz puan beklentisi bugün %80’i aştı. Ancak belirtmek isterim ki piyasaların fiyatladığı gibi Temmuz’da bir faiz indirimini çok olası görmüyorum bu koşullarda.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Tutanaklara gelince, ülkede sermaye ve konut yatırımlarının yavaşladığı ve yılın sonlarına doğru ekonomik yavaşlamanın kendini iyice göstereceği belirtildi. Son tutanakların finansal sektördeki kaos döneminde yazıldığını düşünürsek Mayıs toplantısı, eğer yeni bir dalga gelmez ise daha çok enflasyon ve hedeflere dönük olacaktır.

Piyasalar bu hafta yılın kalanı için politika değişikliğini oldukça güçlü fiyatladı. Canı yanan dolar endeksi 101,0 seviyesi altına inerek Şubat başında gördüğü dip seviyeyi tekrar test etti, ama son saatte günlük bazda pozitif tarafa geçti. Daha önceki analizlerde belirttiğim üzere kısa vadede 103,50 altı endeks için negatif bölge. Eğer bugünlerdeki aşırı düşüşün düzeltmesinde bu seviye üzerine yerleşilirse bir süre endeks için yataylık söz konusu olabilir.