Dolar Endeksi'ndeki (DXY) Geri Çekilmenin Devamını Bekliyoruz

 | 04.09.2019 10:15

GÜNÜN GELİŞMELERİ

TÜRKİYE: Dün yurtiçinde enflasyon verileri açıklandı. Ağustos ayına ait açıklanan TÜFE verisi aylık bazda % 0.86 artarken yıllık bazda % 15.01’e seviyesine geriledi. Ulaştırma ve gıda grubundaki düşüşler enflasyonun geri çekilmesinin ana unsuru olarak görülmekte. Ağustos ayına ait ÜFE verisi ise aylık bazda % 0.59 düşerken yıllık bazda % 13.45'e geriledi. Baz etkisi nedeniyle ÜFE'de ciddi düşüş kaydedilmekte. ÜFE-TÜFE arasındaki makas farkının kapanmış olması maliyetlerin üreticiden tekrar tüketiciye geçtiğini gösterirken bu aynı zamanda Türk Lirası’nın değer kazanmasına neden oldu. Ancak son yapılan zamlardan sonra verinin bu kadar geri çekilmesini garipsiyoruz. Veri sonrası kurlarda düşüşün bu sabahta yaşandığını görüyoruz. BİST100 endeksi ise günü yükselişle kapattı. Bugün yurt içinde veri akışı sakin. Kurlarda gerileme devam edebilir.

ABD: Dün ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi beklentilerin üzerinde 50.3 seviyesinde gerçekleşti. ISM imalat PMI verisi ise beklentilerin altında 49.1 olarak gerçekleşirken Şubat 2016'dan beri en düşük değer olarak kaydedildi. ABD'de ISM imalat sektörü 37 ay sonra daralma gösterdi. Gelen verinin ardından dollar endeksinde gerileme yaşanması küresel bazda doların değer kaybetmesine neden oldu. Bugün ABD’ye baktığımızda bölgesel ekonomik aktiviteleri gösteren Bej kitap raporu, ticaret dengesi, Fed üyesi Bullard ve Fed üyesi Evans konuşması takip edilecek.

EURO BÖLGESİ: Dün Euro Bölgesi’nde açıklanan aylık bazda ÜFE’nin beklentilerin altında % 0.2 olarak açıklanırken enflasyonda aşağı yönlü baskının üretici maliyetleri tarafında da devam ettiğini izledik. Bu durum euroda aşağı yönlü baskıyı artırırken ABD’den gelen verilerin ardından EUR/USD paritesinde yükselişler yaşandı. Bugüne baktığımızda Euro Bölgesi’nden büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisinin 53.4 gelmesi bekleniyor. Pazartesi açıklanan imalat PMI verisi her ne kadar beklentiler dahilinde gelse de 50 puanın altında kalıp daralmayı işaret etmişti. Büyümede halen aşağı yönlü baskının devam ettiğini izliyoruz. Bunun yanında perakende satışların da aylık bazda % 0.6 azalması bekleniyor.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

İNGİLTERE: Dün İngiltere'de veri akışı sakindi. Ancak Brexit’e yönelik haberler ön plana çıkmaya devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Başsözcüsü Mina Andreeva İngiltere ile anlaşmasız ayrılık ihtimalinin giderek arttığını savundu. İngiltere'de Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda yarın parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten alıp milletvekillerine veren teklif 301'e karşı 328 oyla kabul edildi. Oylama sonucu, Başbakan Boris Johnson'ın parlamentoda aldığı ilk kritik yenilgi oldu. Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümeti bir milletvekilinin Liberal Demokrat Parti'ye geçmesiyle parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti. Şimdi gözler İngiltere’de erken seçim olacak mı olmayacak mı tartışmasına çevrildi. 31 Ekim’e kadar sterlin çaprazlarında volatilitenin arttığı bir piyasa yapısı izleyeceğiz.

Bugüne baktığımızda ise İngiltere’de büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verinin 51.0 puana gerilemesi bekleniyor. İngiltere ekonomisinin hizmet sektörüne dayanması verinin önemini artırıyor. Veri sonrası sterlinde volatilite artacaktır.

PETROL: Petrol piyasasında değişen bir şeyin olmaması fiyatlamalarda da herhangi bir kaydedeğer değişikliği bize göstermiyor. Petrol stoklarının düşmesi petrol fiyatlarını yukarı iterken ABD-Çin belirsizliğinin küresel büyümeye zarar vermesi ve petrol talebini azaltması ise petrol fiyatlarını aşağı çeken unsur olarak görülmekte. Böylece petrolde son zamanlarda yön bulma konusunda kararsızlık devam ediyor.

Bu akşam ABD’de Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından özel sektöre ait haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Geçen hafta ham petrol stokları beklentilerin oldukça altında 11.12 milyon varil azalmıştı. Veri sonrası petrol fiyatlarında volatilitenin yükselmesini bekliyoruz.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda yukarıda 5.7280 seviyesinin kırılması halinde önce 5.7540 ve arkasından 5.7950 direncine doğru alımlar yaşanabilir. Aşağıda ise 5.6460 seviyesinin kırılması halinde önce 5.6115 ve arkasından 5.5400 desteğine kadar düşüş yaşanabilir.