Dolar/TL, EUR/USD, Altın ve Petrol'de Görünüm Nasıl?

 | 13.10.2021 12:34

Küresel tarafta enerji, gıda ve emtia grubundaki artış hem tedarik sorununa neden oluyor hem de enflasyonu yükseltiyor. IMF, dünkü raporunda birçok ülke ekonomisindeki 2021 büyüme beklentisini düşürürken Türkiye için tahminini %9'a yükseltti. Ekonomik büyüme eğer gelişme sağlayamıyor ve genele yayılamıyorsa rakamsal olmaktan öteye gidemez. Bunu baz etkisi ile rekor büyüme yaşadığımız çeyrekte oldukça net gördük. Büyüme bir tarafa artan fiyatlar gelir kaybına neden oldu- oluyor.

Bu haftaya düşüşle başlayan endekslerde ABD'den gelecek enflasyon verisi öncesi sakin bir seyir var, ABD Dolar Endeksi dün yıl içi zirveyi görmesinin ardından TÜFE öncesi gerileme yaşıyor, fakat istihdam sonrası korunan 94,0 seviyesin henüz üzerindeki fiyatlama devam ediyor. Endeks güçlü kalırken 10 yıllık tahvil faizi ise 1.63'ten 1.56'ya geriledi ve bugün açıklanacak TÜFE ile FOMC tutanaklarıöncesi faizdeki geri çekilmeyle altın 1.770 dolara doğru yükseliş yaşıyor. Ons altın ve gümüş, artan emtia grubundan negatif ayrışan metaller ve Eylül'deki kayıp sonrası fiyatlar dar bantta işlem görmeye devam ediyor.

ABD'de %5,4 ile son 13 yılın zirvesine çıkan enflasyon Temmuz'da bu oranı korudu, Ağustos'ta ise %5,3 oldu. Çekirdek TÜFE ise %4,5'ten %4'e geriledi. Yıllık bazda enflasyonda %5 tabanının korunması maliyetlerdeki artışın da devam etmesi anlamına geliyor, ayrıca Fed'in tahmin ettiğinden daha uzun sürecek bir enflasyon söz konusu olabilir. Dolayısıyla geçici görülen enflasyondaki uzun seyir Fed'in sıkılaşma adımını da öne alabilir. Bu noktada denge son derece önemli, bir taraftan henüz pandemi kaybı silinemeyen istihdam var, diğer taraftan fiyatlardaki artış devam ediyor. Dolayısıyla hane halkı için hem gelir az hem gider çok oluyor, bu da ekonomiyi sağlıksız bir duruma düşürüyor. Bunun önüne geçmek için evvela istihdam diyen Fed, ücretlerin de artması gerektiği görüşünde ve Eylül'de ücretlerde artış olması olumlu, ama bunun nedeni de yüksek enflasyon. Dolayısıyla sıkı para politikasına geçilmeden önce varlık alımlarındaki azaltımın bu dengeyi koruması gerekiyor. Eğer enflasyondaki yüksek seyir sürerse Kasım olasılığı da güçlenebilir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

FOMC tutanaklarında çok önemli ve bilinmedik ifadeler beklenmiyor, zaten Fed bunun olmaması yani piyasalarda yüksek oynaklık yaratmayacak bir duruş taraftarı. Powell, bu yıl bitmeden varlık alımlarına başlanabileceğini belirtmişti ve verilerde bu fikri çürütecek belirgin bir bozulma yok, sadece Kasım mı Aralık mı fiyatlaması var.

Euro Bölgesi'nde ise göstergelerdeki bozulma dikkat çekiyor ve Almanya bu bozulmada ilk sırada yer alıyor. Sanayi üretimi, fabrika siparişleri ve ZEW endeksindeki düşüş pandemi sonrası en kötü seviyelerde. Perakende satışlar da beklenenin altında ve buna yüksek enflasyonu da eklediğimizde yavaşlama etkisini artırıyor.

Fiyatlamalara baktığımızda;

EUR/USD destek olarak önemli gördüğümüz 1,1525 seviyesini bugün test etti ve yaklaşık 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Paritede 1,09'dan başlayan yükselişte 1,13'teki kısa süreli dinlenmenin ardından alımlar hızlanmıştı. Ay başındaki raporumuzda orta vadeli hedef olarak 1,13'ü izlediğimizi ve bu seviye üzerinde 1,1525'i ilk destek olarak gördüğümüzü belirtmiştik. Bugün bu desteğe gerileyen fiyatta 1,16 üzeri ataklar sınırlı kaldıkça ilerleyen dönemde 1,1428'e doğru düşüş devam edebilir.