Dolar/TL Düşüşlerinde Israrcı

 | 30.09.2019 09:41

Bu hafta tekrardan hız kazandırılacak olan ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakereleri öncesinde Dolar varlıkları haftayı bir miktar zayıf kapattı. Özellikle ABD Başkanı Trump’ın Çinli şirketleri ABD borsalarından çıkaracağını duyurması sonrasında piyasalarda ani fiyatlama hareketi oluştu. Ancak daha sonra bu iddianın yalanlanmasıyla Dolar/TL’nin yeni haftaya aşağı yönlü 5,65 seviyesine yönelik ataklarla başladığı görülüyor. Ayrıca Çin İmalat PMI rakamının beklentinin oldukça üzerinde 51,4 ile Şubat 2018'den bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşmesi piyasalardaki risk iştahının artmasına yol açtı. Gelişmekte olan ülke para birimleri içerisinde bu sabah Türk Lirası’nın pozitif ayrışma eğilimi kurdaki aşağı yönlü hareketlere hız kazandırdığı görülüyor. Ayrıca Türkiye risk primi (CDS) rakamının da yüzde 2,4 değer kaybı ile 352,34 seviyesine gerilemesinin de kur fiyatlamaları üzerinde olumlu etkisi hissediliyor. Bu hafta bugün hariç neredeyse tüm hafta Çin piyasaları “Ulusal Gün” nedeniyle kapalı olacak. Ayrıca ABD’de tarım dışı istihdam haftası olması nedeniyle tansiyon yüksek seyredebilir.

Yurtiçi tarafa bakacak olursak, bugün saat 11:00’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Yeni Ekonomi Programı (YEP) 2020-2022 Lansman Toplantısı gerçekleşecek. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ülke makroekonomik görünümü hakkında yapacak olduğu açıklamalar kur üzerinde hareketliliği arttırabilir. Geçtiğimiz hafta özellikle TCMB Başkanı Murat Uysal'ın, önümüzdeki faiz indirimlerinin daha sınırlı miktarda olacağına ilişkin sinyal vermesi ile Türk Lirası üzerindeki olumlu rehavet artmıştı. Ayrıca ABD ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin ılımlı bir tona taşınması ile kurdaki geri çekilme potansiyelinin tetiklendiğini söyleyebiliriz.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

USD/TRY’nin teknik görünümünde 50 ve 100 günlük üssel hareketli ortalama seviyesi olan 5,70 direncinin aşılmasının mümkün olmaması halinde kurun aşağı yönlü eğilimini sürdürmesi beklenebilir. Bu eğilimin devamında ise 5,65 kısa vadeli ilk destek noktası olma görevini korurken, bu seviye altında 200 günlük üssel hareketli ortalama seviyesi olan 5,6150 desteğini önemle takip ediyoruz. Kurda olası bir yön değişimi açısından ise 5,75 seviyesi alım potansiyelinin tetikleneceği bir üst direnç noktası olarak ön plana çıkıyor.